05 Eylül 2004 21:00

İnsanca çalışma için sendikalı oldular

DİSK/Tekstil Sendikası'nda örgütlenen Lee işçileri, mahkemenin işyerindeki çoğunluk tespitine ilişkin vereceği kararı bekliyorlar.

Paylaş
DİSK/Tekstil Sendikası'nda örgütlenen Lee işçileri, mahkemenin işyerindeki çoğunluk tespitine ilişkin vereceği kararı bekliyorlar. Geçtiğimiz yıl eylül ayında sendikalaşan işçiler yetki başvurusunda bulununca Lee patronunun itirazıyla karşılaşmışlardı. Baskı ve işten atma tehditlerine rağmen sendika hakkından vazgeçmeyen işçiler, çoğunluğun Tekstil Sendikası'nda olduğunu belirleyen bilirkişi raporunun ardından mahkemenin vereceği kesin kararı bekliyorlar. Lee ve Wrangler markaları ile üretim yapan VF Ege Söke Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş'de çalışan işçiler, sendikalı olmalarının nedenini "Yapılan haksızlıkların son bulmasını ve insanca çalışma koşulları istiyoruz" diye anlatıyorlar.

Haksızlığa karşı Lee'de 1000'i aşkın işçi çalışıyor. İşçiler cumartesi günleri tam gün çalıştırılıyor, yarım saat yemek molası verilirken, zorunlu mesailer gece 3'lere kadar sürebiliyor. Ücretler 350-400 milyon lira arasında. Halil İbrahim Bozkır sendika nedeniyle işten atılan 3 işçiden biri. Bozkır, "Bizim için para ikinci planda, küfür ediyorlar, sıcak su bile bulamıyoruz. Tam bir beylik kurmuşlar, bunlara dur demek istedik" diye konuşuyor.

'İnsanlık bekledik' "İnsanlık bekledik ama tam tersi, saygı yok, lanlı lunlu, konuşuyorlar, ıslıkla sesleniyorlar, bizi köle gibi görmeye başladılar. Usta olmama rağmen tuvalet temizliği yaptırdılar, simit yediğim için dilsipline verdiler" diyen İsmail Balı, uzun bir çalışmanın sonucunda sendikalaşmayı başardıklarını anlatıyor. Usta olarak çalışan Balı, "Bize karşı olan cepheyi küçülttük, yalakalar kaldı sadece" dedi. Fatma Bozkır ise, çalışma koşullarını, "Hamile yada çocuğu olan kadın işçilere bile izin vermiyorlar. Gece geç saatte telefonla evden işe çağırıyorlar, gelmeyenlere 3 yevmiye ceza veriliyor. Pazar günleri zorla çalıştırıyorlar" sözleriyle dile getiriyor. Yemek saati ve molalar dışında tuvalete gitmenin, su içmenin ve telefonla görüşmenin yasak olduğunu belirten Bozkır, "Sorunlarımızın çözümü ve haklarımız için sendikalı olmaya karar verdik" diyor.

ÖNCEKİ HABER

'İşçiye borcumuz var'

SONRAKİ HABER

Kursiyerlere sertifika verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...