14 Eylül 2004 21:00

Bu demokrasi davasıdır

Türkiye ve dünyanın dört bir yanından emek ve demokrasi güçleri, anadilde eğitim hakkını savunduğu için hakkında kapatılma davası açılan Eğitim Sen'i yalnız bırakmadı. KESK Başkanı Sami Evren, bugün görülecek davanın bir demokrasi ayıbı olduğunu söyledi.

Paylaş
Eğitim Sen hakkında "anadilde öğrenimi savunduğu" için açılan kapatma davasının ikinci duruşması bugün görülecek. Türkiye'deki demokrasi güçleri ile dünyanın 18 ülkesinden eğitim sendikaları dün yaptıkları ortak açıklamayla, "Eğitim Sen'in yanındayız" dediler. Ekin Sanat Merkezi'nde dün düzenlenen basın toplantısında konuşan KESK Genel Başkanı Sami Evren, Eğitim Sen'den anadilde öğrenim hakkından vazgeçmesini istemenin, "bilimsel-demokratik eğitimden vazgeçmesini" istemekle eş değer olduğunu, bu durumda Eğitim Sen'in zaten kapatılmış olacağını ifade etti. Eğitim Sen'e açılan davayı "siyasi ve bilimi reddetme davası" olarak nitelendiren Evren, "Bu dava sözde AB söylemleriyle siyaset yapanların yaldızlarının döküleceği davadır" diye konuştu. Bu davada Türkiye'deki tüm demokrasi güçlerinin yargılanacağını vurgulayan Evren, "Bu süreci hep birlikte göğüslemeliyiz" dedi.

Herkes sanık sandalyesinde DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi Türkiye'de son dönemde demokratikleşme yönünde yasal düzenlemelere gidildiği izlenimi verildiğini belirterek, "Meğer bizi kandırıyorlarmış. O yasalara güvenerek ortaya koyduğumuz etkinlikler bize suç olarak geri dönüyor" diye konuştu. Çelebi, bu davaya sessiz kalanların yarın benzer bir davada sanık sandalyesine oturabileceği uyarısında bulundu. Çocukların iyi bir eğitim alabilmeleri için anadillerinde eğitim görmelerinin şart olduğunu belirten Türk Tabibler Birliği Genel Başkanı Füsun Sayek, Eğitim Sen'i tüm güçleriyle destekleyeceklerini kaydetti. Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer ise kendilerine destek verenlere teşekkür ederek, davanın reddedileceğini düşündüklerini söyledi.

Uluslararası dayanışma Güney Kıbrıs Teknik Öğretmenler Sendikası Genel Başkanı Niki Mattheou da, Eğitim Enternasyonali'nin haziran ayında Brezilya'daki toplantısında aldığı "Eğitim Sen'e destek" kararı doğrultusunda Türkiye'ye gelen sendikalar adına ortak açıklama yaptı. "Eğitim Sen'e insan hakları konusunda ve Türkiye'deki antidemokratik yasalara karşı verdiği mücadelede tam destek verdiğimizi ve dayanışma içinde olduğumuzu açıklarız" diyen Mattheou, dünyadaki diğer sendikalara da dayanışma çağrısında bulundu. Mattheou'nun okuduğu metinde şu örgütlerin imzaları yer aldı: OELMEK, OLTEK, POED, KTÖS, KTÖEÖS (Kıbrıs), FENFROF (Portekiz), GEW (Almanya), DLF, BUPL (Danimarka), ESWUS (Slovenya), UTDANNINGS FORBUNDET (Norveç), APFUTU (Pakistan), CAUT (Kanada), SNES (Fransa), ELA IRAKASKUNTZA (İspanya), CGIL (İtalya), NTEU (Avustralya), ESEUR (Rusya), SARAWAK (Malezya), EIS (İskoçya), NEA (ABD), JTU (Japonya).

ÖNCEKİ HABER

TGC'DEN DE TASARIYA TEPKİ

SONRAKİ HABER

KESK'liler TİS için yürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...