15 Eylül 2004 21:00

Egitim dinamitleniyor

AKP Hükümeti, eğitim hakkını dinamitlemeye hazırlanıyor. Milli Eğitim Bakanı Çelik özel bir okulda yaptığı açıklamada, özel okulların payını yüzde 2'den yüzde 20'ye çıkartarak, 4 milyon öğrencinin tüm masraflarını velilere yüklemeyi hedeflediklerini söyledi.

Paylaş
"Akıllı Sınıf" projesinin uygulamaya konulması için özel bir okulda düzenlenen toplantıya katılan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yine özelleştirme özlemi depreşti. Özel ögretim kurumlari ile ilgili hazirladiklari yasa tasarisini bu yasama döneminde TBMM'ye sevkedeceklerini belirten Çelik, özel okullara devlet bütçesinden 10 bin öğrenci gönderilmesi projesini de başka bir isim altında yeniden gündeme getireceklerini söyledi. Çelik, okullara bilgi teknolojisi kuran işadamlarından KDV alınmamasına yönelik çalışma yürütüldüğünü, konuya ilişkin olarak yarın (bugün) Maliye Bakanı ile görüşeceğini bildidi. Dün, özel bir okulda, "Akıllı Sınıf"ın açılışını yapan Çelik, sınıfta, bilgisayara bağlı sistem aracılığıyla animasyonlarla verilen matematik dersini izledi. Çelik, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, özel okulların payını yüzde 20'ye çıkarmayı hedeflediklerini anlattı. Söz konusu hedefe varmaları durumunda 4 milyon öğrencinin eğitim öğretim masrafından kurtulacaklarını aktaran Çelik, "Dolayısıyla biz 20 milyon için harcadığımız bütçeyi 16 milyon için harcayacağız. Bu anlayışla özel okullara yaklaşıyoruz. Özel öğretim kurumlarını sistemin bir parçası olarak görüyoruz, üvey evlat olarak görmüyoruz. Onların başarılarını destekliyoruz, bu tür etkinliklerini destekliyoruz" dedi.

Projeden vazgeçilmedi Bir gazetecinin "10 bin yoksul öğrencinin özel okullarda okutulmasına yönelik proje yeniden gündeme gelecek mi?" sorusuna Çelik, "Bu isimle gündeme gelmeyebilir, ancak özel okullardan hizmet alınması düşüncesi benim şahsen her zaman savunduğum ve aklın her zaman savunduğu bir şeydir. Formatı değişik olabilir, ancak bu Türkiye'de er veya geç tahakkuk etmesi gereken bir şeydir. Özel hastanelerden hizmet satin aldigimiz gibi bu da olabilir" karşiligini verdi.

Ödenek yetersiz Konuşmasinda, bütçeden egitime ayrilan payin düşük oldugunu da itiraf eden Bakan Çelik, bu konuda şu bilgiyi verdi: "OECD'nin yayınladığı rakamlara göre, ABD'de bir öğrenciye yılda 6 bin dolar para harcanıyor. Avrupa Birliği'nde bu rakam 4 bin dolar, dünya ortalaması 1240 dolar. Bizim ise ilköğretimdeki bir çocuğumuza harcadığımız para yıllık 390 dolar. Medya, eğitim problemlerine bu durumu göz önünde bulundurarak eğilmelidir."

Liselerin 4 yıla çıkması Bir başka soru üzerine Çelik, bu yıl pilot uygulamayla bazı meslek liselerinde eğitim süresinin 4 yıla çıkarıldığını anımsattı. Anadolu, fen ve yabancı dil ağırlıklı liseler ile bazı meslek liselerinde eğitim öğretim süresinin zaten 4 yıl olduğuna işaret eden Çelik, genel liseler ile meslek liselerinde eğitim süresinin 3 yıl olduğunu söyledi. Ortaöğretimde eğitim-öğretim süresini 4 yıla çıkarma çalışmalarının bu liseleri kapsadığını anlatan Çelik, bir soru üzerine, üniversiteyi kazanan ancak liseden mezun olamayan öğrencilerin durumlarına yönelik bir çalışma yapıldığını bildirdi.

ÖNCEKİ HABER

İETT'de TİS başladı

SONRAKİ HABER

Sınavı kazanmak yetmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...