07 Eylül 2004 21:00

İşçiler TÜMTİS'te kararlı

Ankara'da Gram Gıda, Konya'da ise otobüs şoförleri TÜMTİS'te örgütlenme mücadelesi veriyor. Patronlar; sendikalaşmayı önlemek için işçi kıyımına giderken, işçiler işten atılan arkadaşlarına da destek vererek mücadeleden geri adım atmıyorlar.

Paylaş
Baskı, tehdit ve işten atmalara rağmen TÜMTİS'te örgütlenmekten vazgeçmeyen Gram Gıda ve Tekel Maddeleri Basın Yayın Sağlık Dağıtım Ticaret A.Ş. işçileri, mücadelelerini kararlılıkla sürdürüyorlar. Sendikalaşma nedeniyle işten atmaların yaşanması üzerine önceki gün topluca işbırakan işçiler, eylemlerini iş yavaşlatma şeklinde sürdürüyorlar. Çalışma koşullarını "berbat" olarak nitelendiren işçiler, iş durdurma eyleminin ardından TÜMTİS'te toplanarak eylemi ve bundan sonra yapacaklarını tartıştılar. Yaklaşık 100 işçinin katıldığı toplantıda söz alan işçiler patronların kendilerine "çalışmadıklarına" dair yazı imzalatmaya çalıştığını anlattılar.

'Gücümüz birliğimizdir' TÜMTİS Ankara Şube Sekreteri Abidin Kandeğer ise "Bu ücretlerle, bu haklarla ailemizin geçimini zor sürdürebiliyoruz. Ekmeğimizi büyütme, çocuklarımıza iyi bir gelecek sağlama kavgası içine girdik" dedi. Mücadelenin başında olduklarını, mücadele ilerledikçe işçilerin daha pek çok sorunla karşılaşacaklarını vurgulayan Kandeğer, işçilerin tüm gücünü birlik ve beraberliklerinden aldıklarına dikkat çekti. Sendikadan istifa etme gibi yolların işçilere hiçbir şey kazandırmayacağını, ancak çok şey kaybettireceğini söyleyen Kandeğer, patronların işçilere türlü vaatlerde bulunabileceğini ancak kanmamak gerektiğini ifade etti. Kandeğer, günde 100 bayiye gidiliyorsa bundan sonra 25 bayiye gidileceğini, iş yavaşlatma eylemini başlatacaklarını duyurdu.

Artık susmayalım İşçiler ise "Kendimize laf söyletmeyelim. Şimdiye kadar sustuk artık susmayalım" dediler. Bir işçi ise "'Fuat Bey şunu söyler, Necdet Bey şunu söyler' bitti artık. Biz ekmeğin askerleri olarak savaştayız şimdi" dedi. Başka bir işçi de "Biz bu kadar kimsesiz miyiz? Devletin yargı organı yok mu?" diye konuştu. 3.5 yıldır Gram Gıda'da çalışan Ağabey Sarıkaya, sabah 08.00'de işe gittiklerini, çıkış saatlerinin ise belli bile olmadığını belirterek, "güzel bir hayat" için sendikalaştıklarını ifade etti. İşten çıkarılan Alaattin Altekin adlı işçi ise insan gibi yaşamak istediğini belirterek; patronların, çıkarlarına ters düştüğü için işten atmaya başvurduklarını ifade etti. Patronların kendilerine, servis, maaş, yemek gibi haklar verdiğini söyleyip başka bir hak talep edemeyeceklerini anlattığını söyleyen Banu Ateş adlı işçi ise "Şu saatten sonra geri dönemeyiz. 120 işçi bu yola baş koymuşsak, birlikte bitirebiliriz" dedi.

'Haberim yok' Sorularımızı yanıtlayan Gram Gıda'nın ortaklarından ve aynı zamanda TESK İkinci Başkanı Bendevi Palandöken ise, "Bilmiyorum. Bana henüz intikal eden bir şey yok. Şirket yetkilileri konuyu görüşmüştür" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

BES: 'Kirli ilişkiler açıklanmalı'

SONRAKİ HABER

Ortaklaşma çabası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...