12 Eylül 2004 21:00

Üretici geçim savaşında

Türkiye Ziraatçiler Derneği (TZD)'nin yaptığı Çiftçi Geçim Anketi, üretcilerin aslında geçinemediğini bir kez daha ortaya koydu. Anketin sonuçlarını açıklayan TZD Genel Başkanı İbrahim Yetkin, üreticilerin asgari ücret düzeyinde bir gelirle geçim savaşı verdiğini bildirdi.

Paylaş
Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, üreticilerin geçim savaşı verdiğini vurguladı. TZD'nin yaptığı Çiftçi Geçim Anketi'nin sonuçlarını ve 2004 hasadını değerlendiren Yetkin, üreticinin asgari ücret düzeyinde bir gelire talim ettiğini kaydetti. Yetkin, tarıma daha çok kaynak aktarılmadıkça sorunun çözülemeyeceğini söyledi. Yetkin, bu yıl buğdayda rekoltenin yüksek olduğunu ancak TMO'nun alımlarının yeterli olmaması nedeniyle üreticinin ürününü TMO fiyatlarının altında bir fiyata tüccara satmak zorunda kaldığını kaydetti. Yetkin, Çiftçi Geçim Anketi sonuçlarına göre Ege Manisa Bölgesi'nde 100 dekar arazide buğday üretimi yapan bir çiftçinin, toprak kirasını ödemediği, kendi traktörüyle çalıştığı ve aile üyelerinin işgücünü kullandığı takdirde yılda ortalama 3 milyar 771 milyon, ayda ise 315 milyon gelir elde ettiğini bildirdi. Çorlu'da bu rakamın aylık 215 milyon liraya kadar düştüğünü söyleyen Yetkin, rekoltenin yükseldiği Tekirdağ'ın Malkara Bölgesi'nde ise üreticinin yıllık gelirinin 8-10 milyara kadar yükselebildiğini ifade etti. Çiftçinin gelirinin yerinde saydığını ifade eden Yetkin, ortalama asgari ücret düzeyinde gelirle geçinmeye çalışan çiftçinin mutlu olmadığını söyledi. Bakliyatta ciddi fiyat artışları yaşandığına değinen Yetkin, kilosu 550 ile 600 bin liradan satılan kuru fasulyenin son bir haftada 2 milyon 100 bin liraya çıktığını belirterek, "Bunun önümüzdeki günlerde tüketiciye yansıması 3 milyon lira olabilir" dedi. Kırmızı mercimekte de benzer bir tablo olduğuna işaret eden Yetkin, TMO'nun piyasadan çekilmesi ile aracıların spekülatif artışlar gerçekleştirdiğini dile getirdi. Bu artışların üreticinin malını elinden çıkardığı bir döneme denk geldiğini belirten Yetkin, fiyat dalgalanmalarından tüketici kadar üreticinin de zarar gördüğünü söyledi. Yetkin, üretimin fiyat desteklemeleri ile yönlendirilmesi ve piyasanın toptancı tüccarlara bırakılmamasıyla suni fiyat artışlarının önüne geçilebileceğini ifade etti.

Pamuk üretim alanları azalıyor Pancar üreten bir çiftçinin ortalama 660 ton ürün elde ettiğini ve net gelirinin 33 milyar lira olduğunu kaydeden Yetkin, şeker pancarında önemli bir sorun yaşanmadığını belirtti. Fiyat desteği olan 8 üründen biri olan pamukta ise desteklerin 3 cent gibi düşük bir düzeyde tutulduğuna değinen Yetkin, primlerin geç açıklandığına ve geç ödendiğine de dikkat çekti. Düşük fiyatlar nedeniyle pamuk üretim alanlarının her yıl yüzde 8 ile 10 arasında azaldığını belirten Yetkin, Türkiye'nin 450 bin ton pamuk açığının olduğunu kaydetti. En kaliteli pamuğun yetiştiği Aydın'da bir çiftçinin 40 ton pamuk elde ettiğini ve 16 milyar lira net kazanç sağladığını bildiren Yetkin, Çukurova'da ise bir çiftçinin en fazla 2 milyar lira kazanabildiğini bildirdi.


FINDIK, MISIR VE AYÇİÇEĞİNDE ZARAR Tütünde ise kötü hava koşulları nedeniyle rekoltenin yüzde 25 civarında düşük olmasının beklendiğini söyleyen Yetkin, kota uygulaması nedeniyle Güneydoğu Bölgesi'nde bir üreticinin aylık gelirinin 70-80 milyon liraya kadar düşebildiğini bildirdi. Türkiye'nin en fazla kâr elde ettiği fındıkta ise doğal afetler nedeniyle rekoltede yüzde 45 düzeyinde düşüş yaşandığını kaydeden Yetkin, fındık üreticisinin zararının karşılanmasını istedi. Yanlış ithalat politikaları nedeniyle üreticinin mısırda zarar gördüğünü belirten Yetkin, ayçiçeği üreticisi açısından son 10 yılın en kötü yılının yaşandığını, ayçiçeği üreticisinin yıllık gelirinin 200 milyon lira ile 2 milyar lira arasında değiştiğini ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Kuzey Kore'de 'gizemli patlama'

SONRAKİ HABER

Zararı hortumcu ödemeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...