11 Eylül 2004 21:00

'12 Eylül yargılanmalıdır'

12 Eylül darbesinin 24'üncü yılında, sendikalar ve meslek örgütleri, 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını ve 12 Eylül hukukunun izlerinin silinmesini istediler.

Paylaş
12 Eylül darbesinin 24'üncü yılında, sendikalar ve meslek örgütleri, 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını ve 12 Eylül hukukunun izlerinin silinmesini istediler. TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, yaptığı yazılı açıklamada, 1970'li yılların son yarısında ekonominin iflas ettiğini, IMF ve OECD benzeri kuruluşların ekonomik programlar dayattığını, kamu harcamalarının kısıldığını hatırlattı. Ekonomik bunalımın yükünün emekçilere yıkıldığını belirten Soğancı, yükselen halk muhalefetini bastırmak için faşist çetelerin ortalığa sürüldüğünü bildirdi. DİSK'e bağlı Sosyal-İş Genel Başkanı Özcan Kesgeç de açıklamasında, 1982 Anayasası'nın darbecileri koruyan geçici 15'inci maddesinin kaldırılmasını istedi. Bugün 40 yaşın altında olanlara ocakların söndürüldüğünün, insanların sakat bırakıldığının anlatılması gerektiğini belirten Kesgeç, bunları yapanlardan da hesap sorulmasını istedi. Hak-İş'e bağlı Hizmet-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da temel hak ve özgürlükler ile çalışma hayatının hâlâ 12 Eylül hukukunun gölgesi altında olduğunu dile getirdi.

Yeni bir anayasa talebi ÖDP Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu ise darbecilerin yargı önüne çıkarılmasını, 12 Eylül ürünü bütün kurumların tasfiye edilmesini istedi. 12 Eylül Anayasası'nın kaldırılarak yeni anayasanın hukukçular, kitle örgütleri, siyasi partiler ve anayasa hukukçuları ile birlikte hazırlanması gerektiğini kaydeden Kozanoğlu, 12 Eylül'ün bütün sonuçlarıyla iptal edilmesini, devletin 12 Eylül mağdurlarının maddi ve manevi kayıplarını karşılamasını istedi.

Darbeciler yargılanacak CHP Ankara İl Gençlik Kolları Başkanı Gökhan Atlıhan da darbecilere seslenerek, "Gün gelecek halkın kendi ülkesini kendi küllerinden yaratan iradesi sizin 12 Eylül ve sonrasında yaptığınız vatan hainliğini bu ülkenin geleceğini aydınlatarak gösterecektir" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Darbenin izleri silinemedi

SONRAKİ HABER

12 Eylül Anlayışı Sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...