09 Eylül 2004 21:00

Birleştirilmiş çile!

Türkiye'de ilköğretimin ilk 5 sınıfndaki 10 öğrenciden biri hâlâ birleştirilmiş sınıflarda okuyor. Öğrencilerin başarısını, öğretmenlerin verimini düşüren birleştirilmiş sınıf uygulaması özellikle Doğu illerinde ağırlığını hissettiriyor.

Paylaş
İlk ve orta öğretimde ders zili 13 Eylül'de çalacak. Bu yıl da binlerce okulda, 1, 2, 3, 4 ve 5'inci sınıf öğrencileri bir arada eğitim görecek. İlköğretim 1'nci sınıftan 5'nci sınıfa kadar, her 10 öğrenciden birinin birleştirilmiş sınıflarda okuduğu Türkiye'de özellikle Doğu illerinde "birleştirilmiş çile" devam edecek. Eğitimin sorunlarının daha da katmerlendiği birleştirilmiş sınıflarda, öğretmenler "öğretmeye", öğrenciler ise "öğrenmeye" çalışacak. Sekiz yıllık zorunlu eğitime geçişle birlikte 2000 yılına kadar son verilmesi hedeflenen birleştirilmiş sınıf uygulaması hâlâ devam ediyor. 2, 3, 4 ya da 5 sınıfın bir arada bulunduğu birleştirilmiş sınıflar hem öğrenciler hem de öğretmenler açısından birçok sakınca barındırıyor. Birleştirilmiş sınıflarda eğitim verme konusunda bütün öğretmenlerin yeterli birikime sahip olmaması, öğretmenin sorumluluğunun artması, öğrencilere ve ders konularına ayırdığı zamanın azalması, uygulamanın başlıca sorunlarını oluşturuyor. 1'inci ve 5'nci sınıf öğrencilerinin bile bir arada eğitim görebildiği birleştirilmiş sınıflarda, öğrenciler arasındaki yaş farkı çeşitli sorunlara yol açarken, öğrencilerin derslerdeki verimliliği ve başarısı ciddi oranda düşüyor. 5 sınıfın bir arada bulunduğu durumlarda öğretmen her sınıfa haftada sadece 6 saat ayırabiliyor. Bu şartlar altında ilköğretimin tüm hedeflerine ulaşmak da güçleşiyor. Türkiye genelinde 165 bin 963 öğrenci 5 sınıf bir arada okuyor.

Taşımalı eğitime geçilemedi 2003-2004 Milli Eğitim Bakanlığı sayısal verilerine göre 17 bin 636 okulda uygulanan sistem 646 bin 410 öğrenciyi kapsıyor. Ağrı ve Urfa'da ilk 5 sınıftaki, her 3 öğrenciden biri; Van, Samsun ve Erzurum'da ise 4 öğrenciden biri birleştirilmiş sınıflarda eğitim görüyor. Taşımalı eğitime geçişle, özellikle nüfusun az ve dağınık olduğu yerleşim alanlarındaki öğrencilerin belirli merkezlerde toplanması ve birleştirilmiş sınıf uygulamasına son verilmesi hedefleniyordu. Ancak henüz "taşımalı eğitim" uygulamasından da istenen verim alınabilmiş değil. Geçen yıl birleştirilmiş sınıflı okul sayısı 17 bin 682 iken bir yıl içinde ancak 46 okulda uygulamaya son verildi.

Öğretmenler anlatıyor Eğitim-Sen Şanlıurfa Şube Sekreteri Hasan Kılıçoğlu, birleştirilmiş sınıfların mevcudunun 90'a kadar çıkabildiğini kaydederek, "Birleştirilmiş sınıflar günümüz koşullarında yararlı değil. Her sınıfa ayrı bir plan yapılması gerekiyor, araç gereç sıkıntısı da var. Küçük çocuklar büyüklerden baskı görüyor. Öğretmenler ise sosyal hayattan kopuyor. Kalacak yer ve lojman sıkıntısı da yaşanıyor. Sorunun çözülmesi için taşımalı eğitim şart" dedi. Türk Eğitim-Sen Erzurum Şube Başkanı Müfit Bayraktar ise birleştirilmiş sınıflarda yalnızca öğrencinin okuma-yazmayı öğrenip öğrenmediğine bakıldığına işaret ederek, "Öğrencilerden verim beklemek mümkün değil. Öğretmen 5 sınıfa birden bakıyor. 1'lere fiş yazdırırken, 4 ve 5'inci sınıfların dikkati dağılıyor. Öğretmen canla başla uğraşsa da öğrencilerle tek tek ilgilenemiyor." diye konuştu.


Okullar başlıyor 2004-2005 eğitim-öğretim yılı 13 Eylül Pazartesi günü başlayacak. İlköğretim ve ortaöğretim kurumlarında okuyan yaklaşık 14 milyon öğrenci ile 550 bine yakın öğretmen 3 ay süren yaz tatilinin ardından dersbaşı yapacak. Okulların açılması ve 13-17 Eylül tarihleri arasında kutlanacak İlköğretim Haftası dolayısıyla illerde törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Tüm okullarda 16 Eylül'de şenlik düzenlenecek. Şenliğe emekli öğretmenler ile eğitim fakültesi öğrencilerinin katılımı sağlanacak. Şenlik alanında çeşitli bölümler kurulacak ve ''İlköğretim Haftası'nın sevincini yaşatacak eğlenceler düzenlenecek.'' MEB, bu yıl da ilköğretim öğrencilerine ders kitaplarını ücretsiz dağıtacak. MEB, ilköğretim öğrencilerine dağıtılmak üzere 81.5 milyon adet ders kitabı bastırdı. Kitaplar, öğrencilere okulların açıldığı gün teslim edilecek.

Ders yılı takvimi 2004-2005 eğitim-öğretim yılında yarıyıl tatili 24 Ocak-6 Şubat 2005 tarihleri arasında yapılacak. Ancak yarıyıl tatilinin hemen öncesine denk gelen Kurban Bayramı nedeniyle öğrenciler 19 Ocak 2005 Çarşamba günü saat 13.00'ten itibaren tatile başlayacak. İkinci yarıyıl, 7 Şubat 2005 Pazartesi günü başlayacak ve 10 Haziran 2005 tarihinde sona erecek.

ÖNCEKİ HABER

YENİ TEHLİKELER KAPIDA

SONRAKİ HABER

Köylülerin merası yok ediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...