13 Eylül 2004 21:00

'Doğu-Batı eşitliği olamaz'

IMF Başkanlığı'ndan Almanya Cumhurbaşkanlığı'na gelen Hörst Köhler, sermayenin çıkarları doğrultusundaki açıklamalarına devam ediyor. Köhler, Almanya'nın doğusuyla batısının 'eşit olamayacağını' söyledi.

Paylaş
IMF kökenli Almanya Cumhurbaşkanı Hörst Köhler, Almanya'nın doğusuyla batısının eşit yaşam koşullarına sahip olmasının imkânsız olduğunu söyledi. Köhler, Focus dergisine yaptığı açıklamada, "Doğu ile Batı arasında yaşam standartlarının aynılaştırılmasını isteyenler devlet sübvansiyonlarının arttırılmasını talep ediyor. Böylece de gelecek kuşakların perspektiflerini karartıyorlar" diye konuştu. Cumhurbaşkanı, devletin "sübvansiyon mekanizması olmaktan çıkarılmasını" istedi ve "Doğulu vatandaşlar iş konusunda çok seçici. Esnek çalışmaya da yatkın değiller" diyerek halkı suçladı.

Sert eleştiriler Bu sözler, doğulu politikacıların tepkisiyle karşılaştı. Brandenburg Başbakanı Matthias Platzeck (SPD) ve Saksonya-Anhalt Başbakanı Wolfgang Böhmer (CDU), Köhler'in doğuluların yaşam koşullarını kader gibi gösterdiğini söyledi. Demokratik Sosyalizm Partisi'nden (PDS) Petra Pau ise, anayasa yerine piyasa yasalarının geçirildiğini söyledi. Matthias Platzeck, Almanya'da bölgesel yaşam farklılıklarının olmasının normal olduğunu, ancak bu farklılıkların belli bir çerçevede kaldığını bildirdi. SPD'li politikacı, doğu ile batı arasındaki işsizlik oranlarının yüzde 5 ile yüzde 25 arasında değişmesinin normal görülemeyeceğine dikkat çekti. Saksonya Anhalt Başbakanı Böhmer de; anayasanın öngördüğü eşite yakın yaşam standartı için çaba harcanması gerektiğini bildirdi.

Piyasa yasaları PDS milletvekili Petra Pau ise, cumhurbaşkanının açıklamasının anayasaya değil piyasa yasalarına uygun olduğunu vurgulayarak, yeni sosyal hak gasplarının kapısının açılmış olduğunu bildirdi. Pau, doğululardan iş konusunda daha esnek ve daha az seçici olmalarını isteyen Köhler'in ya doğuluların durumundan haberdar olmadığını, ya da onlarla alay ettiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Edelman kıyımı savundu

SONRAKİ HABER

İngiliz ordusu için
   40 işkence dosyası daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...