31 Ağustos 2004 21:00

Şaron'la barıştılar!

AKP Hükümeti, Filistin politikası nedeniyle dünyanın tepkisini çeken İsrail'e üst düzey bir ziyaret tertipledi.

Paylaş
AKP Hükümeti, Filistin politikası nedeniyle dünyanın tepkisini çeken İsrail'e üst düzey bir ziyaret tertipledi. Önceki akşam başlayan ziyareti gerçekleştirenler, Başbakan Tayyip Erdoğan ve hükümetin dış politikasında etki sahibi isimler: Milletvekilleri Ömer Çelik, Egemen Bağış, Şaban Dişli ve Mevlüt Çavuşoğlu.

Dört gün sürecek AKP'nin önde gelen dört isminin İsrail temaslarının dört gün sürmesi ve perşembe günü sona ermesi bekleniyor. Milletvekilleri; Ariel Şaron'un liderliğini yaptığı Likud partisinden yetkililer, Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Şimon Peres, İsrail Askeri İstihbarat Başkanı, Ulusal Güvenlik Kurulu Başkanı, Dışişleri Bakan Yardımcıları ile görüşecek.

Arafat ne olacak? Milletvekillerinin Filistinli yetkililerle de görüşmek istediği belirtiliyor. Eğer 4 milletvekili, Filistin Başbakanı Ahmed Kurey ile görüşmekle yetinirse, İsrail'in Yaser Arafat'ı tecrit etme politikasına destek sunmuş olacaklar. Heyetin İsrail işgali altındaki Kudüs'teki ilk durağı, dört yıl önce Ariel Şaron'un provokasyonuna sahne olan Haremüşşerif oldu. Milletvekilleri, El Aksa Camii ve Kubbet-ül Sahra'da namaz kıldılar.

'İsrail dostumuz' AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, ziyaretin sonunda, İsrail ile Türkiye arasında hiçbir gerginlik olmadığını söyledi. Dişli, Türkiye'den İsrail'e önümüzdeki aylarda üst düzey bir ziyaret olasılığı bulunduğunu vurguladı ve "Bizim İsrail'e bakışımız hem parti, hem hükümet programında belli. Gerginlik olduğuna inanmıyoruz. Bazıları buna inanabilir. Dost dosdoğru söyler acı söyler. Bu dostluk içerisinde bazı konulara açıklık getirmişizdir" diye devam etti.

İsrail'in değerlendirmesi İsrail tarafı da, AKP'nin "beyin takımı" tarafından yapılan bu ziyaretin, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün önümüzdeki aylarda resmi bir gezi düzenleyebileceğinin işareti olduğu kanısında. Erdoğan'ın heyet için seçtiği isimlerin en yakınındaki kişilerden oluşması 'Erdoğan'in İsrail ile ilişkileri iyileştirmek istemesi'olarak değerlendiriliyor.

'El öpmeye gidiyorlar' Ziyaret, Saadet Partisi'nden büyük tepki gördü. Partinin Genel Başkan Yardımcısı Cevat Ayhan, "El öpüp özür dilemeye gidiyorlar, bağlılık yemini edecekler" değerlendirmesini yaptı. Ayhan, "AKP, geçmişte İsrail zulmü konusunda bir şeyler söylemek zorunda kaldı. Şimdi el öpüp özür dileyecekler. İsrail lobisi kulaklarını büktü, bağlılık yemini etmeye gidiyorlar" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Kadınlardan töreye gol!

SONRAKİ HABER

Almanya'da büyüyen öfke

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...