12 Eylül 2004 21:00

İşkenceyi savundu

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Amerikan ordusunun Irak ve Afganistan'da uyguladığı işkencenin 'Iraklı teröristlerin yaptıkları yanında önemsiz olduğunu' söyledi.

Paylaş
Irak, Afganistan ve Guantanamo Kampı'nda binlerce kişiye sistematik işkence uygulayan Amerikan yönetimi, işkenceyi açıktan savunmaya başladı. İşkence zincirinin tepesindeki adam olarak bilinen Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Iraklı esirlere yönelik işkence ve kötü muamele vakalarını değerlendirirken, "Iraklı teröristlerin eylemleri yanında, Ebu Garib'te yapılanların lafı bile olmaz. Ebu Garib'te olanlar, televizyonda birinin kafasının kesilmesiyle aynı mı? Hayır, değil" diye konuştu.

'Teröre yeğdir' Rumsfeld, 11 Eylül saldırılarının üçüncü yıldönümü nedeniyle Washington'daki Ulusal Basın Kulübü'nde bir konuşma yaptı. Amerikalı bakan, ABD ordusunun yaptığı işkencelerin 'teröristlerin eylemleri kadar kötü olmadığını' savundu. Rumsfeld ayrıca, 'terörle savaş'ın, 50 yıldan uzun süren Soğuk Savaş gibi uzun süreli olacağını belirtti.

Ha Saddam, ha Bin Ladin! Rumsfeld, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin ile El Kaide lideri Usame Bin Ladin'i de birbirine karıştırdı. Savunma Bakanı, önce, Afganistan'da Taliban'a karşı savaşan Kuzey İttifakı'nın lideri Ahmed Şah Mesud'u öldürme emrinin "Saddam Hüseyin tarafından verildiğini" öne sürdü, ancak daha sonra hatasını düzelterek "Emri Usame Bin Ladin vermişti" dedi. Ardından, "Eğer Saddam Hüseyin hayattaysa, yakalanmamak için çok çaba harcıyor. 2001'den bu yana onun konuştuğu bir video kaydı görmedik. Belli ki adam çok meşgul. Çünkü üzerinde büyük baskı var" dedi. Bu noktada sunucu devreye girerek, "Bin Ladin demek istediniz galiba?" diye sorunca, hatasını düzeltti.

Hersh'in suçlamaları Bu arada, işkence skandalını ortaya çıkaran Amerikalı gazeteci Seymour Hersh'in bugün piyasaya çıkacak olan yeni kitabında, işkence vakalarından dolayı bizzat Washington yönetiminin en tepesinde bulunan isimler ve onların politikaları suçlandı. ABD medyasına sızan haberlere göre "Komuta Zinciri: 11 Eylül'den Ebu Garib'e" adlı kitapta Hersh, işkence skandalından bir grup askerin değil, Washington yönetiminin belirlediği yöntemlerin sorumlu olduğunu yazdı. Tanınmış gazeteci, kitabında, "Ebu Garib skandalının kökleri, bir grup ordu mensubunun sadistçe eğilimlerine dayanmıyor. Bunun sorumlusu, Başkan George W. Bush ve Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in teröre karşı benimsediği göze göz, dişe diş politikanın içerdiği gizli operasyonlar ve baskı yöntemleri" ifadesini kullandı.

Abizaid'in kayıtsızlığı Hersh, bazı Amerikalı subayların ve istihbarat yetkililerinin, daha önce cezaevindeki işkence ve kötü muamele vakalarını üstlerine aktardığını, ancak fotoğrafların ortaya çıkmasına dek hiçbir önlem alınmadığını da vurguladı. Kitapta, adı verilmeyen bir subayın, Ebu Garib'deki durumu Orgeneral John Abizaid'e anlattığı belirtildi. Subay, "Cezaevlerinde sistematik kötü muamele uygulandığını Abizaid'e anlattığımda bana hiçbir şey söylemedi. Bana bakarken, 'Geç bunu, bu meseleye karışmak istemiyorum' der gibi bir havası vardı" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Sivillere füze saldırısı

SONRAKİ HABER

Şili'de darbe protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...