07 Mart 2011 10:49

İHD: Susun, eleştirmeyin mesajı veriliyor

İHD yazılı bir açıklama ile Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın 6 Mart tarihinde Özel Görevli Mahkeme Hakimliği’nce tutuklanması üzerine, bu mahkemelerin eski DGM’lerin devamı olduğunu belirtti. Açıklamada, siyasal iktidarın yargı yoluyla baskı uygulamasının özel yargılama sistemi ile yürütüldüğü kaydedildi

İHD: Susun, eleştirmeyin mesajı veriliyor
Paylaş

İHD yazılı bir açıklama ile Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın 6 Mart tarihinde Özel Görevli Mahkeme Hakimliği’nce tutuklanması üzerine, bu mahkemelerin eski DGM’lerin devamı olduğunu belirtti. Açıklamada, siyasal iktidarın yargı yoluyla baskı uygulamasının özel yargılama sistemi ile yürütüldüğü kaydedildi.

2004 yılında görevi sona erdirilen Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nin, AKP tarafından CMK’da yapılan değişikliklerle birlikte sadece isminin değiştirilerek, yerine “Özel Yetkili ve Görevli Ağır Ceza Mahkemeleri” denildiği ifade edildi. “Ceza mevzuatında bir bütün olarak ifade özgürlüğü sınırlandırılmıştır ve cezalandırılmaktadır” denilen açıklamada, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün en temel özgürlük alanı olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada bir ülkede demokrasi ve insan hakları alanında ilerleme olup olmadığının o ülkede adliye ve cezaevi uygulamalarına bakılarak anlaşılabileceği kaydedildi. 2011 Ocak sonu itibariyle Türkiye’de cezaevlerinde 122 bin  404 kişi bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, gazeteci örgütlerinin açıklamalarına göre de 61 gazetecinin tutuklu bulunduğu kaydedildi. Açıklamada Türkiye’de ifade özgürlüğünün en önemli göstergesinin gazeteci tutuklular olduğu belirtildi.

Açıklamada, “Ergenekon soruşturmaları ve davalarına baktığımızda hala Fırat’ın doğusunda işlenen insanlığa karşı suçlar soruşturulup, kovuşturulmadı” denildi. Açıklamada, “Tutuklama ile gazetecilere ve topluma susun, görmeyin ve eleştirmeyin mesajı verilmektedir” denildi. Hukukun üstünlüğü için özel yargılama sistemine ve bunun uygulayıcısı olan Özel Yetkili ve Görevli Ağır Ceza Mahkemelerine ve Savcılıklarına son verilmesi istendi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Gazeteciler özgür bırakılsın'

SONRAKİ HABER

Urfa’da renk cümbüşü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...