01 Eylül 2004 21:00

Kadınlara akıl almaz aşağılama

Alman süpermarket devi Lidl, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ndeki kadın çalışanlarının 'muayyen günlerinde başlarına bant takmasını' zorunlu kıldı.

Paylaş
Alman süpermarket tekeli Lidl, Çek Cumhuriyeti ve Polonya'daki mağazalarında çalışan kadınlara karşı inanılmaz bir uygulama başlattı. Şirket, iki ülkedeki marketlerinde çalışan kadın kasa elemanlarının, "muayyen günlerinde başlarına özel bir bant takmalarını" talep etti. Bu aşağılayıcı uygulamanın amacı, market yöneticilerinin, hangi kadının muayyen gününde olduğunu kolayca anlaması. Bu çalışanların "özel izin" istemeden tuvalete gitmelerine izin veriliyor. Diğer çalışanlar ise, molalar hariç tuvalete ancak özel izin aldıktan sonra gidebiliyor. Almanya'da yayınlanan haftalık ekonomi gazetesi Lebensmittelzeitung, "Lidl şirketinin çizmeyi aştığını" dile getirdi.

Sabıkalı bir şirket Girdiği ülkelerde yerli esnafı iflasa zorlayacak ölçüde ucuz satış yapan Lidl, daha önce de pek çok skandalda başrol oynamıştı. Şirketin Polonya'da satışa sunduğu kakao tozlarının yüzde 30'unun kakao, geri kalanının nişasta olduğu anlaşılmıştı. Çek Cumhuriyeti'nde ise, bir Lidl süpermarketinin 'çevreden daha iyi görülmesi' için, 100 yaşlı ağaç izinsiz kesilmişti. Lidl marketlerinde çalışanların sendikalaşma girişimleri de büyük baskılar sonucu engelleniyor. Şirket, çalışanlarına çok düşük ücret ödemesiyle de tanınıyor.

ÖNCEKİ HABER

'Stratejik' mesajlar

SONRAKİ HABER

Yine Perle, yine skandal!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...