13 Eylül 2004 21:00

Programı ABD'de tamamlayacaklar

Yeni ekonomik program önce IMF ile Türkiye'de görüşülecek,ardından ABD'da son şekli verilerek Türkiye'de uygulanacak

Paylaş
Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, aylardır "Türkiye'nin programı, sosyal yönü ağır basan program" diye propaganda edilen yeni ekonomik programın ABD'de tamamlanacağını söyledi. 20 Eylül'de IMF'nin gelmesiyle görüşülmeye başlanacak olan program, Babacan ve IMF heyetinin birlikte gideceği ABD'deki IMF-Dünya Bankası Güz Toplantıları'nda son şeklini alacak. IMF heyetinin 20 Eylül'de Türkiye'de olması ve görüşmelere başlanması bekleniyor. Yaklaşık 10 gün kalacak olan heyet ile ekonomi yönetimi 2005 sonrası programı ve IMF ile yapılacak yeni stand-by anlaşmasını ele alacak. IMF'nin programının altına imza atan AKP Hükümeti bununla da kalmayıp programın son şeklini ABD'deki IMF-Dünya Bankası toplantılarında verecek.

TÜSİAD'a anlattı Bakan Babacan programın ABD'de tamamlanacağını ise TÜSİAD heyetine müjdeledi. Geçtiğimiz haftayı Ankara'da hükümete yakın markajda geçiren TÜSİAD heyeti Bakan Babacan ile de yemekte biraraya geldi. TÜSİAD üyelerinin "IMF ile yeni stand-by anlaşmasının biran önce açıklanması" isteğine karşılık Babacan, hazırlıkların büyük ölçüde tamamlandığını, bu konuda bir pürüz olmadığını dile getirdi. 20 Eylül'de gelecek IMF Heyetiyle yaklaşık 10 gün Ankara'da görüşeceklerini bildiren Babacan, ardından IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları için, Heyetle birlikte ABD'ye gideceklerini duyurdu. Babacan yeni stand-by anlaşmasının ABD'de yapılacak son temaslarda kesinleştirileceğini ifade ederek, ekim ayının ortası gibi yeni anlaşma konusunda kesin mutabakatın ortaya çıkacağını açıkladı. Babacan, ABD'de son şeklini alacak ekonomik programın, biran önce kamuoyuna açıklanmasına çalışacaklarını, piyasaların bu konudaki hassasiyetlerini bildiklerini vurguladı.


TOPLANTI 1-3 EKİM'DE Geleneksel IMF Dünya Bankası Güz Toplantıları bu yıl 1-3 Ekim 2004 tarihleri arasında Washington'da yapılacak. Geçtiğimiz yıl ABD ile yapılan 8.5 milyar dolarlık savaş kredisi anlaşmasıyla Türkiye gündemine oturan toplantılar bu yıl da ekonomik programın belirleyicisi olacak. Toplantının gündemi ise gelişmekte olan ülkelerdeki mali sektörün sorunları, mali sektörde istikrar ve düzenlemeler, petrol fiyatlarındaki artış ile ABD'deki faiz oranlarının gelişmekte olan ülkelere etkisi, karapara ile mücadele gibi konular. Üye ülkelerin oluşturduğu grup toplantılarıyla, Guvernörler Kurulu ve Uluslararası Para ve Mali Komite toplantıları gerçekleştirilecek. Türkiye G-20 Grubu içinde yer alıyor. Türkiye, Devlet Bakanı Ali Babacan başkanlığındaki kalabalık bir heyetle toplantılara katılacak. Washington ve New York'ta gerçekleştirilmesi beklenen toplantılarda, ekonomi yetkilileri, Türkiye ekonomisindeki en son gelişmeler ve yatırım ortamı konusunda bilgi verecekler ve Babacan'ın da açıkladığı gibi Türkiye'nin ekonomik programını belirleyecekler.

ÖNCEKİ HABER

ABD üslerine protesto

SONRAKİ HABER

Sendikaya iflas şantajı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa