13 Eylül 2004 21:00

İngiliz ordusu için
   40 işkence dosyası daha

İngiliz ordusunun Irak'ta işlediği insanlık suçlarından 40'ı daha ortaya çıktı. Dosyalarda Iraklılara yönelik işkence ve cinayetler dile getiriliyor.

Paylaş
İngiltere Savunma Bakanlığı, aralarında işkence ve cinayet suçlamalarının da bulunduğu 40 yeni dosyayla karşı karşıya. Dosyalardaki suçlamaların hepsi İngiliz askerlerinin Irak'taki hak ihlallerine ilişkin ve silahsız sivillere ateş açılmasından işkence yapılmasına ve sivillerin öldürülmesine kadar uzanıyor. İngiltere Savunma Bakanı Geoff Hoon'un masasında bulunan işkence cinayet dosyalarına eklenen bu 40 olaydan biri de, silah ruhsatını çıkarmak için elini cebine götüren Iraklı bir avukatın öldürülmesi. Ancak dosyalardan pek azı hakkında yasal süreç başlatılıyor. İngiliz ordu avukatları, bir otel resepsiyonistinin öldürülmesi ve 7 otel çalışanının ve müdürünün işkence gördüğü davanın da aralarında bulunduğu 10 yeni davada savunma yapmaya hazırlanıyor.

İnsanlık suçları Yeni dosyalardan bazıları şöyle:
  • Hüseyin Abid Kasım, futbol oynarken üzerlerine ateş açan İngiliz askerlerinin kurşunuyla öldü. İngiliz askerleri onun direnişçi olduğunu öne sürdü.
  • Aziz Hamid, İngiliz askerlerinin açtığı yaylım ateşinde sakat kaldı. Askerler; BM yaptırımının kalkmasını kutlamak için havaya ateş açan halkın isyan ettiğini sandıklarını, bu nedenle ateş ettiklerini söylüyorlar.
  • Yine Basra'da cenazede havaya ateş açan Iraklıların üzerine İngiliz askerleri ateş açtı ve bir kişi öldü.

    Bush biliyordu Bu arada, ABD'li gazeteci Seymour Hersh'in son kitabında, başta ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld olmak üzere tüm Bush yönetiminin, Guantanamo'daki işkencelerden haberdar olduğu vurgulandı.

  • ÖNCEKİ HABER

    'Doğu-Batı eşitliği olamaz'

    SONRAKİ HABER

    Pazartesi Gösterileri Koordinasyonu kuruldu

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...