31 Ağustos 2004 21:00

Almanya'da büyüyen öfke

Almanya'nın 190 kent ve kasabasında alanlara çıkan 150 bin emekçi, sosyal kısıtlama planlarının geri alınmasını talep etti. Her pazartesi günü gerçekleştirilen eylemlere katılım daha da yükseldi.

Paylaş
Almanya hükümetinin sosyal hakları budamasına karşı başlayan Pazartesi Gösterileri dördüncü haftasını geride bıraktı. Önceki akşam ülkenin 190 kent ve kasabasında yapılan Pazartesi Gösterileri'ne 150 binden fazla işçi ve emekçi katıldı. Gösterilerde yapılan konuşmalarda, hükümetin sosyal hakları budama planından derhal vazgeçmesi talep edildi. Başbakan Gerhard Schröder ise göstericilere "diyalog" çağrısı yaptı. Gösterilerin en büyüğü, beklendiği gibi Doğu Almanya'nın Leipzig kentinde yapıldı. SPD (Sosyal Demokrat Parti) eski Genel Başkanı Oskar Lafontaine'in de eyleme katılması, dikkatleri buraya yöneltti. 60 bin kişinin katıldığı gösteride bir konuşma yapan Lafontaine, ülkede asıl sorunun Doğu-Batı ayrımı değil, zengin-yoksul ayrımı olduğunu dile getirerek, eylemlere devam edilmesi çağrısında bulundu. Halkın alkışlarla yoğun bir şekilde desteklediği Lafontaine'ye, bir kişi ise yumurta attı. Leipzig'in de içinde olduğu Saksonya eyaletinde Pazartesi Gösterileri'ne toplam 70 bin kişi katıldı.

Başkentte yürüyüş Başkent Berlin'de akşam saatlerinde bir araya gelen 30 binden fazla emekçi SPD Genel Merkezi'ne yürüyerek hükümeti protesto etti. Sendikaların da yoğun katılım gösterdiği eylem eylemde, hükümetin tavrı bir kez daha kınandı. Doğu Almanya'nın Zwickau kentinde 4 bin, Chemnitz'de 3 bin, Dresden'de yağmura rağmen 4 bin kişi katıldı. Thüringen eyaletinin değişik kentlerindeki toplam katılım ise 10 bin olarak gerçekleşti. Magdeburg'daki son eyleme, organizatörlerin verdiği bilgilere göre 9 bin kişi katıldı. Halle'de katılım 3500 oldu. Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin 50 kentinde yapılan eylemlere rağmura rağmen katılım 25 bin civarındaydı.

Eski eylemciler destek verdi Bu arada, 1989'da Demokratik Almanya Cumhuriyeti'nde "muhalefet ve insan hakları grupları" adıyla ortaya çıkarak Pazartesi Gösterileri'ni düzenleyen 59 kişi, ortak bir açıklama yaparak sosyal hakların kısıtlanmasına karşı başlayan Pazartesi Gösterileri'ni desteklediklerini açıkladılar.

Geri adım yok Protestoların hedefi olan Başbakan Gerhard Schröder bir taraftan diyaloga hazır olduğunu söylerken diğer taraftan ise "reformların" hayata geçirileceğini ifade etti. Başbakan Schröder, "Sosyal devleti reforme edemezsek, koruyamayız" iddiasında bulundu. Hükümetin hak gaspı planlarına tepkinin her geçen gün arttığı Doğu Almanya'da protestoların merkezileşmesi üzerine, politikacılar da Doğu-Batı ayrımının giderek derinleşmeye başladığı yönünde açıklamalarda bulunmaya başladılar. SPD Genel Başkanı Franz Müntefering ve CDU Genel Başkanı Angela Merkel yaptıkları açıklamalarda, bölünme konusunda uyarıda bulundu. Federal Parlamento Başkanı Wolfgang Thirese ise eylemlerin radikalleşebileceği uyarısında bulunarak, eylemleri düzenleyenleri "popülist" olarak nitelendirdi.

ÖNCEKİ HABER

Şaron'la barıştılar!

SONRAKİ HABER

12 rehine öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...