07 Mart 2011 11:15

Lüleburgaz’da torba yasa paneli

KRİSTAL-İŞ  Trakya Şubesi Lüleburgaz’da, “Torba Yasa”da yapılan değişikliklerin anlatıldığı bir panel düzenledi.Türk-İş Sosyal Güvenlik Danışmanı Celal Tozan ve Kocaeli Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Aziz Çelik’in konuşmacı olduğu panele Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş da katıldı

Lüleburgaz’da torba yasa paneli
Paylaş

KRİSTAL-İŞ  Trakya Şubesi Lüleburgaz’da, “Torba Yasa”da yapılan değişikliklerin anlatıldığı bir panel düzenledi.

Türk-İş Sosyal Güvenlik Danışmanı Celal Tozan ve Kocaeli Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Aziz Çelik’in konuşmacı olduğu panele Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş da katıldı. Panelin başlangıcında bir konuşma yapan Bilal Çetintaş, karşılarında emek ve işçi düşmanı bir hükümet olduğunu, bu hükümetin özelleştirmeler yaptığını, grevleri yasakladığını, sosyal güvenlik yasasını tasfiye ettiğini, sağlık ve eğitim hizmetlerini paralı hale getirdiğini, istihdam paketi ile işverenlerin zorunluluklarını ortadan kaldırmak istediğini, işsizlik fonunu yağmaya açtığını belirterek, “Patron zihniyetine sahip patron gibi davranan bir hükümet var. Bu zihniyet köleci zihniyettir” dedi. Türk-İş Sosyal Güvenlik Danışmanı Celal Tozan ise bizi doğrudan ilgilendiren bu yasa taslak halindeyken bunun farkına varılmadığını, yasa meclise inince müdahale edilmeye çalışıldığını, ancak bunun yeterli olmadığını kaydetti. Türk-İş’in görüşmeler yoluyla bazı maddeleri değiştirdiğini, üç maddeyi de geri çektirdiğini, bu konuda Türk-İş’in gayretlerinin görülmesi gerektiğini, ama yasanın birçok maddesinin, işverenlerin istekleri doğrultusunda geçtiğini ifade eden Tozan, işçileri ilgilendiren maddelerle ilgili bilgi verdi. Aziz Çelik konuşmasına Sarı Öküz öyküsünü anlatarak başladı.

SIRADA KIDEM TAZMİNATI  VAR

Seçimlerin ardından sıranın bölgesel asgari ücrete, kıdem tazminatlarına, taşeronların önündeki tek tük engellerin kaldırılmasına, kiralık işçi ve geçici işçi çalıştırmanın önünün açılmasına geleceğini söyleyen Çelik, “Gemiler limanda güvencededir, ama gemiler limanda bağlı kalmak için değil, denize açılmak için inşa edilmiştir” diyerek, sendikaları göreve çağırdı. Sunumların ardından Bilal Çetintaş, cam işçilerinin sorularını yanıtladı. Sergin Topçu adlı işçi, “Yarın sıra kıdem tazminatlarına geldiğinde, Türk-İş işçileri genel greve çıkaracak mı? Türk-İş sendikalara eylem serbestliği tanıdığı halde niye bir şey yapılmadı? Türk-İş niye bu kadar sessiz kaldı?​” dedi. Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş, Türk-İş Başkanlar Kurulu’nda çok tartışmalar yapıldığını, ama eylem kararı alınamadığını kaydetti.

Kıdem tazminatları gündeme geldiğinde genel greve gidilir mi, gidilmez mi bilemeyeceğini ifade eden Çetintaş, işçilerin seçimlerde oylarını doğru emekten yana partilere kullanmasını istedi.  Panelin ardından gazetemize açıklama yapan bazı işçiler, “Şimdi mi akılları başına geldi? Yasa çıkmadan önce niye aydınlatmadınız işçiyi? Niye işçiyi eyleme hazırlamadınız, niye parmağınızı bile kımıldatmadınız? Atı alan Üsküdar’a varmış, bizimkiler kalkmış panel düzenliyorlar. Neye yarar?​” diye tepki gösterdiler. (Lüleburgaz/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şube kongreleri sürüyor

SONRAKİ HABER

Terme-Sivaslı köylüleri geçit vermeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...