03 Eylül 2004 21:00

Emekliye angarya çağrısı

100 binin üzerinde işsiz öğretmen adayının atama beklediği bir dönemde ÇYDD, emekli öğretmenleri gönüllü olarak çalışmaya çağırdı. Öğretmen açığını kapatmak adına başlatılan kampanya, başta Eğitim Sen olmak üzere öğretmen adaylarının tepkisine neden oldu.

Paylaş
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) hafta içinde 48 branşta 9 bin 267 öğretmenin atamasını yaptı. Ancak yapılan atamalar, eğitimdeki öğretmen açığını kapatmaya yetmedi. MEB'in 2003-2004 öğretim yılı için açıkladığı öğretmen açığı sayısı, atanan öğretmen sayısının 10 katına ulaşırken, Eğitim Sen'in araştırmasına göre de, 136 bini ilköğretimde olmak üzere 206 bin öğretmene daha ihtiyaç bulunuyor. Eğitim Sen, 2004 yılında acil olarak 50 bin öğretmenin atamasının yapılması gerektiğini bildirirken, ihtiyaç duyulan derslik sayısı da 40 bine ulaştı. Eğitim fakültelerinden mezun olan yaklaşık 100 bin genç atama beklerken, her türlü güvenceden ve sosyal haktan mahrum bir halde "sözleşmeli statü" de çalıştırılan öğretmenlerin sayısı da 50 bine yükseldi.

Sendikadan tepki Ortada böylesine bir tablo varken, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin (ÇYDD), okulların açılmasına günler kala, emekli öğretmenleri, yatılı bölge okullarında konaklayarak, ücret almadan gönüllü çalışmaya çağırması ve bu yönde bir kampanya başlatması tepkilere neden oldu. 'Birgün' gazetesinin de, kampanyayı destekler tarzda 'Haydi Emekliler Tahtaya' başlığıyla geniş bir şekilde işlemesine anlam verilemedi. ÇYDD'nin girişimini gazetemize değerlendiren Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, kampanyayı doğru bulmadığını, onaylamadığını, reddettiğini ve angarya olarak nitelediğini söyledi. Kampanyanın sadece iyi niyet temennisi olduğunu ifade eden Dinçer, 100 binin üzerinde işsiz öğretmen adayının atama beklediğini hatırlatarak, "Kitle örgütleri, emekli öğretmenlere çağrılar yapmak yerine sendikalarla birlikte hareket ederek, daha çok kadrolu öğretmen alınması için Milli Eğitim Bakanlığı'na baskı yapabilir" dedi. Sözleşmeli statüde, "vekil ve usta öğretici" adı altında 50 bine yakın öğretmenin her türlü güvenceden yoksun olarak kuralsızca çalıştırıldığını aktaran Dinçer, IMF ve efendilerinin açıklamaları gibi bu türden çağrıların da emekli öğretmenler tarafından karşılık bulmayacağını ifade etti. Emekli öğretmenlerin çoğunun yaşamını devam ettirebilmek için zaten çeşitli işlerde çalıştığını hatırlatan Dinçer, 2004 yılında 15 bin, son altı yılda da 80 bin öğretmenin emekli olduğunu aktararak, Hüseyin Çelik'in "yığılma var" söyleminin gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

ÖNCEKİ HABER

Üreticiden mısır fiyatına tepki

SONRAKİ HABER

MOSSAD'la görüştüler
   Arafat'la görüşmediler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...