01 Eylül 2004 21:00

Kör terörizm kıskacında

Rusya'da iki yolcu uçağının havaya uçurulması ve Moskova'da önceki akşam düzenlenen intihar saldırısından sonra, dün de Osetya'da bir okula baskın düzenlendi. Saldırganlar 150 kadar kişiyi rehin aldı.

Paylaş
Dünya, ABD ve İsrail saldırganlığının 'değirmenine su taşıyan' kör terör eylemleriyle sarsılıyor. Rusya'da iki yolcu uçağının havaya uçurulması ve Irak'ta iki Fransız gazetecinin kaçırılmasından sonra, İsrail'de sivilleri hedef alan iki intihar saldırısı meydana geldi. Önceki gün, Iraklı bir grup, 12 Nepalli rehineyi öldürdü. Önceki akşam, Moskova'da bir metro istasyonu çıkışına konulan bomba 10 can aldı. Dün sabah ise, Vahhabi şeriatçısı oldukları tahmin edilen 25 kadar kişi, Rusya'nın güneyindeki Kuzey Osetya'da bir okulu çocuk ve velileri rehin aldı.

Çocuklar rehin Eğitim yılının ilk gününde düzenlenen saldırıda, en az 120, en fazla 150 kişinin rehin tutulduğu bildirildi. Tamamen siyah giyinmiş bombalı ve silahlı saldırganlar, Kuzey Osetya'nın Beslan kentindeki okulu basarken polisle çatışmaya girdi. Ardından okuldaki bazı öğrencileri ve ailelerini rehin aldı. Saldırganlar, operasyon düzenlenirse okulu havaya uçurma tehdidinde bulundu. Daha sonra, 15 çocuk serbest bırakıldı. Baskının okul bahçesinde düzenlenen açılış töreni sırasında meydana geldiği, açılan ateş sonucu 3 öğretmenin öldüğü, 9 öğrenci velisi ve 2 polisin yaralandığı bildirildi. Ölü sayısının 10'a yükselebileceği belirtiliyor. 50 kadar öğrenci ise, saldırganların elinden kaçmayı başardı.

Arabulucuyu reddettiler Saldırganların, İnguş Cumhuriyeti'nde cezaevinde bulunan Çeçen milislerin serbest bırakılmasını istedikleri öğrenildi. Ardından, Çeçenya'daki tüm Rus birliklerinin geri çekilmesini talep ettiler. Geçtiğimiz haziran ayında bir grup silahlı Çeçen İnguş Cumhuriyeti'ne büyük bir saldırı düzenlemiş, onlarca kişi hayatını kaybetmişti. Bölgedeki Müslümanların lideri Müftü Ruslan Valgatov'un saldırganlarla görüşmek istediği, ama reddedildiği bildirildi.

Putin Moskova'da Rehin alma eylemi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tatilini yarıda keserek Moskova'ya dönmesine yol açtı. Putin, bu akşam başlayacağı Türkiye ziyaretini ise iptal etmedi. Rusya'da geçen hafta iki uçak aynı gün düşürülmüş, 90 kişi hayatını kaybetmişti. Önceki akşam da, Moskova'da bir otomobildeki bombanın patlaması sonucu 10 kişi öldü, 50 kişi yaralandı. İntihar saldırısı olduğu belirtilen eylemi, uçakları düşürdüğünü ilan eden "Halid el İslambuli Tugayı" üstlendi. Ekim 2002'de Moskova'da bir tiyatro binasını basan Çeçenler onlarca kişiyi günlerce rehin tutmuş, düzenlenen askeri operasyonda 100'den fazla kişi ölmüştü.

Fransız gazeteciler Bu arada, Irak'ta kaçırılan iki Fransız gazetecinin bırakılması için girişimler devam ediyor. Filistin lideri Yaser Arafat, Hamas örgütü ve birçok ülkeden Müslüman din adamlarından sonra, dün de Papa 2. Jean Paul, gazetecilerin bırakılmasını talep etti. Fransız hükümeti, Ürdün ve Mısır gibi ülkelerin de yardımıyla, gazetecilerin bırakılmasını sağlamaya çalışıyor. Irak'taki bazı kaynaklar, rehinelerin bırakılmasının "an meselesi" olduğunu açıkladı. Ancak gazetecileri rehin alan grubun, geçen hafta bir İtalyan gazeteciyi öldüren grup olması, endişe yaratıyor. Söz konusu grup, gazetecilerin bırakılması için 'Fransa'daki türban yasağının sona ermesini' istemişti.


İSRAİL İNTİHAR SALDIRILARINI FIRSAT BİLDİ İsrail hükümeti, önceki gün Ber Şeva kentinde düzenlenen çifte intihar saldırısını fırsat bildi. 16 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıları Filistinli Hamas örgütü üstlenirken, Ariel Şaron liderliğindeki İsrail hükümeti, Suriye'yi suçlamayı tercih etti. Şam'a tehditler yağdıran İsrail, ayrıca Batı Şeria'daki tecrit duvarının inşasını da hızlandırdı. Hamas örgütü, Batı Şeria'nın El Halil kentinde bir bildiri dağıtarak saldırıyı İsrail tarafından hava saldırısında öldürülen liderleri Şeyh Ahmet Yasin ve Abdülaiziz el Rantisi'nin "intikamını almak" için yaptıklarını açıklamıştı. İsrail hükümeti ise, emirlerin Şam'dan geldiğini öne sürerek Suriye'nin 'terörizmi desteklemeyi' sürdürdüğünü iddia etti.

El Halil hedefte Şaron hükümeti, saldırıları bahane ederek Batı Şeria'daki ırkçı duvarın inşaatına da hız vereceğini açıkladı. Şaron'un sözcüsü Ranaan Gissin, özellikle El Halil'de çalışmalara hız verileceğini kaydetti. Şaron ve Savunma Bakanı Şaul Mofaz, dün bir toplantı yaparak El Halil kentine saldırı kararı aldılar. Kentte dün 12 Filistinli tutuklandı. İsrail ordusu saldırdan sorumlu olduklarını öne sürdüğü Filistinlilerin de evlerini yıktı. Öte yandan, Filistinli işçilerin Erez endüstri bölgesinde çalışmaları ikinci bir emre kadar yasaklandı. İsrail'in Hamas liderlerine yönelik suikastları da tırmandırabileceği belirtiliyor. Adının açıklanmasını istemeyen bir hükümet kaynağı, "İsrail'in Filistin'de ve yurtdışında Hamas liderlerini hedef alan operasyonlarına devam edeceğini" ilan etti.


Nepal'de camiye saldırı Nepal, 12 vatandaşının Irak'ta öldürülmesinin şokunu yaşıyor. Başkent Katmandu'da bir araya gelen yüzlerce kişi, bir camiye saldırmaya çalıştı. Cama Camii'ni kuşatan kalabalık, intikam sloganları attı. Polis kuvvetleri, saldırganları püskürtmek için göz yaşartıcı bomba ve cop kullandı. Caminin kısmen tahrip edildiği belirtiliyor. Bazı eylemciler ise, Çalışma Bakanlığı binasını taşladılar. Başkentin birçok ana caddesinde de lastikler yakılarak barikatlar kuruldu. Olaylar üzerine Nepal monarşisi, başkentin bazı bölgelerinde süresiz sokağa çıkma yasağı ilan etti. Yasağa uymayanların "vurulacağı" açıklandı. Nepalli Müslüman gruplar, Irak'taki cinayetleri "İslam'a karşı insanlık dışı bir saldırı" olarak nitelendirdi.

ÖNCEKİ HABER

Büyük piramidin sırrı

SONRAKİ HABER

'Stratejik' mesajlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa