03 Eylül 2004 21:00

MOSSAD'la görüştüler
   Arafat'la görüşmediler

AKP İsrail'den özür diledi! Gerilen ilişkileri iyileştirmek amacıyla İsrail'e giden AKP heyeti Arafat ila görüşmedi, Filistin tarafına ise sadece yarım saat ayırdı.

Paylaş
AKP İsrail'den özür diledi! Gerilen ilişkileri iyileştirmek amacıyla İsrail'e giden AKP heyeti Arafat ila görüşmedi, Filistin tarafına ise sadece yarım saat ayırdı. Buna karşın MOSSAD'a kadar İsrailli yetkililer ile her düzeyde temaslarda bulundular. İsrail AKP'yi tam anlamıyla teslim aldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamaların acısını çıkartan ve adeta özür dileten İsrail, en kısa zamanda üst düzey bir yetkilinin daha gelmesini istedi. Daha önce bu talebi reddeden hükümet bu kez kabul etti. İsrail'e Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün gitmesi bekleniyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, Ömer Çelik, Egemen Bağış ve Mevlüt Çavuşoğlu'ndan oluşan heyetin görüştüğü isimler arasında bulunan İsrail Haber Alma Teşkilatı MOSSAD'ın Başkanı Meir Dagan'ın da bulunması dikkati çekti. Dagan görüşmede, yaşanan gerilimden kendilerinin de memnun olmadığını söyledi. "Zengin bir İsrail'le fakir bir Filistin komşu olamaz" diyen MOSSAD Başkanı, güvenlik gerekçesiyle yapılan ve bütün dünyadan tepki çeken duvarın da, barışın sağlanmasının ardından yıkılabileceğini iddia etti. Sınırın sadece bir bölümünde duvar olduğunu, kalanının dikenli tellerden oluştuğunu söyleyen Dagan, "Evlerin çatılarından yoldan geçen araçlara ateş edildiği için belirli bölümlere duvar inşa ettik. Böyle bir uygulamaya daha önce Ürdün sınırında da gidilmiş ancak barışın sağlanmasının ardından duvar yıkılmıştı. Bu duvar da yıkılabilir" diye konuştu.

Büyük oranda ikna olmuşlar... AKP heyeti ise Türkiye'ye dönüşünde yaptığı açıklamalarla 'uzlaşma'ya işaret etti. Milletvekilleri Mevlüt Çavuşoğlu, Egemen Bağış ve Ömer Çelik, Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Heyette yer alan Adana Milletvekili Ömer Çelik, ziyareti her iki ülke için de çok olumlu olarak niteledi. "Biz de onlar da eleştiri noktalarının gerekçelerini ortaya koyduk" diyen Çelik, "Ancak kaygılarımızın yüzde yüz giderildiğini söylememiz mümkün değil" diye konuştu. Ömer Çelik, bir soru üzerine de, "Türkiye ve İsrail arasında ziyaretler açısından bir sorun yok, ancak bunların gerçekleşmesi planlama ve zamanlamaya bağlı" dedi. Milletvekilleri ayrıca Türkiye'nin arabuluculuk girişiminin İsrail tarafından olumlu karşılandığını belirttiler.


'Irak halkı terörist değil' Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ertan Yülek, "teröristlik" ile "vatanseverlik" kavramlarının birbirinden ayrılması gerektiğini bildirdi. Yülek, işgale direnen Irak ve Filistin halklarının terörist değil vatanperver olduklarını söyledi. Yülek, dün düzenlediği basın toplantısında esnafın 2005 yılının Ocak ayında başlayacak olan Yeni Türk Lirası (YTL) uygulamasından büyük zarar göreceğini kaydetti. Şu anda kullanılan 2 milyon 300 bin yazarkasadan 300 bininin YTL'ye uyumlu hale getirilemeyeceği için çöpe atılacağını belirten Yülek, bu kasaların maliyetinin her esnaf için ortalama 500 milyon lirayı bulacağını dile getirdi. Kasaların 2 milyonunda yapılacak çip değişikliğinin de kasa başına 150-200 milyon lira civarında masrafa neden olacağını ifade eden Yülek, esnafın suç işlemediğini, bu paraları devletin karşılaması gerektiğini bildirdi. Rusya'da gelişen olayların üzücü olduğunu belirten Yülek, böyle bir dünyada terörizmin önünün alınamayacağını belirtti. Vatanseverlikle terörizmin ayrılması gerektiğini kaydeden Yülek, işgale karşı silaha sarılan Irak halkının ve Filistin halkının terörist olmakla suçlanamayacağını kaydetti. "Irak ve Filistin halkları vatanseverdir, elbette destekliyoruz" diyen Yülek, yaşananların "Batı emperyalizminin işgal hareketinin sonucu" olduğunu dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Emekliye angarya çağrısı

SONRAKİ HABER

Kayıt parasına kılıf

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...