06 Eylül 2004 21:00

Türkiye'nin 'AB çıkarması'

Avrupa Birliği'ne "bizde varız, sizden biriyiz" mesajı taşımayı amaçlayan "Şimdi-Now" etkinliği pazar günü sona erdi. İlginin yoğun olduğu etkinlikler boyunca Türkiye'nin kültürel zenginlikleri anlatıldı. Sezen Aksu'da etkinlikler kapsamında sahne aldı.

Paylaş
Almanya'nın başkenti Berlin'de İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, Harrison Parrott (Londra) ve Werksatt der Kulturen (Berlin) tarafından düzenlenen ve bir haftadır devam eden "Şimdi-Now" adlı kültürel etkinlikler dizisi geçtiğimiz pazar sona erdi. Aralarında Sertap Erener, Sezen Aksu, Tarkan gibi pop starların, Fazıl Say, Pekinel Kardeşler, Burhan Öçal, Mercan Dede gibi kendi alanında dünyaca tanınmış müzisyenlerin de bulunduğu etkinlikler hem Alman ve hem de Türkiye kökenlilerin geniş ilgisini topladı. Osmanlı dönemi hat sanatından ve Osmanlı giysilerinden örnekler sunulan sergilerin de yer aldığı etkinlikler ise Türkiye tarihinden kesitler sunarak, dünden bugüne gelinen yer konusunda bir mesaj vermeyi hedefliyordu. Geçtiğimiz cuma günü "Neuhardenberg Sarayı"nda "Avrupa nereye kadar uzanabilir? Türkiye'nin AB'ne katılımı" konulu konferansla başlayan festivalin, Başkentin hatırı sayılır kültür mekânlarında yapılması da dikkat çekti. Seçkin tiyatro, opera, konser salonlarında belli bir beğeni düzeyine sahip Alman kamuoyuna ulaşmayı hedefleyen etkinliklere katılanların çoğunluğu Türkiye kökenliler olsa da, azımsanmayacak sayıda Alman izleyicinin etkinlikleri ilgiyle izlediği görüldü.

Seçkin mekânlar seçkin konuklar Sanatseverleri, hem izlemeye geldikleri sanatçı ve eser açısından hem de organizasyon açısından en iyi biçimde memnun etmek için özel bir titizlik gösterilen etkinliklerin, kalabalık bir seyirci topluluğuna ulaştığını söylemek mümkün. Örneğin dünyaca ünlü vurmalı çalgılar ustası Burhan Öçal ve Trakya All Star, Sezen Aksu, Sertap Erener ve Tarkan konserlerinin yapıldığı Tempodrom konser salonunun tüm etkinliklerde tamamen dolması dikkat çekti. Gerek tanıtım çalışmaları gerekse etkinliklerin düzenleniş biçimi, daha çok Alman ve "kalbur üstü" çevrelere ulaşılmak istendiğini gösterirken, Türkiye kökenli izleyicilerin daha çok Tarkan, Sezen, Sertap konserlerini tercih ettiği de söylenebilir.

Göçmen sanatçılar Avrupa ile kültürel bir köprü kurmayı hedefleyen ve "zaten Avrupalı" olduğumuzu gösterme gayretini içeren festival kapsamında bunu güçlendirmek için Almanya"da kendi alanlarında isim yapmış sanatçılara da yer verildi. Örneğin, Türkiye ve AB ilişkilerini alaycı ve eleştirel bir üslupla oyunlaştıran kabare sanatçısı Muhsin Omurca ve bir başka kabaretist Şinasi Dikmen, Almanca sergiledikleri sahne gösterileriyle Türkiyelilerden çok Alman izleyicilerin daha yakından tanıdıkları isimler. Yine 12 Eylülden sonra 12 yıl Almanya"da "sürgün" hayatı yaşayan yazar Oya Baydar, Almanca kara mizah eserleriyle tanınan yazar Osman Engin, ünlü Hip Hop sanatçıları Aziza A. Ve Sultan Tunç, sinema ve tiyatro oyuncusu Cihangir Gümüştürkmen bu isimler arasında dikkat çekenlerden.

Türkiye'nin gerçekleri Festivalin dikkat çekici yanlarından biri de Türkiye'deki kimi etnik ve sosyal sorunları konu alan çalışma ve eserlere de yer veriyor olmasıydı. Örneğin söylediği Kürtçe, Ermenice, Süryanice vb. türküler nedeniyle Türkiye'de devlet kurumlarının pek hoşlanmadığı Kardeş Türküler grubu, büyük şehre göçen Kürtlerin yaşadığı dramı konu alan "Güneşe Yolculuk" filmi, kadınların yaşadığı sorunları konu alan "Sırtlarındaki hayat" adlı film ile sıradan bir adli olay nedeniyle karakola düşen kişilerin işkenceli polis sorgulamasıyla tartışmalar yaratan "9" adlı film festivalin ilginç eserleri arasında sayılabilir.

ÖNCEKİ HABER

ADSL sistemi çökünce...

SONRAKİ HABER

Akdeniz Akşamları
   mahallesinin çocukları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa