11 Eylül 2004 21:00

Eğitimciler eylemde

Eğitim emekçileri, Eğitim Sen'in kapatılmasına karşı yaptıkları eylemlerle hükümeti protesto ettiler. Parasıs, nitelikli ve anadilde eğitim taleplerini dile getiren eğitimciler, 15 Eylül'e kadar derslere "Sendikama dokunma" yazılı kokartlarla girecek.

Paylaş
Eğitim Sen üyeleri, yeni öğretim dönemini eylemle karşıladılar. Eğitimciler dün bir çok ilde yaptıkları basın açıklamaları ve oturma eylemleriyle sorunlarını ve taleplerini dile getirdiler. Anadilde eğitimi savunduğu için kapatılmaya çalışılan sendikaları Eğitim Sen'e sahip çıkan emekçiler, halka bildiriler dağıttı. İstanbul'da Kadıköy İskelesi'nde toplanarak halka bildiri dağıtan 2 No'lu Şube üyesi eğitim emekçileri parasız, nitelikli, kamusal, anadilde eğitim hakkını savunmaya devam edeceklerini bildirdiler. Şube Sekreteri Turgut Yokuş, yeni öğretim yılına çözülmemiş sorunlarla girildiğini, hükümetin eğitimi paralı hale getirmek istediğini söyledi. Sendikalarının bilimin gereği olarak anadilde eğitimi savunduğu için kapatılmak istendiğini ifade eden Yokuş, bunu engelleyeceklerini belirtti. Açıklamalardan sonra eğitim emekçileri bir süre oturma eylemi gerçekleştirdi. Eğitim Sen İstanbul 5 No'lu Şube üyeleri de sendikalarının kapatılmasına karşı Kartal Meydanı'nda oturma eylemi yaptı. Şube Başkanı Necdet Uygun, kapatma gerekçesi olan anadilde eğitim talebinin sendikanın tüzüğünde kurulduğu günden bugüne kadar olduğuna dikkat çekerek, "Sendikamıza yönelik baskıların devam etmesi durumunda iş bırakmada dahil her türlü eyleme başlayacağız" diye konuştu.

Halk destek verdi Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda da oturma eylemi yapan eğitim emekçileri, "Eğitim Sen kapatılamaz", "Yaşasın demokrasi mücadelemiz", "Savaşa değil eğitime bütçe", "Özel okullar dersaneler kapatılsın", "Parasız eğitim, parasız sağlık" sloganlarını attılar. Eğitimcilere KESK'e bağlı sendikaların yanı sıra çevrede bulunan vatandaşlar da alkışlarla destek verdi. 1 No'lu Şube Başkanı Musa Biçer, laik, bilimsel, demokratik ve anadilde öğretim talebini savunan ve yüzbinlerce öğretmenin sesi haline gelen Eğitim Sen'in bilinçli şekilde kapatılmak istendiğini ifade etti. Biçer, çalışma yaşamının demokratikleştirilmesi, grevli toplusözleşmeli sendika yasası, kamu personel yasasının geri çekilmesi ve ücretlerinin iyleştirilmesi için mücadele edeceklerini söyledi. Eğitimciler daha sonra, "Parasız eğitim hakkına sahip çıkalım" başlıklı bildiriler dağıttı.

Siyah bantlı protesto Ankara'da Milli Eğitim Bakanlığı önünde oturma eylemi yapan Eğitim Sen'liler, ağızlarını siyah bantlarla kapattılar. "Eğitim Sen kapatılamaz", "Yaşasın bilimsel demokratik eğitim mücadelemiz" yazılı dövizler taşıyan eğitimciler adına konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, "Sendikamıza, geleceğimize ve parasız eğitim hakkımıza sahip çıkıyoruz" dedi.

TİS talepleri Dinçer, eğitim işkolunda yetkili sendika olarak toplugörüşme masasına taşıyacakları talepleri şöyle sıraladı: "Çalışma yaşamının demokratikleştirilmesi, toplusözleşmeli, özgürlükçü ve demokratik bir sendika yasasının çıkarılması, Kamu Personel Yasa Tasarısı'nın geri çekilerek, iş güvenceli kadrolu çalışmanın sağlanması, temel ücretin en düşük dereceli kamu emekçisi için 940 milyon lira olması, çalışmayan eş için aile yardımının 175 milyona, çocuk yardımının 105 milyona, kira yardımının 221 milyona çıkarılması, her yıl bir maaş tutarında iki ikramiye verilmesi ve haftalık çalışma süresinin 35 saat ile sınırlandırılması."


ADANA Eğitim Sen üyesi kamu emekçileri Abidin Dino Parkı'nda eylem yaparak parasız eğitim talebini dile getirdiler. "Eğitim Sen güneşi karartılamaz" sloganını atan eğitimciler, adına konuşan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Halil Kara, "Eğitim hakkından parasız yararlanmanın uluslararası insan hakkı olduğunu belirterek devletin bunu sağlaması gerektiğini" söyledi. Açıklamanın ardından halka bildiri dağıtıldı.

ANTAKYA Hatay Eğitim Sen Şube Başkanı Kasım Birtek, yaptığı açıklama ile sendikalarına sahip çıkacaklarını belirtti. Birtek, Eğitim Sen'in anadilde eğitim için verdiği mücadelenin engellenemeyeceğini kaydetti.

BİTLİS Merkez Postanesi önünde toplanan eğitim emekçilerine seslenen Eğitim Sen Bitlis Şube Başkanı Abdulgani Ceylan, sendikalarının kapatılmak istenmesini kınadıklarını bildirdi. Açıklama sonunda oturma eylemi de yapılırken, eylem sırasında polisin kamera çekimi yapması nedeniyle sık sık tartışmalar yaşandı.

VAN Eğitim Sen Van Şubesi önünde toplanan eğitim emekçileri buradan belediye binasına yürümek istediler. Yürüyüşe engel olan polis, basın açıklamasının kamu kurumları önünde yapılamayacağını ileri sürerek eğitimcileri Sanat Sokağı'na yönlendirdi. Burada konuşan şube başkanı Lezgin Bozkurt, "Milyonlarca insanımızın eşit, parasız ve bilimsel eğitim hakkından yoksun bırakılmasına karşı mücadele eden Eğitim Sen'in kapatılmak istenmesine karşı tepkimizi göstereceğiz" dedi. Oturma eylemi de gerçekleştiren eğitimciler, "Anadil haktır engellenemez" , "Anadil bölmez bütünleştirir" dövizleri taşıdı.

UŞAK Eğitim emekçileri Uşak'ta saat 14.00'da Tiritoğlu Parkı'nda bir araya geldiler. Basın açıklamasını Şube Başkanı Tufan Bican'ın okuduğu eylemde "Eğitim Sen kapatılamaz", "Sadaka değil toplusözleşme", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.

ÖNCEKİ HABER

12 Eylül Anlayışı Sürüyor

SONRAKİ HABER

Kazadan bakanlıklar sorumlu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...