03 Eylül 2004 21:00

Salih Kılıç ortak çalışmaya hayır dedi

Hükümet Sendikalar, TİS, Grev ve Lokavt yasalarında yapmak istediği değişiklikleri bir tasarı halinde işçi konfederasyonlarına gönderdi.

Paylaş
Hükümet 2821 sayılı Sendikalar Yasası ile 2822 sayılı Grev, TİS ve Lokavt Yasası'nda yapmak istediği değişiklikleri bir taslakta toplayarak konfederasyonlara gönderdi. Ancak işçi konfederasyonlarında bu taslağa karşı işçilerin taleplerini bildirmek için hiçbir ortaklaşma girişimi yok. En son dün bir açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Çalışma Bakanlığı ile ortak çalışmaya "evet", diğer işçi sendikaları ile birlikteliğe ise "hayır" dedi. Türk-İş taslağa ilişkin görüşlerini oluşturmak üzere, aralarında İş Yasası'nın mimarı olan Bilim Kurulu üyelerinin de bulunduğu hukukçuları bir araya getirdi. Toplantı öncesinde açıklama yapan Salih Kılıç, işçi hareketinin bugüne kadar karşı karşıya olduğu olumsuzlukları gidermek, örgütlenme özgürlüğü ve grev hakkını korumak, çağdaş bir yasa oluşturmak istediklerini kaydetti. Kılıç, toplantıdan alınacak sonucun Türk-İş Başkanlar Kurulu'na götürüleceğini, daha sonra da Türk-İş'in görüşünün netleşeceğini söyledi.

'Onları ilgilendirir' Konunun diğer konfederasyonları da ilgilendirdiğinin hatırlatılarak, "ortak çalışma olup olmayacağı" yönündeki bir soruya "Hayır" yanıtını veren Kılıç, geçmişte TİSK'in de içinde olduğu 4 konfederasyon olarak çalışmalar yaptıklarını, ancak son dönemde konfederasyonlar arasında bir kırılganlık olduğunu söyledi. "Kırılganlığın ötesinde Türk-İş'e karşı belirli platformlarda bir saldırı söz konusu" diyen Kılıç, ILO'nun 144 sayılı sözleşmesinin kendilerine verdiği 3'lü yapı içindeki konumlarını bu açıdan diğer konfederasyonlarla paylaşma niyetinde olmadıklarını söyledi. Kılıç, diğer konfederasyonların Çalışma Bakanlığı ile nasıl bir çalışma yapacağını kendilerinin bileceğini, ancak kendilerinin onlarla herhangi bir görüş alışverişinde bulunmayacaklarını açıkça ifade etti.

Hükümeti değiştirmek Hak-İş'le Orman işçilerinden dolayı yaşanan kavgayı kasteden Kılıç, "Hükümetin suçu yok mu? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki bir soruyu da "Hükümeti değiştirmeye henüz gücümüz yetmez, ama bürokratların değiştirilmesi için uğraşacağız" diye yanıtladı. Kılıç, hükümetle işbirliği yaparak, sendika değiştirmeye zorlayan, işçilerin iradelerine ipotek koyan sendika ile uluslararası hukukun kendilerine tanıdığı yetkiyi paylaşmaya niyetleri olmadığını yineledi. Kılıç başkanlığındaki toplantıya, İş Yasası'nı oluşturan öğretim görevlilerinin de aralarında bulunduğu Sarper Süzek, Polat Soyer, Savaş Taşkent, Devrim Ulucan, Öner Eğrenci, Murat Demircioğlu katıldı.

ÖNCEKİ HABER

'Bilirkişi raporu görmezden gelinemez'

SONRAKİ HABER

İş güvencesi için greve çıktılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...