04 Eylül 2004 21:00

Van'da barışa davet

Van'da Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen mitingde barışa her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğuna vurgu yapıldı. Mitinge çevre il ve ilçelerden de çok sayıda kişi katıldı.

Paylaş
Van Demokrasi Platformu, Dünya Barış Haftası nedeni ile yapmış olduğu bir dizi etkinliğin finalini miting ile tamamladı. Belediye garajında gerçekleştirilen mitinge katılan binlerce kişi hep bir ağızdan "Barış" diye haykırdı. Mitinge çevre il ve ilçelerden aralarında DEHAP'lı yöneticiler ile Belediye başkanlarının da bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Serhat Kültür ve Sanat Merkezi müzik grubunun Kürtçe ezgileriyle coşkulu başlayan miting, konuşmalarla devam etti. Açılış konuşmasını yapan DEHAP Van İl Başkanı Abdurrahman Doğan, halkın barışa ihtiyacı olduğunu vurguladı. Doğan, Kürtlerin yıllarca acı çektiğini belirterek, "20 yıldır çocuklarımızın ellerinde, halkımızın tarlalarında bombalar patlıyor. Başka acılar yaşamak istemiyoruz" dedi.

Adım atılsın DEHAP Genel Başkan Yadımcısı Ali Ürküt de, Kürt sorununun 80 yıl boyunca çözülmediğine vurgu yaparak, Kürt halkının barış için elinden geleni yapacağını ve devletin bu konuda adım atması gerektiğini söyledi. İHD Şube Başkanı Zeki Yüksel'in konuşmasının ardından, Barış Anneleri İnisiyatifi'nde yer alan anneler de kürsüde barış talebini dile getirdiler. "Bıji aşiti", "Yaşasın halkların kardeşliği", "AKP şaşırma sabrımızı taşırma" ve "Abdullah Öcalan'a özgürlük" sloganlarının atıldığı eylemde, "Kin değil sevgi, vahşet değil barış, tecrit değil özgürlüğü yaratacağız" ve "Savaş ve tecriti örgütlü kadın duyarlılığı parçalayacak" yazılı pankartlar taşındı. Bu arada, mitinge katılmak isteyen ESP'li bir grup polis tarafından engellendi. Polisin, ESP'nin yasal olarak kurulmamasını gerekçe gösterdiği öğrenildi. Çevre il ve ilçelerden gelen belediye başkanları ile EMEP tarafından operasyonların son bulması ve barış içerikli mesajların okunduğu miting müzik dinletileri ile devam etti.


Barış fidanı dikildi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin Barış Haftası dolayısıyla düzenlediği "Barış İçin Bir Fidan" etkinliğinde, Toplu Konut civarındaki Barış Ormanı'na fidan dikildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, fidan dikim töreninde yaptığı konuşmada, dünyada savaşa ve silahlanmaya ayrılan bütçelerle sağlık ve eğitim sorunları ile yoksulluğun ortadan kaldırılabileceğini belirterek, "Diyarbakır'ın ve Türkiye'mizin Ortadoğu coğrafyasında barışın sembolü olacağını umuyorum. Dünyada elinde silah olan herkesi silahları bırakıp fidan dikmeye davet ediyorum" dedi. AKP İl Başkanı Abdurrahman Kurt ise konuşmasında, Diyarbakır'ın hem yeşile hem de barışa ihtiyacı olduğunu vurguladı. İlçe belediye başkanları, kurum temsilcileri ile DEHAP'lı yöneticilerin katıldığı törende 200 çam ağacı dikildi.


Barış talebinde ısrar Operasyonların durdurulması talebi ile Şırnak'a giden "Canlı Kalkan Girişimi" üyelerinin Cizre çıkışında gözaltına alınmalarının ardından tutuklanmalarına tepki geldi. Diyarbakır Demokratik Gençlik Platformu, DEHAP Diyarbakır İl Başkanlığı'nda konuya ilişkin açıklama yaptı. Platform adına konuşan Faruk Şehir, son dönemlerde yaşanan gelişmeleri halkı baskı altına alan gelişmeler olarak değerlendirerek, özel savaş politikalarına dayanan derin devlet güçleri ile karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Şehir, girişim üyelerinin yol boyunca sürekli zorluklarla karşılaştıklarını dile getirdi. Kimliği belirsiz kişilerin, araçlarını tahrip ettiğini kaydeden Şehir, "Bu uygulama ve tutuklamalarla, hükümet 'biz barış istemiyoruz' mesajını açıkça vermiştir. Ama biz, bölgede yaşayan gençler ve halk olarak barış istiyoruz" diye konuştu.


