05 Eylül 2004 21:00

Beslan'da kanlı bilanço

Kanlı bir rehine eylemine sahne olan Kuzey Oset-ya'nın Beslan kentinde ölü sayısı giderek artıyor. Son bilgilere göre rehine 394 kişi öldü. Kent halkı, gerçek rakamın çok daha fazla olduğu kanısında. Kuzey Osetya İçişleri Bakanı istifasını sundu.

Paylaş
Kanlı biten Rusya'daki rehine eyleminde ölü sayısı artıyor. Kuzey Osetya'nın Vladikavkaz Morgu'ndan yapılan açıklamada, morga getirilen ceset sayısının 394'e ulaştığı belirtildi.

Birçok çocuk sakat kalacak Ölenlerin yarıya yakınının çocuk olduğu açıklandı. 248'i çocuk 448 kişi ise halen hastanede tedavi altında bulunuyor. Yaklaşık 250 çocuğun tedavi edildiğini belirten hastane yetkilileri, "Ancak tedavi ettiklerimizin birçoğu sakat, bazıları da kör kalacak" diye konuştu. Ölü sayısı giderek artarken, Kuzey Osetya İçişleri Bakanı Kazbek Dzantiev istifa etti.

'600'e çıkabilir' Operasyon sırasında ölenlerin cenaze törenleri dün düzenlenmeye başlandı. Baskının ardından kaybolan kız kardeşini arayan bir kişi, "Bu kasabadaki herkes, yakınlarından mutlaka bir kişiyi kaybetti. Televizyonlara çıkan yetkililer yalan söylüyor, 600 ölü olabilir" görüşünü savundu. Eylemi gerçekleştiren saldırganların sayısı ise kesinleşmedi. Rus yetkililer, çıkan çatışmalarda 35 teröristin öldürüldüğünü açıkladı. Öldürülenlerin 10'unun Arap kökenli olduğu, üç kişinin yakalandığı, dördünün de arandığı belirtiliyor. Eylemciler arasında bir Türk vatandaşının da bulunduğuna ilişkin haberler doğrulanmış değil. Gözaltına alınanlardan birinin, 1 Şubat'ta Vladikavkaz'daki saldırıya, 29 Mayıs'taki Moskova-Vladikavkaz trenine ve 21 Haziran'da İnguş Cumhuriyeti'ne yönelik saldırılara katıldığı öne sürüldü.

El Kaide bağlantısı Kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir Rus istihbarat yetkilisi, ITAR-Tass ajansına yaptığı açıklamada eylemi El Kaide'nin Çeçenya'daki yöneticisi Ebu Ömer Es Seyf'in finanse ettiğini, eylemin planlayıcısının ise Çeçen lider Şamil Basayev olduğunu söyledi. Daha önce, New York Times gazetesi de bu yönde bir haber yayımlamıştı. Yakınlarını kaybetmenin acısını yaşayan Beslan halkı, Devlet Başkanı Vladimir Putin'i suçluyor. Halk, "Putin sabah erkenden, karanlıkta buraya geldi. Hiçbirimizle görüşmedi, hiç birimiz de onu göremedik" diyerek sitem etti.

Spor salonu harap Rus güvenlik güçleri ise, ailelerin, 300'den fazla rehinenin öldüğü spor salonuna girmesine izin verdi. Spor salonunda duvarların delik deşik olduğu, basketbol potasının eridiği, dolapların çevreye saçıldığı ve çatının tamamen çökmüş olduğu görüldü. Rehine olayında en fazla can kaybı bu binada olmuştu. Silahlar önce mi yerleştirildi? Rehin tutulan kişilerden birinin yakını "Yaralı kurtulan kardeşim burada, potanın altında oturuyormuş. Yetişkin rehinelere salon zeminini kaldırtmışlar. Alttan silahlar çıkmış. İlk patlama burada olmuş. İkinci patlamadan sonra alevler yükselmiş" dedi. Bu açıklama, saldırganların silahlarını eylemden çok önce okula yerleştirdiğine dair iddiaları kuvvetlendirdi.

İnanılmaz vahşet Kuzey Osetya hükümet sözcüsü Lev Dzugayev, yaralı rehinelerin arasında sırtından vurulan çok sayıda kişi bulunduğuna dikkat çekti. Bu arada teröristlerin, eylemin ilk iki gününde, talimatlarına uymayı reddeden 20 rehineyi kurşuna dizerek öldürdükleri açıklandı. Rusya Başsavcı Yardımcısı Sergey Fridinski, öldürülen rehinelerin cesetlerinin pencerelerden atıldığının belirlendiğini söyledi.


ALANA DOĞAN DA ÖLDÜ Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Osetya'da meydana gelen terör eyleminde rehin alınan 8 yaşındaki Türk vatandaşı Alana Doğan'ın yaşamını yitirdiğini açıkladı. Açıklamada, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, Doğan ailesi ile bizzat görüşerek olaydan duyduğu derin üzüntüyü ve başsağlığı dileklerini ilettiği de ifade edildi. Alana Doğan'ın bir yaşındaki kardeşi ve eşi, saldırganlar tarafından daha önce serbest bırakılmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar arasında bir köprü...

SONRAKİ HABER

Yeni hedef Samarra

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...