15 Eylül 2004 21:00

Anadilde eğitim kazandı

Eğitim Sen hakkında tüzüğünde anadilde öğrenimi savunduğu için açılan kapatma davası, Ankara 2'nci İş Mahkemesi tarafından reddedildi. Yurtiçi ve dışından birçok sendika ve kitle örgütü temsilcisinin katıldığı duruşmada, daha önce bu konuda verilen beraat kararları ve uluslararası sözleşmeler örnek gösterildi.

Paylaş
Eğitim Sen hakkında, anadilde öğrenimi savunduğu için Genelkurmay'ın isteğiyle açılan dava reddedildi. Ankara 2'nci İş Mahkemesi'nde dün görülen duruşmaya, uluslararası sendikaların temsilcileri ve ABD Büyükelçiliği Siyasi İşler Bölüm Başkanı Philip Kaplan'ın yanı sıra, KESK ve bağlı sendikaların yöneticileri, Emeğin Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel ve Ankara İl Başkanı Haydar Kaya, DEHAP Genel Başkan Yardımcısı Naci Kutlay, ÖDP Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu, TTB 2'nci Başkanı Metin Bakkalcı, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ile çeşitli kitle örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Örnek kararlar Eğitim Sen'in avukatı Kazım Genç, mahkemeye, 10 Eylül 2004 tarihinde verdiği dilekçesini okudu. Anayasa'nın 25 ve 26'ıncı maddelerinde ifade ve düşünce özgürlüğünün güvence altına alındığına dikkat çeken Genç, Eğitim Sen tarafından düzenlenen Demokratik Eğitim Kurultay'nda yapılan "Anadilde öğrenim" başlıklı bir sunum hakkında Ankara 2 No'lu DGM'nin verdiği beraat kararını hatırlattı. Genç, Eğitim Sen'in bir dergisindeki "Anadilde öğrenim hakkı" içerikli afişler hakkında da Ankara 1 No'lu DGM'nin beraat kararına da atıfta bulundu. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ILO sözleşmelerine de vurgu yapan Genç, anadilde öğrenim talebinin kapatma isteminin gerekçesi olamayacağını belirtti. Türkiye'de 90 şubesi ve 330 temsilciliği olan ve toplugörüşmede yetkili bir sendikanın eğitime ilişkin görüşlerini açıklayabileceğini kaydeden Genç, davanın girilmeye çalışılan AB'nin hukukuna da aykırı olduğunu dile getirdi. Davanın usulden reddedilmesini isteyen Genç, "Kapatılmak istenen sendikanın yönetim kurulu, tüzüğünün değiştirilmemesi gerektiğini düşünmüş ve değiştirilmeyeceğine karar vermiştir. Davanın reddine karar verilmesini talep ediyoruz" diye konuştu. Genç'in dilekçesini dinleyen Hakim Kudret Kurt, "Davalı sendikanın kapatılması istemi yerinde görülmediğinden davanın reddine karar verilmiştir" dedi.


ADLİYE ÖNÜNDE EYLEM Duruşması sırasında adliye önünde bekleyen kamu emekçileri, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileri dava sonucunu "Direne direne kazandık" sloganıyla karşıladı. İstanbul'dan Ankara'ya yürüyen KESK Danışma Meclisi üyeleri, KESK'e bağlı diğer sendika yönetici ve üyeleri ile Adliye önüne yürüdü. "Örgütlenme hakkımıza onurumuza, geleceğimize sahip çıkmak için yürüyoruz" pankartları arkasında yürüyen KESK'lilere TÜMTİS, EMEP, DEHAP, ESP'de destek verdi. EMEP, "Anadilde eğitim haktır, Eğitim Sen kapatılamaz", DEHAP ise "Em mahelin bin pe he zimane me numeta meye (Dilimiz onurumuzdur, onurumuzu çiğnetmeyiz)" pankartları ile eyleme katıldı. Duruşma bitene kadar süren eyleme katılanlar, davanın reddedildiği haberini sloganlarla karşıladı. Burada açıklama yapan KESK Genel Başkanı Sami Evren, bilimsel, demokratik eğitim talebinin haklılığının bir kez daha kanıtlandığını söyledi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de hükümetin emekçilere yönelik saldırılarını örtbas etmek için emekçileri başka konularla meşgul etmeye çalıştığını ifade etti. Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, "Mahkemeden çıkan sonuç, Eğitim Sen'i kapatmak isteyen güç odaklarının değil, bizlerin haklı olduğunu ortaya koymaktadır" diye konuştu. Açıklamanın ardından emekçiler toplugörüşme kürsüsünün bulunduğu Yüksel Caddesi'ne yürüdü.


