07 Eylül 2004 21:00

'Zehir gemisi' rezaleti

İskenderun Körfezi'nde 4 yıldır 2 bin 200 ton toksik atık yüküyle bekletilen 'MV Ulla' adlı gemi, tüm uyarılara karşın gerekli önlemleri almayan yetkililerin ihmali sonucu battı.

Paylaş
İskenderun Körfezi'nde toksik atık yüküyle batan "MV Ulla" adlı gemiye 200 metreden fazla yaklaşılması yasaklandı. Yetkililer, kesinlikle ölü balıkların yenilmemesi uyarısında bulundu. 2000 yılında İspanya'dan aldığı zehirli atık yükünü Cezayir'e götürmek üzere yola çıkan gemiyi, Cezayir kabul etmemişti. Bunun üzerine sahibi Türk olan Ulla gemisinin yükü, İskenderun Demir Çelik Fabrikası'na toz kömür olarak verilmek istendi. Ancak yapılan teknik analizde yükün toz kömür değil, "termik santralların baca kurumlarının oluşturduğu tehlikeli toksik atık" olduğu tespit edildi. Bunun üzerine gemi mühürlenerek İs-Demir Limanı'na bağlandı. 4 yıldır limanda bekletilen zehirli atık yüklü gemi tabanında meydana gelen çürüme nedeniyle, taşıdığı yaklaşık 2 bin ton atıkla önceki gün öğle saatlerinde battı.

Bir türlü gönderilemedi Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, İskenderun Limanı açığında MV Ulla adlı geminin batmasına ilişkin Başbakanlık Basın Merkezi aracılığıyla yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye'nin de taraf olduğu "Tehlikeli Atıkların Sınırötesi Taşınımı ve Bertarafının Kontrolü"ne ilişkin Basel Sözleşmesi gereği işlem yapıldığı, gemide yüklü bulunan atığın İspanya'ya iadesi için yasal sürecin başlatıldığı kaydedildi. Ancak, Başbakanlık açıklamasında da belirtildiği üzere, varılan mutabakata rağmen 2003 yılından bu yana geminin yükü bir türlü İspanya'ya gönderilmeyince sonunda korkulan oldu.

308 bin ton su kirlenecek Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, olası tehlikeler şöyle anlatıldı: "Gemi ambarındaki yükün deniz ortamına dağılıp dağılmadığı henüz tespit edilememiştir. Ancak batan gemide bulunan 2 bin 200 ton uçucu kül, yaklaşık 3 bin 80 gr krom artı altı değerlikli içermektedir. Krom artı altı değerlikli, suda çok kolay çözünmektedir ve Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği 1. sınıf içme suyu kalitesi baz alındığında, söz konusu atığın tamamının deniz ortamına dağılması halinde 308 bin ton suyu kirleteceği tahmini olarak hesaplanmıştır. Atığın deniz ortamına karışması durumunda, kirliliğin eşit dağıldığı varsayılırsa 65 metre yarıçapında bir alanda etkili olabileceği beklenmektedir. Kaynağa yaklaştıkça kirlilik daha yoğun olacaktır." Bu arada, denizden alınan numuneler incelenmek üzere laboratuvara gönderildi.

'Bürokrasi batırdı' İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Aylin Canpolat Ödemiş ile Greenpeace Akdeniz Ofisi Toksik Maddeler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, dernekte düzenledikleri toplantıda, Ulla gemisinin yaratabileceği risklere dikkati çekerek, gereklerinin zamanında yapılmadığını söylediler. Yaşanılanlardan ders çıkarmak gerektiğini vurgulayan Ödemiş, "Ulla'yı, ağır işleyen adalet mekanizması, bürokratik süreç ve son yıllarda toplumsal hastalığımız haline gelen neme lazımcılık batırdı" dedi.


TARTIŞMALAR TBMM GÜNDEMİNDE CHP Hatay milletvekili Züheyir Amber, zehirli atık yüküyle İskenderun Limanı'nda batık durumda bulunan Ulla adlı yük gemisi ile ilgili tartışmaları TBMM gündemine getirdi. Amber, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, geminin 2 bin 200 ton tehlikeli atığıyla birlikte İskenderun Limanı'nda 25 metre derinlikte durduğunu belirtti. İskenderun Kaymakamı'nın zaman zaman geminin batacağı yönünde açıklamalar yaptığına dikkat çeken Amber, Bakan Pepe'ye "Neden gerekli önlemleri almadınız? Bu vahim olayın sorumluluğunu kim üstlenecek?" diye sordu. Zehirli atığın çevreye zarar vermemesi için yapılması düşünülen çalışmaların açıklanmasını isteyen Amber, "Geminin batması olasılığına karşı çok tehlikeli toksik atığın çevreye zarar vermemesi için bir hazırlığınız var mıydı? Varsa bu hazırlığınız nedir? Çok tehlikeli atığın çevreye yayılmayacağını ve insanlarımıza zarar vermeyeceğini taahhüt ediyor musunuz?" sorularını da yöneltti.

ÖNCEKİ HABER

Bir Türkiye fotoğrafı

SONRAKİ HABER

Eşme köylüleri tedirgin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...