04 Eylül 2004 21:00

Normandy'den daha büyük bela!

Normandy eski Kamu İlişkileri Müdürü, Eşme-Kışladağ'da 2005 yılında işletmeye açılması planlanan altın madeninin Bergama'dakinden çok daha riskli bir yöntemle madencilik yapacağını açıkladı.

Paylaş
Uşak'ın Eşme ilçesinde işletilmesi gündemde olan altın madenine yönelik halk tepkisi madenin açılması planlanan günler yaklaştıkça yoğunlaşıyor. Geçtiğimiz günlerde kuruluş dilekçesiyle Eşme Kaymakamlığı'na başvuran 7 Eşmeli tarafından altın madenine karşı tepkileri örgütlemek amacıyla "Eşme Kışladağ'da Siyanürle Altın Çıkarılmasını Engelleme Halk Girişimi" kuruldu Kanadalı altın madencisi Eldorado Gold'un Türkiye'deki kolu olan TÜPRAG şirketi yetkililerinin açıklamalarına göre eylül başında maden temel atma aşamasına gelecek. Uşak'ın Eşme ilçesinin 20 kilometre kuzeydoğusunda bulunan altın sahasında şirket yetkililerinin açıklamalarına göre 240 ton altın rezervi bulunmakta. Şirket yetkilileri 17 yıl sürmesi planlanan madende 400 kişinin istihdam edileceğini dile getiriyorlar.

Su götürülen köy boşaltıldı Şirketin istihdam açıklaması köylülerin tepkisini azaltlmıyor. Geçtiğimiz günlerde kuruluş dilekçelerini Eşme Kaymakamlığı'na vererek tüzel kişilik kazanan "Eşme Kışladağ'da Siyanürle Altın çıkarılmasını Engelleme Halk Girişimi" üyeleri de bu tepkinin örgütlü bir hale bürünmesini sağlamak amacıyla bu girişimin oluşturulduğunu dile getiriyor. Halk Girişimi üyelerinden Servet Sümer, TÜPRAG şirketinin il milletvekilleri, bürokratlar, bazı belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının bir kısmının desteğini alarak Eşme'de bir doğa katliamı yapmayı planladığını dile getirerek, bu katliama seyirci kalmayacaklarını belirtti. Firmanın altın madenciliği ile çevresinde bulunan zümrüt yeşili ormanları yok edeceğini dile getiren Sümer, durum böyleyken şirketin civardaki bir yere kendi adını vererek hatıra ormanı dikmesinin ikiyüzlülük olduğunu aktarıyor. Sümer, "Eylül ayı sonunda Ovacık köyü boşaltılıyor. Bu köye su getirdik, hizmet ediyoruz diyen firma, bir yandan da hizmet getirdikleri köylüleri gönderiyor. Köylülere topraklarını, evlerini sattırmak için her yöntemi, her ilişkiyi kullanıyor" diye konuşuyor.

ÇED davalık Madene verilen ÇED raporunun iptali için açılan davaya şimdilik 123 köylünün müdahil olduğunu hatırlatan Sümer, "Hukuksal ve demokratik mücadelemiz daha yeni başladı" diye de ekliyor. Eşme-Uşak ve ülke topraklarının sahipsiz olmadığını dile getiren Sümer, sağlıklı bir çevrede, eşitlik ve adalet içinde sağlıklı bir yaşam isteyenlerin dün Bergama'da olduğu gibi bugün Eşme'de de mücadeleyi Eşmelilerle birlikte yürüteceklerine olan inancını dile getiriyor. Sümer, katliamı durdurmak isteyen, bu yörenin emeği ve alınteri ile geçinen herkesi birlikte mücadele etmeye çağırıyor.

Bergama'dan daha tehlikeli TÜPRAG şirketinin Eşme'de işletmek istediği altın madeninde kullanacağını açıkladığı "Heap Leaching-Yığın Liçi" yönteminin Bergama'da kullanılan yöntemden daha tehlikeli olduğunu dile getiren Bergama'daki Normandy altın madeninin eski Kamu İlişkileri Müdürü, emekli maden mühendisi Hasan Gökvardar, bu konuda şunları söylüyor: "Yığın Liçi yönteminde altında ızgara ve drenaj sistemi olan alanlarda ince tane boyuna kırılan altın cevherleri yığılarak üçgen piramit şeklinde depolanır. Bu yığınlar üzerine yüksek kontrasyonlarda siyanür duşlaması yapılır ve yığındaki cevherler yıkanarak içindeki altın tanecikleri ızgaralardan aşağıya süzülüp drenaj kanallarından alınır. Çok tehlikeli olan bu işlem sırasında atmosfere zehirli hidrojen, siyanür gazı karışır. Bu işlemlerin yapıldığı çevredeki doğal yaşam risk altına girer. Flora ve fauna yapısı bozulur. Madende çalışanlarda belirli zaman içinde çeşitli hastalıklar gözlenir. Kısaca bu yöntem, siyanürün en zararlı şekilde kullanılarak altın elde edilmesinde kullanılan, çevre kontrolünün yapılamayacağı, kontrolü çok zor bir yöntemdir. Yığın liçi projesinde olası riskler Ovacık altın madeni ile karşılaştırıldığında çok daha yüksektir. Bu yöntem günümüzde, yeraltı sularının olmadığı, yaşam birimlerinden uzak, kısaca çöl alanlarda, düşük maliyetle uygulanan, altın kazanımı çok kolay olan bir yöntemdir."

ÖNCEKİ HABER

Eğitimde dert zili çalıyor!

SONRAKİ HABER

Van'da barışa davet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...