DAVA SONUCU ALANLARI COŞTURDU

BURSA İl Sağlık Eğitim Müdürlüğü önünden Ahmet Vefikpaşa Tiyatrosu önüne yürüyen Bursalı kamu emekçileri adına konuşan Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Sayım Gültekin, taleplerinin gerçekleşebilir olduğunu belirterek "Kaynak bulamıyorlarsa, kamu emekçileri kaynağın yerini göstermeye hazırdır. Taleplerimizin takipçisi olacağız" dedi. Gültekin, 18-19 Eylül'de bölge yürüyüşleri, 25 Eylül'de ise tüm illerde miting yapacaklarını bildirdi.

KOCAELİ Kocaeli'de yapılan eyleme 800 kişi katıldı. Eğitim Sen binasında toplanan emekçiler, Belediye İşhanı'na yürüdü. İşçi sendikaları, EMEP, DEHAP, ÖDP , Halkevleri ve Emekli Sen'in de destek verdiği eylemde konuşan Eğitim Sen Şube Başkanı Sezai Bayram, Kamu Yönetimi Temel Kanunu'nun halka yıkım getireceğini belirterek mücadele çağrısı yaptı. Kamu emekçileri, açıklama sırasında gelen, Eğitim Sen'in davasının reddedildiği haberini halaylarla kutladılar.

ANTALYA Antalya'da Kışlahan Meydanı'nda yapılan protesto eyleminde konuşan Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Garip Erdoğan, toplugörüşme talepleri ve Eğitim Sen'in kapatılmaması için mücadele edeceklerini söyledi.

SAMSUN Samsun'da Konak Sineması önünde yapılan ve siyasi partilerin de destek verdiği eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı. KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Yusuf İnce, emekçilerin taleplerine kulaklarını tıkayan AKP'ye karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı. Eğitim Sen Şube Başkanı Nezir Kelleci de toplugörüşme taleplerini kamuoyuna duyurmak ve destek istemek için 18-19 Eylül'de Cumhuriyet Meydanı'na çadır kuracaklarını bildirdi. Eylemin coşkusu Eğitim Sen'e açılan davanın sonucunun duyurulmasıyla arttı.

TUNCELİ Tunceli'de KESK'lilerin Yeraltı Çarşısı'ndaki eylemine Yol-İş üyeleri ile EMEP ve DEHAP temsilcileri de katıldı. Tunceli Belediyesi Başkanvekili Mustafa Taşkale'nin de destek verdiği eylemde "Eğitim Sen'i kapattırmayacağız", "Anadilde eğitim hakkı engellenemez" yazılı pankartlar taşındı.
  • Diyarbakır'da Ahmed Arif Parkı'nda yapılan basın açıklamasında davul zurna eşliğinde halaylar çekildi. Eğitim-Sen davasında beraat kararının çıkması sevinçle karşılandı.
  • Adıyamanlı kamu emekçileri, ağızlarını bantlayarak oturma eylemi yaptı.
  • Edirne'de KESK üyeleri vizite eylemi yaparak İlhan Koman Parkı'nda basın açıklaması düzenledi.
  • KESK İskenderun Şubeler Platformu üyeleri "Eğiti Sen kapatılamaz" yazılı siyah bir pankart ile Öğretmenevi'nden Boyacılar Parkı'na yürüdü ve oturma eylemi gerçekleştirdi.
  • Ağrı'da Saat Kulesi yanında eylem yapıldı.
  • KESK Mersin Şubeler Platformu, Büyükşehir Belediyesi önünde oturma eylemi yaptı.
  • Sivas'ta Eğtim Sen ve SES şubeleri Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdiler.
  • Çaycuma Öğretmenevi önünde yapılan basın açıklamasına CHP, ÖDP ve SHP de destek verdi.
  • Eğitim Sen Karabük Şubesi, belediye önünde yaptığı eylemle davayı protesto etti.
  • Erzincan'da vizite alan eğitim emekçileri, Vakıflar İş Merkezi önünde eylem yaptı. Açıklamanın ardından bildiri dağıtıldı.
  • Gebze'de Eğitim-Sen şubesi önünde 100'ü aşkın kişinin katılımıyla basın açıklaması gerçekleştirildi.
  • Kırıkkale'de vizite eylemi yapan eğitimciler Cumhuriyet Meydanı'ndaydı.

  • ÖNCEKİ HABER

    Kıbrıs'ta gizli görüşme

    SONRAKİ HABER

    Memur TİS masasına oturdu

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...