15 Eylül 2004 21:00

Herşey insancadır!

"Reddin Gücü" adlı kitabıyla çeşitli ülkelerden devrimci, muhalif, anarşist, sistem karşıtlarını; bireysel yaşam öyküleri ile toplumsal kimliklerini birleştirerek anlatan Volkan Yaraşır aynı eksendeki çalışmalarını sürdürüyor. Yaraşır, ilk kitabına ironik bir gönderme yaparak aynı serinin ikinci çalışmasının adını da "Gücün Reddi" olarak belirlemiş.

Paylaş
"Reddin Gücü" adlı kitabıyla çeşitli ülkelerden devrimci, muhalif, anarşist, sistem karşıtlarını; bireysel yaşam öyküleri ile toplumsal kimliklerini birleştirerek anlatan Volkan Yaraşır aynı eksendeki çalışmalarını sürdürüyor. Yaraşır, ilk kitabına ironik bir gönderme yaparak aynı serinin ikinci çalışmasının adını da "Gücün Reddi" olarak belirlemiş. İçerik olarak bir önceki ile devam niteliği taşıyan kitabın bir öncekinden farkı ise Türkiye'nin devrimcilerinin kitapta yer bulması.

Ortak nokta mücadele Mephisto Yayınevi'nden yayınlanan kitapta Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, Ulaş Bardakçı, Hüseyin Cevahir, Mustafa Özenç, Erdal Eren, Remzi Basalak, Fidel Castro, Mao, Carlos, Durriti, Ulrike Meinhof, Malcolm X, Vera Zasulich gibi ortak noktalarındaki anahtar kelime "mücadele" olanların hikâyeleri özyaşam hikâyelerine gönderme yapılarak ancak tarihsel kimlikleri de göz ardı edilmeden kendine yer buluyor.

At üstünde Deniz Gezmiş Kitap "reddeden" devrimci kişiliklerin ilginç ayrıntılarını öyküsel dile dökerek anlatıyor. Deniz Gezmiş'in "Don Kişot ile Rosinante" esprisi dikkat çekiyor ve Gezmiş'in hayat kavrayışına dair ilginç bir örnek teşkil ediyor. Hikâyeye göre illegal dönemlerinde bir çayırlıkta bulduğu çelimsiz bir ata binen Deniz Gezmiş, ODTÜ kütüphanesinde kendisine kitapları dışarı götürmesine izin vermeyen kız arkadaşının bulunduğu binanın önüne gelir "Hadi kız bohçanı hazırla, seni kaçırmaya geldim" der. 1970 yılında geçen bu öyküde her tarafta aranan bir devrimcinin hayat dolu karakterini gözler önüne seriyor Yaraşır. "Anadolu Romeo" diye tanımladığı Deniz Gezmiş'in politik geçmişine dair gelişmeleri anlattığı hikâyeyi Erdal Eren'le noktalıyor yazar. Denizlerin Erdallarla yaşadığını not düşmeyi unutmadan... Kitaptaki bütün tarihsel karakterler örnekteki dipnotlarla anlatılıyor. Banka soygunun ardından kendini izleyen kalabalığa reverans yapan Miristra'dan Luciano Cruz, Küba halkının biricik Barbudolar'ı (Sakallılar) Fidel Castro, Che Guevera, siyahların mücadelesinin efsanesi Malcolm X, isimleri "kurtuluşa kadar savaş" ile anılacak Mahir Çayan, Hüseyin Cevahir, Ulaş Bardakçı ve daha mücadelenin birçok ismi; "Gücün Reddi" nde yer buluyor sırayla...

Sıradanın efsanesi Yaraşır "sıradan insanların hikâyeleri" diye tanımladığı kitabı için şöyle diyor; "Onlar muazzam bir güce kafa tutan, kural tanımayan, kuralsızlığın manifestosunu yazanlardır. Onlar gökkuşağını yeryüzüne indiren, sessizliği alıp götüren, umudu ateşleyenlerdir. Onlar bir rüzgardır özgürlüğün rüzgarı...Kitapta anlatılanlar asilerin, başeğmeyenlerin ve mümkün olmayanı mümkün kılanların hikâyeleridir. Herşey insana, aşka, özleme ve tutkuya aittir". Volkan Yaraşır'ın her iki kitabında tüm yazdıklarının soyutlaması niteliğinin en belirginleştiği ifade ise kuşkusuz yazarın tanıtımındaki son cümle: "Her şey insancadır"...


"Gücün Reddi"; Volkan Yaraşır; 143 sayfa; Mephisto Yayınevi

ÖNCEKİ HABER

Okullar standart dışı

SONRAKİ HABER

Mehmed Siyah Kalem bozkır rüzgarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...