06 Eylül 2004 21:00

İşçiye maliyet dayatması

Grup sözleşmesinin başladığı tekstil iş kolunda patronlar bu yılda maliyet ve sektörün yaşadığı sorunları ileri sürürek işçinin ilkel çalışma koşullarını kabul etmesini istiyorlar. Patronlar çalışma düzenini de tamamen esnekleştirmek istiyor.

Paylaş
Tekstil işkolunda DİSK/Tekstil, Türk-İş'e bağlı TEKSİF ve Hak-İş'e bağlı Öz İplik-İş sendikaları ile Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜTSİS) arasındaki 20. dönem grup toplusözleşme görüşmeleri sürüyor. Sözleşme taslağını tamamlayarak masaya oturan DİSK'e bağlı Tekstil Sendikası, görüşmeleri 7 bin işçi adına yürütüyor. 68 idari maddeden 25'inde ilerleme kaydedilirken, parasal maddelere henüz gelinmedi. Taraflar 17 Eylül'de yeniden görüşecekler. Tekstil; MENSA, BOSS'lar, Kuas Türkiye, Karadeniz Örme, İnci Plastik, İnceler Boya gibi başlıca fabrikalar adına görüşmeleri südürüyor.

İkramiyeler hedefte İşyeri temsilcileriyle birlikte görüşmelere katılan Tekstil, ILO ve AB normlarını kriter alıyor. Taban ücreti talep eden sendika, patronların ikramiyeleri kaldırma isteğine karşı çıkıyor. Sosyal hakların da iyileştirilmesini talep eden sendika çalışma yaşamının esnekleştirilmesine karşı koyacağını belirtiyor. Tekstil patronları bu dönemde maliyet girdilerinin çok yüksek, elektrik, yakıt gibi masraflarının çok fazla olduğunu savunarak rekabet güçlerinin az olduğunu ileri sürüyorlar. Sektörün iyi gitmediğinden yakınan patronlar, Çin gibi ülkeleri örnek gösteriyorlar. Bu ülkelerde işçi maliyetlerinin 40-50 dolar olduğunu savunan Tekstil patroları, toplusözleşmede işçilere en kötü koşulları dayatmak istiyorlar. Kazanılmış haklardan taviz vermeyeceklerini söyleyen Tekstil Sendikası Genel Sekreteri Muharrem Kılıç, tekstil işçilerinin yüzde 70'nin asgari ücretle çalıştığını, sürekli işçi giriş çıkışı yapıldığını hatırlattı. Tekstil işçisinin çalışma koşullarının kötü olduğunu, hazırladıkları taslak üzerinden hareket edeceklerini söyleyen Kılıç, "Üç sendikanın ortak hareket etmesini isterdik ama sonuç alamıyoruz" dedi. Ortak protokollere diğer sendikaların sadık kalmadığını ifade eden Kılıç, sınıfın çıkarları için her şeyi yapmaya hazır olduklarını kaydetti. İş kolundaki üç sendikanın hukçularının bir araya geleceğini belirten Kılç, birlikte hareket etmemek için bir neden olmadığını dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

BAROLARIN GÜNDEMİ SKANDALDI

SONRAKİ HABER

TÜMTİS Konya'da örgütleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...