03 Eylül 2004 21:00

Zina, AKP oyunu mu?

Hukukçular zina tartışmasının, önümüzdeki günlerde Meclis'e gelecek olan TCK'daki bir çok tartışmalı konunun üzerini örttüğünü belirtiyorlar.

Paylaş
Yeni Ceza Kanunu'nun Meclis'e gelmesine az bir süre kala, zina tartışmasının gündeme oturmasına hukukçular tepki gösterdi. Bu tartışmaları, AKP'nin siyasi oyunu olarak nitelendiren hukukçular, çok önemli olan TCK Tasarısı'nın bu tartışma ile gölgede kaldığına dikkat çektiler. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, AB uyum kriterleri çerçevesinde TCK'yı hazırladıklarını açıklamıştı. AKP, CHP'den de bu yönde destek istemiş ve tarih alabilmek için bu tasarıyı oybirliğiyle hızla Meclis'ten geçirmek gerektiğini savunuyordu. Oysa gerek AB'den gerekse hukukçulardan gelen tepkiler, "zina tartışması AKP'nin bir oyunu mu?" sorusunu gündeme getirdi. Zina tartışmasına dair görüşlerine başvurduğumuz İstanbul Barosu Kadın Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayten Ağdemir, AKP'nin zinayı gündeme getirerek TCK'da eleştirilen diğer maddelerin tartışılmasını engellediğini ve gündem yaratmaya çalıştığını söyledi. "Tabii bir yandan zina da TCK'da önemli bir madde ve AKP bence bu maddeyi geçirmek istiyor" diyen Ağdemir, zina geçerse cinayetlerde "haksız tahrik" durumunun gerçekleşeceğini ve namus cinayetlerinin faillerinin indirimden yararlanacağını da vurguladı. Prof. Dr Uğur Alacakaplan da zina tartışmasının AKP'nin politik oyunu olduğunu ifade etti. Alacakaplan, şu yorumu yaptı: "Bu çağda kimsenin yatak odasına devletin girme hakkı yoktur. Zina günümüzde birçok ülkede boşanma nedenidir. Yapılan tartışmalar politik amaçlıdır. Bu konuda gerçekleşen tartışmaları tasvip etmiyorum." Ankara Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkan Yardımcısı Hatice Kaynak da yalnızca zinanın tartışılmasının bir gündem saptırma olduğunu belirterek, "Bu durum diğer değişiklikleri göz ardı etmek için yaratılıyor" dedi. Zinanın savcılık aracılığıyla kontrolünün doğru olmadığını da ifade eden Kaynak, temel değişikliklerin tartışılmasının önlendiğine dikkat çekti. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülay Toksöz ise, zina tartışmasının birçok yasada bulunan cinsiyete dayalı ayrımcılığı gizlediğini ve kadınların bu ayrımcılığın giderilmesine dönük taleplerini geri plana ittiğini söyledi.


Ankara Barosu Başkanı Semih Güner: TCK KONUSUNDA SUNİ GÜNDEM YARATILDI Zina tartışmalarıyla iktidar tarafından suni bir gündem yaratıldığını düşünüyoruz. Bunun Türk Ceza Kanunu tasarısındaki olumsuzlukları, Türk toplumuna uymayacak yeni düzenlemeleri ülke gündeminden düşürmek ve konuyu zina üzerinde yoğunlaştırarak diğer ciddi sorunları kamuoyundan kaçırmak amacıyla olabileceğini düşünüyoruz. TCK gibi en temel yasalarımızdan biri kapalı kapılar arkasında hazırlanmış bir metin. Bu gidişle TBMM'de de bir iki günde konuşularak ülkenin kaderine yön veren temel bir yasa çok yüzeysel bir çalışmayla halkımıza "armağan" edilecek. Bunun sakıncaları da uygulamada karşımıza çıkacak. Düzenlemelerin bir kısmının toplumun beklentilerine ve özgürlükçü düşünceye uymadığını düşünüyoruz. Yasanın hazırlanmasının mutfak aşamasında baromuzun görüşü alınmadı. Ülkenin hiç gündeminde olmayan zina konusunun ısıtılıp önümüze uzatılmasından kuşku duyuyoruz.

Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mithat Sancar: MEDYA AKP'NİN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRIYOR Basının magazin ve popüler hava yaratma merakı böyle bir konunun öne çıkmasına yol açıyor. TCK'da önemli değişiklikler yapılıyor ve elbette tartışılan zina konusu da çok önemli. Bunun altında yatan zihniyet tartışılmalı. Ama sanki bütün ceza kanunu sorunu zinada özetleniyor, tükeniyormuş gibi bir yaklaşım var. Çok yoğun bir yasama süreci yaşanan durumlarda insanlar neye ilgi göstereceklerini şaşırabilir. Birçok temel kanun çıktı. Kamuoyu hangisine ne kadar ilgi göstersin bu kadar yoğun yasama süreci yaşanıyorsa. Usulün kendisi demokratik değil. Demokratik yasa yapsanız bile kamuoyunun sahiplenmesine imkân yok. Öte yandan iktidar partisi ile medyada belli bir grup arasında bir alışveriş var görünüyor. İktidarı sıkıntıya sokacak konuların öne çıkması tercih edilmiyor olabilir.


AKP: CHP ile uzlaştık İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile Zonguldak valisi'ni ziyaret ettikleri sırada gazetecilerin sorusunu yntladı. Aksu, zina konusunda CHP ile uzlaşıldığını söyleyerek, "TBMM, erken toplantıya çağrılacak. Uzlaştığımız üzere inşallah bu ceza yasası gibi çok önemli temel yasa da geçecek" diye konuştu. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ise "Zinanın suç sayılması, Türk toplumunun en önemli ünitesi olan aileyi koruma amacına dönük lojistik bir destektir" dedi. Zinanın şikayete bağlı bir suç olarak değerlendirildiğini söyleyen Yazıcı, şunları savundu: "Aile bireylerinden kadın ya da erkek, 'bu fiilden rahatsız oldum, bizim mutluluğumuza gölge düşürüyor ve biraz uslansın' diye iradesini açıklarsa tatbikat başlayacak, 'irademi geri aldım' dediği yerde ise bitecek. Avrupa Uyum Yasaları çerçevesinde Avrupa normlarına aykırı bir tarafı da bulunmuyor."

AB'DEN ZİNA TARTIŞMASINA TEPKİ Günter Verheugen'ın hafta sonunda başlayacak Türkiye gezisini hazırlayan Avrupa Komisyonu, Türk Ceza Kanunu'nda zinayı suç saymayı hedefleyen yasa değişikliğini "Başka bir çağdan kalma uygulama" olarak niteledi. Yetkililer, zina konusu yerine TCK'daki eksikliklerin giderilmesinin daha doğru olacağını ifade ettiler. Komisyon kaynakları; Türk Ceza Kanunu'nu Kopenhag kriterlerine uyumlu hale getirmek amacıyla başlatılan çalışmalarda zinadan mutlaka daha önemli öncelikler olması gerektiğine işaret ederek, zina gibi insanların özel hayatlarını doğrudan ilgilendiren bir husus konusunda cezai müeyyide getirmenin AB felsefesiyle bağdaşmadığına vurgu yaptılar.

'ÜLKENİN EN ÖNEMLİ SORUNU BU MU?' DSP Genel Sekreteri Tayfun İçli, zina sorununun, çözülmüş bir sorun olduğunu belirterek, "Çözülmüş bir sorunun tekrar ele alınması ve ülkenin en önemli gündem maddesi haline getirilmesi, halkımızla ve özellikle de kadınlarımızla alay etmek anlamına gelmektedir" dedi. Zinanın Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla 8 yıl önce suç olmaktan çıkarıldığını ve sadece boşanma nedeni olarak kabul edildiğini hatırlatan İçli şunları söyledi: "Doğrusu da buydu. Ancak AKP iktidarı, komisyonlardan uzlaşıyla geçen ve TBMM Genel Kurulu'na gönderilen tasarıda, zinayı yeniden suç sayan bir değişiklik yapmak istedi."

ÖNCEKİ HABER

Çanakkale belgeseli çekiliyor

SONRAKİ HABER

Bölge mitingine izin çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa