12 Eylül 2004 21:00

Çözüm için eylemdeler

Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Boru Sanayi ve Ticaret AŞ işçileri, fabrikalarının bir an önce çalışır hale getirilmesini ve ücretlerinin ödenmesini istiyor.

Paylaş
Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Boru Sanayi ve Ticaret AŞ işçileri, fabrikalarının bir an önce çalışır hale getirilmesini ve ücretlerinin ödenmesini istiyor. Kamuya ait olan fabrikalarının kapatılmaması için 7 aydır ücret almadan çalışan Kristal-İş Sendikası üyesi işçiler, "artık yaşayamaz duruma geldiklerini" belirterek, yaklaşık iki hafta önce işbırakma eylemine başladılar. 21 yıldır çalışan Mehmet Demir, köyde oturduğu için daha şanslı olduğunu, merkezde oturan arkadaşlarının durumlarının daha kötü olduğunu kaydetti. Demir'in iki oğlu sanayide 20 milyon lira haftalıkla çalışıyor. 20 yıllık işçi Refik Akın'ın 3.5 milyar lira borcu var. Nişanlısıyla bu yaz evlenmek için sözleştiklerini anlatan 6 yıllık işçi Cengiz Şahin ise kendisine sürekli baskı yapıldığını, bu nedenle gece geç saatlerde eve gittiğini söylüyor. İbrahim Demirkol ise çözümü 500 milyon zararla kredi çekmekte bulmuş. Dört çocuğundan üçünü okuldan almak zorunda kalacağını ifade eden Demirkol, psikolojik sorunlar yaşamaya başladıklarını ifade ediyor. Davut Alpöz ise "Evde 'hoş geldin' yerine küfürle karşılanıyorsun. Kasap, bakkal eve kadar gelip borcunu ödemeni istiyor. Huzurumuz kalmadı" diyor.

Krizle beraber Bu yıla gelindiğinde fabrikanın İller Bankası'ndan 3 milyar dolar değerinde Türk Lirası cinsinden alacağı, 2 milyar dolar da dış borcu bulunuyordu. Doların ani yükselişi borçları birkaç katına çıkmardı. Fabrikada üretim yüzde 20-30'lara düştü. Zorunlu emeklilikle 300'ün üzerinde olan işçi sayısı 110'a düşürüldü.

ÖNCEKİ HABER

'Sendikama dokunma'

SONRAKİ HABER

'İşsizlik üretimle önlenir'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa