01 Eylül 2004 21:00

'Stratejik' mesajlar

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye ziyareti öncesinde dikkat çekici mesajlar verdi.

Paylaş
Resmi bir ziyaret için bugün Ankara'ya gelecek olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gezisinden önce önemli mesajlar verdi. Putin, CNN Türk kanalına yaptığı açıklamalar, dün ekranlarda yayınlandı. Rus lider ayrıca; Milliyet, Hürriyet ve Sabah gibi gazetelerin genel yayın yönetmenlerini Soçi'deki yazlığında kabul ederek, sorularını yanıtladı. Söz konusu gazeteler Putin'in "Antalya'yı ne kadar sevdiği" ve "Tayyip Erdoğan'dan ne kadar etkilendiği" ve "komik fıkraları sevdiği" gibi konulara odaklansa da, Rusya lideri, Türkiye ile ilişkilere yeni bir açılım getirmeyi hedeflediğini belli ediyordu.

Kurtuluş Savaşı hatırlatması Rus liderin, çeşitli sorulara verdiği cevaplardan bazı önemli satırlar şöyle:
  • "Rusya ve Türkiye komşudur. Ortak çıkarlarımız vardır. Geçen yüzyılın 20'li 30'lu yıllarında genç SSCB, gerek maddi gerek manevi yardım göstermiştir genç Türk hükümetine. 60'lı 70'li yıllarda da SSCB'nin yardımıyla metalürji, alüminyum tesisleri, rafineriler kurulmuştur Türkiye'de. İnanıyorum ki bugün ve gelecekte işbirliği yapıp, çabalarımızı birleştirdiğimiz zaman daha geniş hedeflere ulaşabiliriz. İmkansız gibi görünen başarıları gerçekleştirebiliriz."

    'Çok kutupluluk'
  • "Küresel değişiklikler bölgeler, ülkeler arasındaki ilişkilerde de değişikliklere yol açıyor. İki kutuplu dünya ortadan kalktı, çok kutupluluk başladı."
  • "Komşuyuz ve birçok ortak menfaatimiz sözkonusu. Çabalarımızı birleştirdiğimiz zaman kazanırız. Benim ve birçok devlet başkanının kanaatine göre, son dönemde Türkiye tam olarak bağımsız bir çizgi yakalamış ve itibarı artmıştır."
  • "Enerji, doğalgaz belki de petrolü Türkiye'ye satmaya hazırız. Akaryakıtın Türkiye üzerinden başka ülkelere ihraç olanaklarını değerlendirebiliriz. Türkiye'nin elektrik enerji sistemine katılım olanaklarını değerlendiriyoruz. Birkaç şirketimiz Türkiye'nin enerji projelerine, Türkiye'deki özelleştirme sürecine katılmaya hazır. Havacılık alanında, askeri teknik işbirliği alanında, mesela helikopter ihalesinde mücadelemiz devam ediyor."
  • "Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız. Bir takım yeni devletlere bölünmesine karşıyız. Bu konuda görüşlerimiz örtüşüyor."

    'Bizle ortak olun'
  • "Türkiye'nin Avrupa Birliği yerine Rusya ile stratejik ortaklık kurması gerektiğini söyleyenler, akıllı adamlar... Bizim isteğimiz Türkiye'nin AB'ye girişi Rusya ile ilişkilerini olumsuz etkilemesin. Örneğin AB kurallarına göre bir AB ülkesine enerji kaynağı girişi sadece bir ülkeden sağlanamaz. Fakat Türkiye en ucuz enerjiyi Rusya'dan alabiliyorsa neden kendini sınırlasın? "

    ABD-Rusya ikilemi! Bütün bu açıklamaların gösterdiği üzere, Putin yönetimi, Türkiye ile "stratejik ortaklığa" kadar uzanabilecek yeni bir ilişki kurmak istiyor. Enerji alanındaki yeni yatırımlar, askeri helikopter ihaleleri, özelleştirmeler veya yeni boru hatları, Putin'in önemli gündemleri alanında yer alsa bile, Rus liderin aklında bunların hepsini kapsayan, ama bunların toplamından daha fazla bir "ilişki" bulunmakta. Böyle kapsamlı bir gündemin ABD'yi rahatsız etmemesi mümkün değil. Diğer yandan, kimi emekli komutanların öne sürdüğü gibi, "Rusya ve ABD arasında bir denge tutturmaya çabalamak", uzun vadede Türkiye'yi zor duruma düşürecektir. Çünkü ABD ile Rusya'nın çıkarları "uzlaşma" yönünde değil "çatışma" yönünde ilerliyor.

  • ÖNCEKİ HABER

    Kör terörizm kıskacında

    SONRAKİ HABER

    Kadınlara akıl almaz aşağılama

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...