03 Eylül 2004 21:00

Rehine eylemi kanlı bitti

Kuzey Osetya'da yüzlerce kişinin rehin alındığı okula askeri operasyon düzenlendi.

Paylaş
Kuzey Osetya'nın Beslan kentinde bir okulu basarak yüzlerce çocuk ve yetişkini rehin alan silahlı gruba karşı askeri operasyon düzenlendi. 100'den fazla kişinin öldüğü ve Rus özel kuvvetleri tarafından düzenlenen operasyonda yüzlerce kişi kurtarıldı. Yetkililer, operasyon sırasında çöken tavanın altında kalan onlarca rehinenin hayatını kaybettiğini söyledi. Saldırganların 20 kadar erkeği de kurşuna dizdiği gelen haberler arasında. 10'u Arap, en az 20 saldırgan da öldürüldü. Diğer saldırganlar ise, beraberlerindeki çocuk rehinelerle kaçmaya çalıştı. Halen 200'e yakını çocuk 400'den fazla yaralı bulunuyor. Yaralılardan bazılarının durumu ağır. Bazı Rus radyoları, ölü sayısının 150 civarında olduğunu öne sürüyor. Operasyon sırasında en az 5 saldırgan da öldürüldü.

Operasyonun başlaması Rus yetkililer, aslında operasyon yapmaya niyetli olmadıklarını, ancak eylemcilerin bir ara paniğe kapılarak okulun çatısını havaya uçurduğunu, daha sonra çevreye ateş etmeye başladıklarını anlattı. Yetkililer, bu gelişme üzerine rehinelerin öldürülmeye başlandığını düşünerek operasyona onay verildiğini söylediler. Rus haber ajansı Interfax ise, okulun çatısının operasyon başladıktan sonra çöktüğünü duyurdu. Rus yetkililer, daha önce, askeri operasyon düzenlemeyi düşünmediklerini söylemişlerdi. Binadan 8 yaşındaki Türk vatandaşı Alana Doğan da dahil çok sayıda öğrenci çıkarılırken, 310 yaralı hastaneye kaldırıldı. 13 saldırganın karışıklıktan faydalanarak rehinelerin arasına karıştığı ve kaçtığı belirtiliyor. Alana Doğan'ın annesi ve bir yaşındaki kardeşi, daha önce serbest bırakılmıştı. Kaçan saldırganların bazıları ile Rus güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışmalar çıktı. Tank ve ağır silahların kullanıldığı çatışmalarda, okulun civarındaki bazı binalar hasar gördü. Çatışmaların sonucu hakkında net bilgi alınamıyor, ancak saldırganların bazılarının yanında rehine çocuklar olduğu söyleniyor. Rus askerleri tarafından binadan kurtarılan çocukların çoğunun çıplak olduğu gözlendi. Kapalı ortamda sıcaktan bunaldıkları için elbiselerini çıkarttıkları belirtilen çocukların, bitkin durumda olduğu dikkat çekti. İki gündür aç ve susuz olan çocuklar, askerlerin ve yöre halkının verdiği suları içtiler. Eylemciler, çocukların okuldaki çeşmelerden dahi su içmesine izin vermiyordu.

Çelişkili rakamlar Operasyonda okulda bulunan rehine sayısına ilişkin çelişkili rakamlar devam ediyor. Rus yetkililer 500 rakamını telaffuz ederken, görgü tanıkları okulda bin kişinin bulunduğunu öne sürdü. Kuzey Osetya ve İnguş Cumhuriyeti arasındaki sınır da kapatıldı. Saldırganlar, İnguş Cumhuriyeti'nde cezaevinde bulunan Çeçen milislerin serbest bırakılmasını ve Çeçenya'daki Rus birliklerinin çekilmelerini istiyordu.

ÖNCEKİ HABER

12 Eylül'den kalan 'SON SÖZLER'

SONRAKİ HABER

'İşkencede hiçbir sınır yoktu'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...