06 Eylül 2004 21:00

SPD'nin hezimeti

Almanya'da hükümetin büyük ortağı sosyal demokratlar, Saarland eyaletinde hezimete uğradı. Hak gaspları nedeniyle emekçilerin öfkesini çeken SPD'nin bu eyaletteki oy oranı yüzde 30'a düştü.

Paylaş
Almanya'da iktidarın büyük ortağı SPD (Sosyal Demokrat Parti) kan kaybetmeye devam ediyor. Önceki gün Saarland eyaletinde yapılan seçimlerde yüzde 15 oranında oy kaybeden parti içinde "suçlu" aranmaya başlandı. Öyle görünüyor ki seçimin faturası, SPD eski başkanlarından ve Saarland eyaleti eski başbakanı Oscar Lafontaine'e çıkarılacak. Bunun nedeni de, Lafontaine'in seçim öncesinde sokaklara dökülerek hükümetin "Hartz IV" adıyla bilinen sosyal hak gaspı planını protesto eden halka destek vermesi. Gerçek suçlunun hükümetin emekçilere yönelik saldırı politikası olduğunu ise seçim analizleri gösteriyor. SPD'nin en fazla oy kaybettiği kesim, işçi ve emekçiler.

Katılım çok düşük Almanya'nın en küçük eyaletlerinden biri olan Saarland'daki yerel seçimleri, beklendiği gibi Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) kazandı. Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise büyük bir hezimet yaşayarak oy oranını yüzde 30'lara indirdi. Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) eyalet parlamentosuna girerken, protesto oylarını alan ırkçı Nasyonal Demokrat Parti (NPD) oy oranını yüzde 4'e çıkardı, ancak yüzde 5'lik barajı aşamadığı için parlamentoya giremedi. Saarland seçimlerinin en dikkat çekici yönü, sandığa gitme oranının çok düşük olmasıydı. Seçmenlerin sadece yüzde 55,5'i oy kullandı. SPD'nin eyalet başbakan adayı Heiko Maas, yüzde 15'lik oy kaybıyla ortaya çıkan seçim yenilgisinde Federal Hükümet'in politikasının belirleyici bir rol oynadığını kabul etti. Maas, Saarland eyaleti eski başbakanlarından Oscar Lafontaine'nin SPD üyesi olmasına rağmen partiyi eleştirmesi ve sol muhalefete destek vermesi nedeniyle de oy kaybı yaşandığını iddia etti. Seçimleri kazanan CDU'lu Peter Müller, partisinin "liberal muhafazakârları" arasında yeralıyor. İstihdam, sağlık ve göçmen politikasında ılımlı bir çizgi savunan Müller, geçen başbakanlık döneminde uyguladığı politikayla da sempati kazandı.

Son darbe oldu Başbakan Gerhard Schröder, bu yıl yerel ve bölgesel seçimlerin yanısıra Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de güç yitirdi. Schröder'i bekleyen diğer sınavlar ise Brandenburg ve Saksonya'da 19 Eylül'de yapılacak eyalet, Kuzey Ren Vestfalya'da 26 Eylül'de yapılacak belediye seçimleri.

ÖNCEKİ HABER

Pentagon'un 'saldırı reformu'

SONRAKİ HABER

Anketlerde Bush önde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...