05 Eylül 2004 21:00

Birgen'e yine men cezası

İşkenceyi gizlediği için 6 ay meslekten men cezası alan Nur Birgen, çelişkili rapor hazırladığı için bu defa da 3 ay meslekten men cezası aldı.

Paylaş
İşkenceyi gizlediği için daha önce 6 ay meslekten men cezası alan Nur Birgen, yine meslekten men cezası aldı. Hareket ve hafıza kaybı olarak nitelendirilen Wernicke Korsakoff hastalığına yakalanan Aslıhan Gencay, Bekir Balyemez ve Enver Yanık'a çelişkili rapor veren ve aralarinda Nur Birgen'in de bulunduğu, Dr. Oktan Aktürk, Dr. Ömer Can Gökdoğan, Dr. Esin Öztürk, Dr. Erbil Gözükırmızı ile Dr. Cemal Yalçın Ergezen'e 1 ay süreyle meslekten men cezası verildi. Wernicke Korsakoff hastalarının yakınları ve avukatları, adı geçen doktorlar tarafından düzenlen çelişkili raporları ve raporlar hakkında yapılan suç duyurusuyla birlikte İstanbul Tabip Odası'na (İTO) başvurdu. Başvuruları kabul eden İTO, Adli Tıp İhtisas Kurulu tarafından Wernicke Korsakoff hastası Aslıhan Gencay için düzenlenen raporu inceledi. Buna göre kurul, Aslıhan Gencay'ı belirli aralıklarda 4 defa muayene ederek rapor düzenledi. İlk üç raporda İhtisas Kurulu tarafından, Aslıhan Gencay'ın açlık grevi sonrasında ileri derecede beslenme yetersizliğine bağlı olarak genel durum bozukluğu ve Wernicke Korsakoff sendromunun cezaevi şartlarında hayati tehlike teşkil edeceği saptandı. Ancak kurul, düzenlenen son raporda, ilk 3 muayenede görülen bulgulara rastlanmadığını iddia etti. Bunun üzerine İTO her iki muayenede bulunan Dr. Nur Birgen, Dr. Oktan Aktürk, Dr. Ömer Can Gökdoğan ve Dr. Esin Öztürk'ü çelişkili rapor verdikleri için Türk Tabipler Birlgi Yönetmeliginin 5/g maddesi uyarinca 1 ay meslekten men cezasi ve soruşturma gideri olarak da toplam 295 milyon 750 bin lira para cezasina çarptirdi.

Iki çelişkili rapor daha Enver Yanik'ın vekili Avukat Behiç Aşcı da, Adli Tıp Kurumu İhtisas Kurulu'nun çelişkili rapor hazirladigini kaydetti. 20. 01. 2003 tarihinde Enver Yanik için hazirladigi raporda beslenme bozukluguna bagli olarak durum bozuklugu tespit eden ve cezaevi şartlarinin hayati için tehlike arzettigini saptayan kurul, 6 ay sonra düzenlenen ikinci raporda bunlara yer vermedi. Raporlarin birbiriyle çelişkili olduklarina karar veren ITO, raporu düzenleyen Nur Birgen, Dr. Oktan Aktürk, Dr. Ömer Can Gökdogan ve Dr. Erbil Gözükirmizi'yı 1 ay meslekten men cezası ve toplam 300 milyon lira para cezasına çarptırdı. Yine Bekir Balyemez'in vekili Avukat Gülizar Tuncer, aynı nedenle hakkında suç duyurusunda bulunduğu Adli Tıp Kurumu Hekimleri için İTO'ya başvurdu. 3. Ihtisas Kurulu, açlik grevinde olan Balyemez hakkinda 4 ayri rapor düzenledi. Ilk üç roporda Wernicke Korsakoff tanisi konuldu. Ancak kurul düzenledigi son roporda, hastada düzelme oldugu yönünde rapor verdi. Düzenlenmiş olan raporun bilimsel çalişmalar işiginda çelişkili olduguna karar veren ITO, Dr. Nur Birgen, Dr. Oktan Aktürk, Dr. Ömer Can Gökdogan, Dr. Erbil Gözükirmizi Dr. Cemal Yalçin Ergezer ve Esin Öztür'e 1 ay meslekten men cezası ve 299 milyon 850 bin lira para cezası verdi.

Bağımsız doktorlar inceleyecek Bu arada AİHM, Adli Tıp'ın "iyileşti" diye rapor verdiği Wernicke Korsakoff'lu mahkûmları 2 yabancı nörolog ve 1 Türk psikiyatristin muayene etmesine karar verdi. Bağımsız heyetin önümüzdeki günlerde Türkiye'ye geleceği bildirildi.

ÖNCEKİ HABER

Pazarlık başladı

SONRAKİ HABER

Verheugen'den 'kritik' ziyaret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...