04 Eylül 2004 21:00

Sendikalardan Kılıç'a tepki

Türk-İş'e bağlı sendikaların yöneticileri, çalışma yaşamına ilişkin yasalarda yapılmak istenen değişikliklerle ilgili diğer konfederasyonlarla ortak çalışma yapmayacaklarını söyleyen Türk-İş Genel Başkanı'na tepki gösterdi.

Paylaş
Türk-İş'e bağlı sendikaların genel merkez ve şube yöneticileri Sendikalar, TİS, Grev ve Lokavt yasalarında yapılmak istenen değişikliklerle ilgili diğer konfederasyonlarla ortak çalışma yapmayacaklarını söyleyen Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç'a tepki gösterdi. Sendikacılar saldırıların artığı ve birlik olunması gereken bir dönemde bu tür açıklamaların işçilerin aleyhine olduğunu söylediler.

Tartışmalar bir kenara konmalı Kılıç'ın açıklamasının Orman ve Belediye işkolunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle Hak-İş'e yönelik olabileceğini söyleyen Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, "Ancak önümüze yeni bir sosyal güvenlik yasası, sendikalar yasası geliyor. Böyle bir dönemde sendikalar, 4857 sayılı İş Yasası'nda yaptıkları yanlışlıkları tekrarlamamalıdır. Ayrı dururlarsa bir çok kazanımımız kaybolacaktır. Gerekirse yaşanan bu tartışmalar bir kenara konulmalı ve birlikte hareket edilmelidir" diye konuştu. Salih Kılıç'ın yasaların hazırlanması sürecinde sendikaların, temsilcilerin ve ileri işçilerin görüşlerini alması gerektiğini söyleyen Haber-İş 1 No'lu Şube Sekreteri Ali Küçükkoçkaya, Kılıç'ın açıklamasını "hükümet ağzı ile yapılan bir açıklama" olarak nitelendirdi. "Eğer böyle diyorsa AKP'de milletvekili olsun" diyen Küçükkoçkaya, bir an önce Başkanlar Kurulu'nun toplanmasını istedi.

İşçinin sebebi değil Tabanda birlik ihtiyacının olduğu bir dönemde bu sözleri söylemenin "Neye hizmet ettiğinin" ortada olduğunu kaydeden TEKSİF Bakırköy Şube Başkanı Çetin Yelken ise "Kendince sebepleri olabilir ancak bu işçilerin sebebi değildir" dedi. Şube ve sendika genel merkezi olarak Kılıç'ın sözlerine ilişkin değerlendirme yapacaklarını anlatan Harb-İş İstanbul Şube Başkanı Nihat Alemdar sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu açıklamanın asıl muhatabı olan Başkanlar Kurulu bir an önce toplanmalı ve bu açıklamanın neye istinaden yapıldığı kamuoyuna açıklanmalıdır."

Bağını koparsın İşçiler için can alıcı nitelikte olan bu yasaların demokratikleştirilmesi gerektiğini söyleyen Belediye-İş İstanbul 3 No'lu Şube Başkanı Hüseyin Ayrılmaz, konfederasyonlar arasındaki ayrışmayı engellemek için İstanbul şubeleri olarak çaba gösterdiklerini ancak Hak-İş'in, Türk-İş'e bağlı işçileri üye yapmasıyla tartışmaların alevlendiğini hatırlattı. Ayrılmaz, "Türk-İş bu konuda hükümete karşı tavrını net göstermesi gerekiyor. Türk-İş diğer sendikalarla tartışacağına önce hükümetle bağlarını koparmalıdır" dedi.

Taban birleştirir Tez Koop-İş Genel Başkanı Sadık Özben ve TEKSİF Sendikası Genel Sekreteri Kadir Burhan ise DİSK'le bir sorunları olmadığını ve her zaman birlikte çalışabileceklerini söyledi. Hak-İş'in Türk-İş'in örgütlü olduğu işyerlerine girmesini doğru bulmadıklarını söyleyen sendikacılar, "Hak-İş'in tavrında bir değişiklik olursa ancak bir araya gelebiliriz" dediler. Sadık Özben ayrıca "Yukarıdaki tartışmalar tabanda gözükmüyor, taban isterse birleştirebilir" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Barış imzaları Meclis'e gönderildi

SONRAKİ HABER

Eğitim Bir-Sen'den 'kuruşlu' talep

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...