04 Eylül 2004 21:00

Kürtçe klipte 'kendin çek' dönemi

Ses Müzik, Kalan Müzik ve Devsan gibi müzik firmalarından Kürtçe klip isteyen TRT, belirlediği kriterlerde klibi bulamayınca, kliplerini kendileri çekmeye başladı.

Paylaş
TRT'nin haftada 30 dakika Kurmancî ve Dimilkî (Zazaca) yayın yapmasıyla birlikte yetersiz kalan Kürtçe yayın konusundaki tartışmalar bitmeyecek gibi görünüyor. Kürtçe konuşabilen kadrolu sanatçılarına İstanbul, Ankara ve Diyarbakır'da bulunan çeşitli parklarda klip çeken TRT, "Kültürel Zenginliğimiz/Zenginiya Çanda Me" adlı program için Kürtçe müzik yapan müzik şirketlerine, ellerinde Kürtçe klip olup olmadığına dair soru yöneltti. Ancak beklediği yanıtı alamadı. Bunun üzerine şirketlerden öneri alan TRT, önerilen sanatçıların parçalarına klip çekiyor. Ağırlıklı olarak Etno Müzik'ten sanatçı önerisi alan TRT, kendi sanatçıları dışında şimdiye kadar Umut Akar, Nihat Baran, Cemil Koçgün, Hüseyin Doğanay, Sezgin Coşkun, Şerwan gibi sanatçıların Kurmancî ve Zazaca parçalarına klip çekti ve bunları yayınladı. Wenge Sodirî ve sanatçı Jan Axin'in klipleri ise önümüzdeki günlerde çekilecek.

Malzeme yetersiz Kürtçe klipler konusunda kendilerinin TRT ile diyalogda bulunduklarını belirten Etno Müzik yöneticisi Hakan Aday, TRT'nin zaman yetersizliği nedeniyle gönderdikleri klipleri yayınladığını söyledi. Bunun da yetersiz kalması üzerine önerdikleri sanatçılara TRT'nin klip çektiğini dile getiren Aday, TRT yöneticilerinin kendilerine "İleride arşivimiz zenginleştiği zaman biz klip çekmeyeceğiz siz çekeceksiniz ve öyle getireceksiniz" dediğini aktardı. İstenilen kliplerin daha çok halay ağırlıklı ve aşk içerikli türküler olduğunu dile getiren Aday "Kendi çevirmenleri de var. Onlar da denetliyor. Zelemele grubunun Ameyme parçasını göndermiştik, siyasi bulunduğu için yayınlanmadı" dedi.

Hazırlıksız yakalandı Kardeş Türküler'in "Mirkut" adlı parçasının yayınlanmasından sonra ellerinde klip olmadığı için TRT'nin klip talebinde bulunduğunu ifade eden Kalan Müzik yöneticisi Hasan Saltık, Kürtçe müzik yapan yapım şirketlerinin hazırlıksız yakalandığını, kimsenin elinde malzeme olmadığına dikkat çekti. Yarım saatlik bir yayında klip yayınlanması için para harcamanın bir anlamı olmadığını aktaran Saltık "Diğer müzik kanalları Kürtçe klip yayınlasalar belki Kürt müziğinde biraz daha klip çekmenin önü açılabilir. Özel kanalların da niyeti yok. Kendi yayın akışını değiştirmek istemiyorlar. Mikail Aslan'a Zazaca bir klip yapıyoruz. Onu da yayınlamazsa bizim için Kürtçe klip çekme işi bitiyor. Her şey serbest gibi görülse de bana göre hala bir bulut var" diye konuştu. Saltık, RTÜK'ün özel televizyonlara Kürtçe klip yayınlanması konusunda yazı göndermesi gerektiğini vurguladı.

ÖNCEKİ HABER

Doktor var laboratuvar yok

SONRAKİ HABER

Yasayla saadet olmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...