09 Eylül 2004 21:00

Irak'a ölüm yağdırıyorlar

Amerikan ordusu, Felluce'nin ardından Irak'ın kuzeyindeki Telafar kentini de havadan bombalamaya başladı.

Paylaş
Amerikan ordusu, Felluce'nin ardından Irak'ın kuzeyindeki Telafar kentini de havadan bombalamaya başladı. Kentte önceki geceden bu yana düzenlenen hava saldırılarında en az 26 kişi öldü, 71 kişi yaralandı. Telafar Hastanesi Başhekimi Fevzi Ahmed, bombardımanın gece yarısı başladığını ve dün sabaha dek sürdüğünü bildirdi. AFP muhabiri de, işgal güçlerinin Hassaköy ve Saray mahallelerinde gerillalarla çatıştığını, sokaklarda birçok ceset gördüğünü haber verdi. ABD ordu sözcülüğü ve Bağdat hükümeti yetkilileri, saldırılara "Nineveh Valisi Duraid Keşmula ile yerel liderler arasında yapılan görüşmelerin başarısız olmasından sonra başlandığını" açıkladı.

Felluce'de durum Felluce'ye yönelik hava saldırıları da, üçüncü gününü geride bıraktı. Hastane kaynakları, önceki gece yarısından sonra başlayan bombardımanda 4'ü çocuk olmak üzere 12 kişinin öldüğünü, 14 Iraklının yaralandığını açıkladı. Kurbanların üç aileye mensup oldukları ve yan yana bulunan evlerin içinde füzelere hedef oldukları anlaşıldı. Yıkıntıların altında daha çok ceset bulunabileceği belirtiliyor. Amerikan ordusunun, ocak ayında düzenlenecek "genel seçim"e kadar, bu tip saldırıları artıracağı tahmin ediliyor. Felluce ve Telafar'ın ardından, direnişin güçlü olduğu Ramadi ve Samarra bölgelerine benzer hava saldırıları düzenleneceği söyleniyor.

Direniş saldırıları Iraklı direniş kaynaklarından alınan son saldırı bilgileri ise şöyle:
  • Felluce yakınlarında bir Amerikan askeri helikopteri düştü, 4 kişilik mürettebattan ölen olmadı. Helikopterin düştüğü, Amerikalılarca doğrulandı.
  • Direnişçiler, pazartesi günü altı Amerikan üssüne birden saldırdıklarını duyurdu. Havan toplarıyla düzenlenen saldırılarda Musul'un güneyindeki Gazali, Bağdat'taki Rüstemiye, el Şükür ve uluslararası havaalanı, el Amiriye askeri koleji ve el Mutanna Havaalanı hedef alındı. Söz konusu bölgelerin tamamı ABD askeri üssü olarak kullanılıyordu. Saldırılardaki ölü ve yaralı sayısı hakkında bilgi alınamadı.
  • Bağdat ve Diyala'da düzenlenen saldırılarda 8 ABD askeri ve 3 Irak Ulusal Muhafızı öldürüldü, çok sayıda ABD askeri aracı tahrip edildi.
  • Bakuba'nın kuzeyindeki ABD askeri konvoyuna RPG saldırısı düzenlendi. İki zırhlı tahrip edildi, 4 ABD askeri öldü.
  • Suriye sınırındaki El Kaim'de düzenlenen pusuda bir ABD zırhlısı tahrip edildi, 4 ABD askeri öldü.
  • Balad'ın kuzeyindeki bombalı saldırıda iki ABD cipi imha edildi, 6 ABD askeri öldü, ikisi yaralandı.

    Barzani meydan okudu Öte yandan, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani, "Kerkük kentinin Kürt kimliğini muhafaza etmek için savaşa hazır olduklarını" söyledi. Erbil'de AFP'ye demeç veren Barzani, "Kerkük Kürdistan'ın kalbidir. Bu kimliği korumak için savaşmaya ve Irak Kürtlerinin elde ettiği kazanımları muhafazaya etmek için canımızı vermeye hazırız" diye konuştu. "Kürtler bu kimlikten vazgeçmez" diyen KDP lideri, "Bunu pazarlık konusu da yapmayız" ifadesini kullandı.


    İTALYAN REHİNELER İÇİN DAYANIŞMA ÇAĞRISI Irak'ta insani yardım faaliyeti yürüten İtalyan işgal karşıtları Simona Pari ve Simona Torretta'nın, yanlarındaki iki Iraklıyla birlikte rehin alınması, İtalya'da büyük yankı yarattı. "Savaşı Durdurun Komitesi" tarafından yapılan açıklamada, işgal karşıtı kişilerin rehin alınmasının, Irak halkına ve barış davasına büyük zarar verdiği vurgulandı. Komite yönetiminden Lisa Clark, bir yazılı açıklama yaparak, eylemcilere şöyle seslendi: "Ekonomik ambargo ve savaşa rağmen, İtalyan hükümetinin aldığı kararlara rağmen Pari ve Torretta gibi insanların cesaretle inşa ettiği dayanışmaya zarar vermeyin. O insanlar, örneğin Felluce ve Necef'te, Amerikan ablukası altındaki halka içme suyu götürülmesini organize etmişlerdi. Bağlı bulundukları 'Bağdat'a Köprü' adlı kuruluş, barış için ve Irak'taki tüm yabancı askerlerin çekilmesi için büyük gösterilerin örgütleyicileri arasındaydı. Bu mücadele adına size yalvarıyoruz: Lütfen onları derhal serbest bırakın."

  • ÖNCEKİ HABER

    Stresten uzak durun

    SONRAKİ HABER

    Merhametli bir katil!

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...