İstanbul'da barış şöleni İstanbul'da "Halkların kardeşliği için barışa ses ver" adıyla düzenlenecek barış şöleni bugün saat 13.00'de Kazlıçeşme Meydanı'nda yapılacak. Katılımcılar saat 11.00'den itibaren Topkapı Sur İçi'nde ve Abdi İpekçi Spor Salonu önünde toplanacak ve 12:00'de yürüyüşe başlayacak.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Öğrencilerin rehberi yokOnur Bakır Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) obez olduğunu iddia eden Bakan Hüseyin Çelik'i yine kendi bakanlığı yalanlıyor. 10 milyonu aşkın ilköğretim öğrencisine karşın, ilköğretimde hizmet veren sadece 3 bin 985 rehber öğretmen bulunuyor. Öğrencilere hem okulda hem de kişisel hayatlarında rehberlik edecek rehber öğretmen başına, 2 bin 522 öğrenci düşüyor. Öğrenciler için rehber öğretmenlerin önemi büyük. Rehber öğretmenler derse girmeseler de, öğrencilerin sorunlarını dinliyor, onlarla birlikte sorunlarına çözüm arıyor, kimi zaman da öğrenciler ile diğer öğretmenler arasında köprü vazifesi görüyorlar. Öğrencilerin akademik sorunlarına da eğilen rehber öğretmenler, öğrencilerin geleceğe dair yaptıkları planları için de yol gösterici rol oynuyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı'na göre bir öğretmenin 500 öğrenciye hizmet vermesi gerekirken, 2003-2004 MEB Sayısal Verileri acı tabloyu detayları ile gözler önüne seriyor. Türkiye'de 10 milyon 171 bin 354 ilköğretim öğrencisine karşın ilköğretimde hizmet veren rehber öğretmen sayısı yalnızca 3 bin 985. Türkiye'de öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ortalama 2 bin 522. 63 bin 523 ilköğretim öğrencisine karşın 2 rehber öğretmenin bulunduğu Bitlis, rehber öğretmen açığının tavana vurduğu il olarak göze çarpıyor. Türkiye'de rehber öğretmen açığının en az olduğu il Ankara. 562 bin 71 ilköğretim öğrencisi ve 520 rehber öğretmenin bulunduğu Ankara'da öğretmen başına bin 80 öğrenci düşüyor. Ankara'yı bin 132 ortalama ile Karabük ve bin 363 ortalama ile Trabzon izliyor. Açığın kapatılması için yaklaşık 46 bin rehber öğretmene ihtiyaç var, ancak bu sene 784 rehber öğretmen atanacak.

Bakanlık ne diyor? MEB Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürü Haydar Sıldıroğlu, gazetemize yaptığı açıklamada, "İlköğretim kurumlarındaki rehber öğretmen açığı; yükseköğretim kurumlarından Rehberlik ve Psikolojik Danışma alanı mezunlarının yeterli olmamasından kaynaklanmaktadır" dedi. Sıldıroğlu, illerdeki sınıf ve branş öğretmenleri ile eğitim yöneticilerinin rehberlik ve psikolojik danışma konularında gerekli anlayışı kazanmalarına dönük olarak ülke çapında 425 bin öğretmen ve yöneticiye seminerler verildiğini bildirdi.


OKUL YAPMAK KADAR ÖNEMLİ Eğitim Sen Van Şube Sekreteri Sami Çeliktaş, Van'da ve diğer bölge illerinde sağlıklı bir rehberlik hizmeti verilemediğini kaydetti. Van'ın göç alan bir il olduğunu hatırlatan Çeliktaş, "Göç etmiş ailelerin çocuklarına rehber öğretmen sağlamak okul yapmak kadar önemli" dedi. Van'da ve diğer bölge illerinde anadil sorununun da yaşandığının altını çizen Çeliktaş, "Bölgesel anlamda dengesizlik, ekonomik ve sosyal sorunlar var. Sosyal çarpıklıkların öğrenciler üzerindeki etkisini azaltacak, öğrencileri motive edecek bir rehberlik çalışması yalnızca Van için değil bölgesel bazda düşünülmelidir" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Normandy'den daha büyük bela!

SONRAKİ HABER

Hak ihlalleri endişelendiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...