13 Eylül 2004 21:00

Sendikaya iflas şantajı

ABD'nin dev havayolu şirketi US Airways, iflas masasına başvurdu. Önceki günkü başvuru, son iki yıl içinde şirketin ikinci iflas başvurusu olarak "tarihe geçti".

Paylaş
ABD'nin dev havayolu şirketi US Airways, iflas masasına başvurdu. Önceki günkü başvuru, son iki yıl içinde şirketin ikinci iflas başvurusu olarak "tarihe geçti". Böylelikle, ABD Hazinesi tarafından şirketin "kurtarılması" için iki yıl önce tahsis edilen 1 milyar dolarlık kredinin de "buhar olduğu" anlaşıldı. ABD vatandaşlarının cebinden çıkan bu para, bir havayolu şirketine verilen en büyük devlet kredisi olmuştu. Ülkenin en büyük 7. havayolu şirketi olan US Airways, Mart 2003'te aldığı kredi sayesinde iflas masasından ayrıldı. Ancak bu paranın da tüketilmesi sadece birbuçuk yıl sürdü.

İflas zinciri İflas başvurusunu manşetine taşıyan Financial Times gazetesi, US Airways'ten sonra, bu şirketin en büyük rakibi Delta'nın da iflas edebileceğini yazdı. Bu da, yıl sonu itibarıyla ABD havayolu endüstrisinin yüzde 42'sinin iflas etmesi demek olacak. Sektörün en büyük ikinci şirketi olan United Airways, daha önce iflasını açıklamıştı. US Airways yönetimi, iflasın önlenmesi için şirket çalışanlarının "fedakârlık" yapması gerektiğini ilan etmişti. Yönetimin hazırladığı plana göre işçi ve emekçiler, toplam 800 milyon dolarlık "fedakârlık" yapmak zorunda kalacaktı. Ayrıca çok sayıda çalışan da işten atılacaktı. Ancak pilotlar sendikası, bu dayatmayı kabul etmedi.

Sendika zor durumda İflas başvurusunun, sendikayı boyun eğmeye zorlamak için bir taktik olabileceği belirtiliyor. Nitekim şirket, sendikanın "tasarruf planı"na imza atması için yargıya başvurmayı planlıyor. US Airways, 28 bin kişi çalıştırıyor. İki yıl önce bu rakam 45 binden fazlaydı. Çalışanların çoğunluğunun Pennsylvania gibi "kime oy vereceği belli olmayan" eyaletlerde yaşıyor olması, iflası Bush yönetimi için bir seçim sorunu haline getiriyor. İflasın onaylanması halinde, şirketin emeklilik fonu da tehlikeye girecek. Bu durumda binlerce çalışan, onyıllardır emeklilik için yaptıkları tasarrufu yitirecek ve emekli olma hakkından olacak.

ÖNCEKİ HABER

Programı ABD'de tamamlayacaklar

SONRAKİ HABER

İhlas Holding'e 50 milyon
   dolarlık anlaşma kıyağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa