10 Eylül 2004 21:00

Felluce halkı ateş altında

ABD savaş uçakları Irak'ın Felluce kentine bomba yağdırmaya devam ediyor. Görgü tanıkları ve hastane yetkilileri, dünkü saldırıda ilk belirlemelere göre 1 kişinin öldüğünü kaydettiler.

Paylaş
ABD savaş uçakları Irak'ın Felluce kentine bomba yağdırmaya devam ediyor. Görgü tanıkları ve hastane yetkilileri, dünkü saldırıda ilk belirlemelere göre 1 kişinin öldüğünü kaydettiler. Felluce hastanesi doktoru Ahmed Tahir, saldırıda ölen kişinin bir belediye işçisi olduğunu söyledi. Felluce'ye önceki gün düzenlenen bombardımanda, aralarında çocukların da bulunduğu en az 12 kişi ölmüştü. Irak'ın kuzeyindeki Telafar kentine yönelik Amerikan saldırılarında ölenlerin sayısı da 45'e yükseldi. Telafar Hastanesi Başhekimi Fevzi Ahmed, 80'den fazla kişinin de yaralandığını söyledi.

Saldırının sebebi Direniş kaynakları, Felluce'ye yönelik bombardımanın "El Kaide lideri Ebu Musab Ezzerkavi'yi öldürmek" gerekçesiyle düzenlendiğini hatırlatarak, bu kişinin Felluce'de olmadığını belirttiler. Direnişçiler, saldırının asıl sebebinin, gerilla eylemleri nedeniyle ABD ikmal hatlarının işlemez hale gelmesi olduğunu belirtti. Direnişçilerin iddiasına göre, çarşamba günkü saldırılarda üç ABD helikopteri düşürüldü. Amerikan kaynakları ise, bu iddia hakkında bir açıklama yapmadı. Öte yandan, Bağdat'taki Ebu Garib cezaevi yakınında patlayan bomba 3 Iraklının ölümüne, 2 Amerikalı askerin yaralanmasına yol açtı. Bakuba kenti yakınlarında önceki gece meydana gelen trafik kazasında da bir Amerikan askerinin öldüğü, 7 askerin yaralandığı bildirildi. Bağdat'ın 40 kilometre güneyindeki Musayyib'te ise Iraklı polis Semih Hikmet Haydar öldürüldü.

Necef'te gösteri Geçtiğimiz haftalarda Amerikan güçlerinin saldırılarına sahne olan güneydeki Necef kentinde ise, Mukteda Sadr karşıtı gösteri yapıldı. 1000 dolayında gösterici, Necef'in eski şehir denilen bölümünde yürüyerek, Sadr ve yardımcılarının kenti terk etmesini istedi. "Ayaktakımı, yağmacıların lideri Mukteda" diye bağıran göstericiler, Sadr'ın bürosunun kapatılmasını ve Bağdat hükümetinin, Sadr'ın bürosu tarafından yürütülen din mahkemesinin uygulamalarını soruşturmasını talep etti. Eylemi Ayetullah Ali Sistani'ye bağlı grupların örgütlediği tahmin ediliyor.

ÖNCEKİ HABER

Küresel iç savaşa doğru!

SONRAKİ HABER

Ariel Şaron, Yol Haritası'nı gömdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...