12 Eylül 2004 21:00

Tütün vergisi TEKEL'e avantaj sağladı

TEKEL Genel Müdürü Sezai Ensari, 2005 için yapmayı öngördükleri ve devam ettirecekleri yatırımlar nedeniyle yatırım bütçelerini 150 trilyon lira düzeyinde önerdiklerini belirtti.

Paylaş
TEKEL Genel Müdürü Sezai Ensari, 2005 için yapmayı öngördükleri ve devam ettirecekleri yatırımlar nedeniyle yatırım bütçelerini 150 trilyon lira düzeyinde önerdiklerini belirtti. Ensari, şark tipi tütün kullanım oranına gören yapılan düzenlemelerin TEKEL'e pazar payında avantaj sağladığını vurguladı. Ensari, yaptığı açıklamada, şark tipi tütün kullanım oranına göre yapılan düzenlemelerin TEKEL'e pazar payında avantaj sağladığını, bu avantajı kullanmak için TEKEL 2001'in soft paketini üretmeye başladıklarını bildirdi. Ensari, Türkiye'de Türk tütün üreticilerini ve çiftçilerini gözeten politika izlenmesi kadar doğru bir şey olamayacağını ifade ederek, şöyle konuştu: "Türkiye'de üretilen tütünlerin kullanımını artırmak amacıyla bizimkilerin yaptığı şudur; 'sigaralarınıza bu üründen daha fazla katarsanız daha az vergi getiriyorum. Ama Türk tütünü değil tamamen yabancı tütün kullanmak istiyorsan daha fazla vergi ödeyeceksin'. Dolayısıyla rahatsız olacakları bir şey yok. Olmazsa kendi üretim politikalarını buna göre yeni baştan gözden geçirirler. Burası Türk pazarı, burada Türkiye'nin koyacağı kurallara herkes uymakla mükelleftir. Bu 'şunun avantajına, bunun aleyhine' diye bir şey yok".

Düşüşü tersine çevireceğiz Ensari, TEKEL'in pazar paylarındaki düşüşlere işaret ederek, "Biz bu düşüşü tamamen yavaşlatıp, sonra durdurup ibreyi tersine çevirmeye çalışıyoruz" dedi. Yıl sonuna kadar yaklaşık 50 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını bildiren Ensari, sahte ve kaçak sigaraların 1 katrilyon liralık rakamsal boyutu bulunduğunu ve buna karşı toplanı düzenleneceğini açıkladı.

ÖNCEKİ HABER

Zararı hortumcu ödemeyecek

SONRAKİ HABER

Yabancı sermaye umudu boş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...