09 Eylül 2004 21:00

Verheugen'e yakındılar!

Hükümetin AB'ye uyum adına çıkarttığı yasalar ile büyük darbe yiyen sendikalar, AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen'e dert yandılar.

Paylaş
Hükümetin AB'ye uyum adına çıkarttığı yasalar ile büyük darbe yiyen sendikalar, AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen'e dert yandılar. Sendikacılar, Verheugen'den örgütlenme önündeki engellerin kaldırılmasını hükümetten istemesini talep ettiler. Günter Verheugen dün sabah İstanbul'da TİSK Başkanı Refik Baydur, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve KESK Genel Başkanı Sami Evren ile görüştü. AB'ye uyum yasaları çerçevesinde emekçi kesimlerin haklarını tasfiye eden yasaların çıktığı bir dönemde sendikacılar, bu yasaların çıkmasını isteyen AB'nin komiserine hükümeti şikâyet ettiler. Görüşmeden sonra sendikacıların ayrı ayrı basın açıklaması yapmaları dikkat çekti. Türkiye'de bir çok alanda ciddi reformların yapıldığını savunan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, çalışma hayatını iyileştirici düzenlemelerin yapılmadığını söyledi. Çalışma hayatı önünde engel olarak hala 12 Eylül hukukunun bulunduğunu Verheugen'e ifade ettiklerini dile getiren Çelebi, "Verheugen, örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılmasını istiyor. Avrupa Birliği'ne geçtiğimiz mayıs ayında tüm üye olan ülkelerin çalışma hayatında gerekli reformları gerçekleştirdikten sonra tam üye olduklarını söyledi. Çalışma hayatının iyileştirilmesini hükümetten isteyecek. Ben görüşmeden açıkçası memnunum" dedi. Türk-iş Genel Başkanı Salih Kılıç da, görüşmede işçi-işveren ayrımı yapılmadan sorunların dile getirildiğini belirterek, "Verheugen'den aldığım ifade, Türkiye'nin olumlu bir ilerleme raporu ile karşılaşacağıdır" ifadesini kullandı. Olumlu bir görüşme yapıldığını belirten Kılıç, "TİSK, Türk-İş ve Hak-İş konfederasyonlarının AB süreci ile ilgili yapılan çalışmalar konusunda ortak bir teklifi oldu. DİSK ve KESK bu platformda yok" diye konuştu. Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Verheugen'in, "Türkiye'nin her zamankinden daha fazla AB'ye yakın bulunduğunu", "Türkiye'nin, kaydettiği ilerlemenin etkileyici olduğunu" ifade ettiğini söyledi. KESK Başkanı Sami Evren de, görüşmede Eğitim Sen'in kapatılması davasını gündeme getirdiklerini, Verheugen'in, "bu konuda yanlarında olduklarını" ifade ettiğini belirtti. TİSK Başkanı Baydur, görüşmeye memur sendikalarının katılmasını eleştirdi. Baydur, "Bu toplantının başlangıcında bulunmayan bazı dostlarımız, oraya spesifik, şahsi dertlerini getirip AB'yi temsil eden bir adamın huzuruna yaymaya çalıştılar. Biz buna katılmıyoruz" diye konuştu.


RAPOR İÇİN DÖRT SENARYO AB ile tam üyelik müzakerelerine başlayıp başlamayacağına ilişkin kararın verilmesine kısa süre kala, Ankara, müzakerelerin başlamasının şarta bağlanmasına ya da Türkiye'nin durumunun yeni bir tarihte incelenmesine yönelik karar alınmasına sıcak bakmıyor. Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin artık siyasi kriterleri fazlasıyla yerine getirdiğini belirterek, Türkiye için ekim ayı başında yayımlanacak ilerleme raporunda ne gibi kararlar alınabileceğine ilişkin ihtimalleri sıraladılar. Ankara'nın kararlar hakkındaki 4 ihtimali şöyle:
  • Türkiye'nin siyasi kriterleri yerine getiremediği ve artık bu işin devamına gerek olmadığı.
  • Tüm kriterlerin yerine getirildiği ve müzakerelere başlanabileceği.
  • Türkiye'nin kriterleri yerine getirmede mesafe katettiği, ancak bazı eksiklikler bulunduğu, bu eksikliklere rağmen müzakerelere başlanabileceği, bununla birlikte eksikliklerin mükazereler sırasında tamamlanabileceği.
  • Türkiye'nin kriterleri yerine getirmede mesafe katettiği, ancak bazı eksiklikler bulunduğu, bu eksikliklerin tamamlamasından sonra komisyonun yeni bir görüş bildirmesi ve nihai kararın bu görüşten sonra verilmesi. Ankara, bu 4 ihtimalden ilk ikisini pek mümkün görmezken, aralarında büyük bir fark görmedikleri birinci ve dördüncü ihtimalleri Türkiye'nin kaldıramayacağını düşünüyor.


    GÖRÜŞMEYİ PAYLAŞAMADILAR Sendikalar ve patron örgütü TİSK, Verheugen'le yapılan görüşmeyi paylaşamadılar. TİSK, daha önce AB çalışmalarında yer almayan sendikaların bu görüşmeye katılmasını eleştirdi. DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ise "Asıl TİSK'in bulunmasını yadırgamak gerekir" dedi. KESK Genel Başkanı Sami Evren, görüşmede işveren örgütünün bulunmasının doğru olmadığını savundu. Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da, kendilerinin organize ettiği görüşmede, "bazı arkadaşlarının iletişimsizlikten kaynaklanan gereksiz davranışları olduğunu" belirtti. Öte yandan Verheugen, sendikalarla görüşmesinin ardından Fener Rum Patrikhanesi'nde azınlıkların dini temsilcileri ile bir araya geldi. Görüşmeye, Patrikhane Başkatibi Filadepfias, Türkiye Musevi Hahambaşısı İshak Haleva, Vatikan'ın Türkiye Temsilcisi George Marovich, Latin Katolik Cemaati Temsilcisi Louis Pelatre, Süryani Katolik Cemaati Temsilcisi Yusuf Sağ ve Ermeni Ortadoks Cemaati Temsilcisi Kirkor Damatyan katıldı.

  • ÖNCEKİ HABER

    Spielberg usulü 11 Eylül

    SONRAKİ HABER

    İyimser geldi kötümser gitti

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa