14 Eylül 2004 21:00

Tekellerin konferansı

Tarım tekelleri, Avrupa'da genetik müdahale görmüş (GM) ürünlere yönelik direnci kırmak için çabalıyor. Geçtiğimiz günlerde Almanya'da düzenlenen konferansta GM gıdalarının "güvenli" olduğu öne sürüldü.

Paylaş
Batılı tarım tekelleri, Avrupa'da genetik müdahale görmüş (GM) ürünlere yönelik direnci kırmak için çabalarını artırdı. Hafta sonunda Almanya'da düzenlenen büyük bir konferanstan, Avrupa ülkelerinin "GM ürünlerini daha istekli bir biçimde kabul etmeleri" talep edildi. Bu sonuç şaşırtıcı olmadı, çünkü konferans, biyoteknoloji tekelleri tarafından gerçekleştirilmişti. Seçmece bilim! Konferans kürsüsünden Avrupalılara hitap eden "seçilmiş" bilim adamı ve araştırmacılar, GM gıdalarının "güvenli" olduğunu öne sürdüler. Konuşmacıların hepsi, doğal olmayan bu gıdaların insan sağlığına tehdit oluşturduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığını anlattı. Tekellerin "demokrasi" anlayışını sergileyen toplantıda, GM gıdalarına karşı çıkan tek bir araştırmacı dahi konuşturulmadı. Oysa Avrupalı araştırmacıların çoğunluğu, bu gıda ürünlerine şüpheyle yaklaşıyor. Halk da, bu şüpheyi paylaşmakta.

Kanada tezleri Konferansın açılışını, Kadana'nın Saskatchewan eyaletinin Sanayi ve Kaynaklar Bakanı Eric Cline yaptı. Cline, genleriyle oynanan bitkilerin "gıdanın dışında pek çok faydası olabileceğini" söyleyerek, "Tarımda biyoteknolojinin sunduğu potansiyeli görmezden gelemeyiz. Daha iyi ilaçlar, çevreye daha az zarar veren yakıtlar, kimyasal katkı olmadan yetiştirilen bitkiler ve en önemlisi, giderek artan dünya nüfusu için gereken arzı yaratmak" dedi. Kanada, tarımda biyoteknolojinin yaygın olarak kullanıldığı ve küçük çiftçilerin dev şirketler tarafından iflasa sürüklendiği en önemli ülkelerden biri.

AB'den ilk sinyaller Zaten konferans, bugüne dek hep ABD veya Kanada'da düzenleniyordu. İlk kez bu yıl Avrupa'ya taşınması, tesadüf değil. Konferansı düzenleyen şirketler, böylelikle Avrupa kamuoyuna baskı yapmayı ve hükümetleri "ikna etmeyi" amaçlıyor. Avrupa Birliği, ilk yumuşama sinyallerini bu yıl başlarında verdi ve yeni GM gıdalarına karşı 5 yıldır süren moratoryum sona erdi. Geçen hafta ise, AB topraklarında GM tohum ekimine ilk onay verildi. Gelişmeler, Avrupa ile büyük bir ticaret hacmine sahip olan Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor.

ÖNCEKİ HABER

Toplu bir karşı duruş gerekli

SONRAKİ HABER

Yelkenleri suya indirdiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...