14 Eylül 2004 21:00

Kıdem tazminatına AKP tırpanı

İş Yasası'nı patronlar lehine çıkaran AKP Hükümeti, yine patronların ve IMF'nin isteği doğrultusunda kıdem tazminatlarını biçecek.

Paylaş
İş Yasası'nı patronlar lehine çıkaran AKP Hükümeti, yine patronların ve IMF'nin isteği doğrultusunda kıdem tazminatlarını biçecek. "Bilim Kurulu"nun hazırladığı yasa tasarısını işçi konfederasyonlarına gönderen hükümet, kıdem tazminatlarının fona dönüştürülmesi için ikna turunda. Bugün Ankara'da Çalışma Meclisi'nin ana gündemi de kıdem tazminatları olacak. "Bilim Kurulu"nun tümüyle patronlar ve sermaye lehine hazırladığı Kıdem Tazminatları Fonu Yasa Tasarısı yeniden gündeme geldi. Patronların yıllardır kaldırılmasını ya da süresinin kısaltılmasını istediği kıdem tazminatları tasarı ile fona dönüştürülüyor. Tasarıda fonun amacı, "kıdem tazminatlarının ödenmesinin güvence altına alınması" olarak yer almakla birlikte, İşsizlik Sigortası Fonu'nda olduğu gibi birikimin bütçe açıklarını kapatmak için kullanılacağı ortada. Aynen işsizlik sigortasında olduğu gibi işçilerin bu fondan yararlanabilmelerinin de birçok koşula bağlanacağını da söylemek mümkün.

Patron ağırlıklı yönetim Fon, Çalışma Bakanlığı'ndan bir temsilci, en fazla işvereni temsil eden işveren konfederasyonu tarafından seçilen iki ve en fazla işçiyi temsil eden işçi konfederasyonundan iki üyeden oluşacak beş kişi tarafından yönetilecek. Fona, hükümetin atadığı kişi başkanlık edecek, kararlarda oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu taraf çoğunlukta sayılacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda alınan kararlar hatırlandığında, beş kişilik yönetimde işçi tarafı azınlıkta kalacak.

Zamanaşımı tehdidi Tasarı, emeklilik ya da işverence işçinin iş akdinin feshedilmesinin yanı sıra, en az 10 yıllık prim ödenmesi halinde işçinin istemesiyle ya da işçinin ölmesi halinde mirasçılarına tazminat ödemesi yapılacağını düzenliyor. Her yıl için 30 tam gün tutarında tazminat öngörülüyor. Prime esas ücret, işçinin çalıştığı ve adına prim yatırılan son takvim yılınının ortalaması olarak alınıyor. Kıdem tazminatına hak kazanıldığı tarihten itibaren 10 yıl içinde fona başvurarak tazminatını istemeyenin hakkı zaman aşımına uğruyor. İşveren, fon için yapılan kesintileri gider olarak gösterebiliyor.


ÇALIŞMA MECLİSİ İKNA İÇİN TOPLANIYOR Çalışma Bakanlığı'nın çağrısı ile 12 yıl aradan sonra bugün toplanacak olan Çalışma Meclisi'nin gündeminde de kıdem tazminatları var. Hilton Oteli'nde iki gün sürecek olan toplantının ilk gününde, "istihdamın artırılması, kayıt dışılığın önlenmesi ve kıdem tazminatı fonu" başlıklı sunumlar yapılacak. İkinci gün ise bu konular tartışmaya açılarak, fon oluşturulması yönünde bir sonuca ulaşılmaya çalışılacak. Çalışma Meclisi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı veya müsteşarın başkanlığında, Çalışma Genel Müdürü, İş Teftiş Kurulu Başkanı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı, SSK Başkanı, Bağ-Kur Genel Müdürü, bakanlıklardan ve Devlet Planlama Teşkilatı'ndan birer temsilci, Yükseköğretim Kurulu'nca seçilecek beş öğretim üyesi, işveren sendikaları konfederasyonundan 3, en fazla üyeye sahip işçi sendikaları konfederasyonundan 2, diğer işçi ve kamu görevlileri sendikaları konfederasyonlarından birer, TESK ve TOBB'dan 3'er temsilciden oluşuyor. TÜSİAD, MÜSİAD, Ankara ve İstanbul Sanayi Odaları, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Turizm Yatırımcıları Derneği de Çalışma Meclisi'ne çağrıldı. Daha önce 8 defa toplanan Çalışma Meclisi, son olarak 27-28 Nisan 1992 tarihlerinde, "İşsizlik Sigortası" gündemi ile biraraya gelmişti.

ÖNCEKİ HABER

Şaron'dan yeni bir ölüm tehdidi

SONRAKİ HABER

Sermaye Piyasası
   yeniden düzenleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...