08 Eylül 2004 21:00

Eleştiren imama hapis geliyor

TCK Tasarısı'nın 219'uncu maddesi ile, "din hizmetlerini kötüye kullanan" din görevlilerine getirilen cezalar ağırlaştırılıyor.

Paylaş
TCK Tasarısı'nın 219'uncu maddesi ile "Görev sırasında din hizmetlerini kötüye kullanma" suçuna getirilen cezalar artırılıyor. Düşük ücretler ve kötü çalışma koşulları ile geçinme savaşı veren imamlardan yükselen itiraz sesleri son dönemde daha çok artmıştı. Tasarı ile hükümet icraatlarını eleştiren din görevlilerine, 6 aydan 2 yıla hapis cezası verilebilecek. TCK Tasarısı'nın "Görev Sırasında Din Hizmetlerini Kötüye Kullanma" başlıklı 220'nci maddesinde "İmam, hatip, vaiz, rahip, haham gibi din hizmeti veren kişiler görevlerini yerine getirirken devlet idaresini ve kanunlarını veya hükümet icraatini alenen kötülerse 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" hükmü yer alıyor. Taslakta, mevcut yasadaki "Bu fiillerin, görev sırasında olmamakla birlikte, sıfattan yararlanılarak ve aleni işlenmesi halinde yukardaki fıkraya göre cezaya hükmolunur" hükmü de korunuyor. Bu maddede atıfta bulunan suça, yürürlükteki TCK'da "1 aydan, 1 yıla kadar hapis cezası" ve/veya "3 milyar 537 milyon ağır para cezası" öngörülüyor. TCK Tasarısı'nda hapis cezası artırılırken, para cezası da kaldırılıyor. "Düşük maaşlar, izin, tatil ve memur güvencesinin olmaması" gibi sorunlarının çözümü için son dönemde sesini daha çok çıkaran, çeşitli eylem ve etkinlikler gerçekleştiren imamların eleştiri mahiyetindeki açıklamaları bile sert bir biçimde cezalandırılabilecek.

Vahim bir düzenleme Memur-Sen'e bağlı Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız, düzenlemeyi "vahim" olarak nitelendirerek, "Din görevlileri görev yapamaz hale gelecek" dedi. Dini gruplar, çeşitli örgütler ve vakıf, dernek gibi kuruluşların, yayın, gazete ve televizyon gibi çeşitli ortamlarda dini faaliyet yürüttüğüne dikkat çeken Yıldız, "Onlara kısıtlama yok. Din görevlilerine getirilen bu kısıtlama onların sahasını genişletecek" dedi. Haklarını isteyen din görevlilerinin "hükümetin icraatini kötülemiş" sayılabileceğine işaret eden Yıldız, imamların ciddi sorunları olduğunu belirterek, "Taleplerimizin takipcisi olacağız" dedi. KESK'e bağlı DİVES'in Genel Başkanı Ali Rıza Ekinci, "Bizden, hükümetten gelen kötü bir icraati eleştirmememiz isteniyor. İmamlar halifelerin bile güdümünde kalmamıştır. Halifenin icraatlerinde bir eksiklik varsa, onu eleştirmiştir. Ben bildiğim doğruları dile getiremeyeceksem, millete nasıl; adil olun, doğru olun, herkesini sevin diyebilerim" dedi. Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Sekreteri Hazım Zeki Sergi ise hükümetin icraatleri ile "dinin emirleri"nin çelişmesi halinde, doğruları söylemekten geri durmayacaklarını, bunun hükümetleri kötülemek olarak algılanmaması gerektiğini vurguladı.

Mevcut TCK'da ne diyor? Madde 241: "İmam, hatip, vaiz, rahip, haham gibi dini reislerden biri vazifesini ifa sırasında alenen hükümet idaresini ve devlet kanunlarını ve hükümet icraatını takbih ve tezyif ederse (kötüleme ve aşağılama), bir aydan bir seneye kadar hapis ve yüz elli liraya kadar (1999'da 3 milyar 537 milyona çıkarıldı) kadar ağır cezayı nakdi ile cezalandırılır veya bunlardan birine hükmolunur."

ÖNCEKİ HABER

30 dolara düşmeli

SONRAKİ HABER

Eğitimin çivisi çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...