6 Eylül 2004 21:00

Pentagon'un 'saldırı reformu'

Üst düzey Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı) yetkilileri, konvansiyonel kuvvetlerin güçlendirilmesine akan parayı "terörle mücadele" amaçlı kuvvetlere aktarmak için çalışmalarını sürdürüyor. ABD ordusunda "tarihi bir değişime" tekabül ettiği söylenen planlar kapsamında ana hedef, gerilla savaşları, "terörle mücadele" ve "geleneksel olmayan tehditler" olarak belirlendi. Askeri uzmanların konuyla ilgili önerileri, geçen ay içinde Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'e sunuldu.

Tehdit sıralaması Washington Post gazetesinin haberine göre, önerilerin temelinde, "ABD'nin artık geleneksel ordulardan neredeyse hiç tehdit altında olmadığı" fikri yatıyor. "Tehdit" sıralaması ise şöyle: 1. "Terörizm" 2. Irak'taki gibi bir gerilla savaşı 3. Rakip devletlerin teknoloji alanında büyük ilerlemeler yapma olasılığı. Uzmanların hazırladığı rapora göre ABD, "teröristler veya haydut devletler tarafından kitle imha silahlarının kullanılması" gibi olasılıklara karşı hazır olmalı. Ayrıca, "diğer ülke veya örgütlerin gayrınizami tehditleri"ne dikkat edilmeli. Bu "gayrınizami tehdit"ler terörizm, isyan ve iç savaş olarak sıralanıyor.

Yeni işgallerin habercisi Raporun en dikkat çekici bölümü, ABD ordusu için biçilen "başarı eşiği". Buna göre eğer ABD ordusu bir ülkeyi işgal edip orada 5 yıl boyunca 200 bin asker tutabilir, ayrıca altı ay içinde ülkede kendine bağlı 100 bin kişilik bir yerel askeri kuvvet oluşturabilirse, "başarılı" sayılacak. Bu satırlar, ABD ordusunun Irak'tan aldığı dersleri yeni işgallerde kullanma niyetinin ifadesi olarak değerlendiriliyor.

Kalıcı askeri üsler Bu arada uzmanlar, ABD'nin planladığı "ulusal füze savunma sistemi"nin unsurlarından birinin, ABD askeri gücünü Irak, Afganistan ve bazı eski Sovyet cumhuriyetlerine "stratejik bağlarla bağlayacağı" bildirildi. Çünkü sistem, bütün bu bölgelerde kalıcı ABD askeri üsleri kurulmasını öngörüyor. ABD Kongresi yetkilileri, bu yıldan itibaren füze savunma sistemine giderek daha fazla bütçe ayrılacağını belirttiler. Halen sistem için 118 milyon dolar ayrılmış bulunuyor. Bu rakam ekim ayında dört kattan fazla artarak 511 milyon dolara çıkacak. Sistemin bütçesi 2006'da 1.1 milyar, 2009'da 2.2 milyar dolar olacak. İlk kapsamlı denemeler ise 2010 yılında başlayacak.

İran gerekçesi ABD yönetimi, İran'ın silahlanma programını gerekçe göstererek, sistemin bazı unsurlarını Türkmenistan, Afganistan, Azerbaycan, Irak, Basra Körfezi ülkeleri veya Hazar Denizi'nin ortasına konuşlandırmayı planlıyor. Çok büyük olacak bu üslerin her birinde üç mobil füze fırlatıcısı bulunacak. İran'a yakınlık nedeniyle, "İran uçak ve füzelerinden korunmak" gerekçesiyle Patriot bataryaları gibi "ek savunma sistemleri" de gerekecek. Diğer yandan, olası bir kara saldırısına karşı savunma halkaları oluşturulacak. Böylesi bir konuşlandırma; Rusya ve Çin'i de tedirgin edecek. Amerikalı askeri yetkililer, "Irak, Afganistan ve Türkmenistan ile bir temas var mı?" sorusuna, "Uluslararası ortaklarımızla görüşmelerimiz devam ediyor" diye yanıt verdi.

Evrensel'i Takip Et