09 Eylül 2004 21:00

Süpermarket yasası
   yeniden gündemde

Sanayi Bakanı Ali Coşkun büyük marketlerle ilgili yasanın geçen sene yasalaşamadığını ancak önümüzdeki aylarda yeniden gündeme alınarak Meclis'te görüşüleceğini duyurdu.

Paylaş
Başta Metro Group olmak üzere büyük süpermarket sahiplerinin yasalaşmasını engellediği Büyük Mağazaların Kuruluşu'na ilişkin Yasa Tasarısı yeniden gündeme geliyor. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, büyük mağazaların tepkisi nedeniyle geri çekilen yasa tasarısının büyük mağazaların önünü açacak şekilde yasalaşacağını söyledi. Bakan Ali Coşkun, dün Ankara'da katıldığı Tansaş mağazası açılışında büyük mağazalara karşı olmadıklarını vurgulayarak, önümüzdeki aylarda bunlarla ilgili düzenlemeyi yasalaştırarak büyük mağazaların önünü açmayı hedeflediklerini ifade etti. Coşkun, büyük mağazaların hijyen, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması ve tüketici hakları açısından önemli işlevler gördüklerini savundu.

Karşı değiliz Bakan Ali Coşkun, şunları dile getirdi: "Büyük mağazalara karşı değiliz. Bizim karşı çıktığımız husus esnafın haklarını korumayan, ezen süpermarket, hipermarket adı altında aslında ne süpermarket ne de hipermarket olmayan mağazalar kurulmasıdır. Bunların trafiği felce uğratması, şehirciliği mahvetmesidir. Çok yerde 8-10 katlı apartmanlar alınıp taşıyıcı duvarı bile yıkılıp adı süpermarket olan mağazalar açılmaktadır. Vatandaşımızın güvenliği için daha disiplinli çalışmak için büyük mağazalar yasasını Başbakanlık'a gönderdik, yoğun Meclis trafiği nedeniyle yasalaşmadı, önümüzdeki aylarda bunu yasalaştırarak hem esnafın haklarını koruyacağız hem de büyük mağazaların önünü açmış olacağız."

Faiz indirimi olumlu Merkez Bankası'nın gecelik faizleri 2 puan düşürmesinin ekonominin üzerindeki kara bulutları daha hızlı dağıtacağını ifade eden Bakan Ali Coşkun, "Büyümede ilk 3 ayda yüzde 12.4 rakamına ulaşıldı. Biz yüzde 5 hedeflemiştik. Yüzde 7'lere varan büyüme ekonomiyi daha da güçlendirecektir" diye konuştu. Türkiye'de serbest piyasa ekonomisinin uygulandığını hatırlatan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, vurgunların ve soygunların büyük ölçüde engellendiğini ileri sürdü. Coşkun 2006 ve 2007 yıllarında da ekonomideki büyümenin süreceğini iddia etti.


YASAYA KARŞI ÇIKMIŞLARDI Metro Group'un CEO'su Hans-Joachim Korber, geçtiğimiz mart ayında düzenlenen CEO zirvesinde özellikle 'market yasası' üzerinde durmuştu. Her açıklamasında tasarının aleyhlerine olduğunu ve bu şekilde yasalaşmasını istemediklerini söyleyen Korber'in açıklamalarının ve zirvenin ardından yasa sümen altı edilmişti. Yasa 400 metrekareden büyük marketlerin kent içinde kurulmasını yasaklıyor. Marketlerin indirim dönemleri ve oranlarını izne bağılıyor ve market markalarına yüzde 20 sınırı getiriyor.

ÖNCEKİ HABER

Güney Kore'den nükleer deneme itirafı

SONRAKİ HABER

General Motors'un ülke oyunu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa