30 Ağustos 2004 21:00

Şeker işçisi tedirgin

Türkiye Şeker Fabrikaları'na makina üreten fabrikalar zarar ediyor gerekçesiyle 14 Ekim'de kapatılacak. Fabrikada örgütlü Şeker-İş Sendikası'nın suskunluğu ise işten atılma ya da başka bir fabrikaya gönderilme tehlikesiyle karşı karşıya olan işçileri tedirgin ediyor.

Paylaş
Kamuya ait işletmelerin özelleştirme yoluyla tasfiyesi bütün hızıyla sürüyor. Hükümetin son hedefi şeker fabrikaları. Hem şeker pancarı üretimini hem de şeker üretimini yok etmeye yönelik uygulanan kotanın bir devamı olarak hayata geçirilen özelleştirme kapsamında, Tokat Turhal, Erzincan ve Afyon şeker fabrikalarına makine üreten fabrikaların 14 Ekim'de kapatılması kararı alındı. Bu uygulamaya karşı olduklarını söyleyen işçiler, sendikaları Şeker-İş'in ise hükümet ve özelleştirme idaresi yetkilileriyle işçilerin başka fabrikalara gönderilmesi konusunda anlaştığını söylüyor. Üç fabrikada toplam 400 işçi çalışıyor. Şu anda fabrikalara iş verilmeyerek üretim bilinçli olarak aksatılıyor.

Afyon iştah kabartıyor Afyon Şeker Fabrikası 1977 yılında kuruldu. Fabrika hayvan yetiştirme, pancar işleme ve toplama üniteleri, arazisi, sosyal tesisleri ve lojmanlarıyla katrilyonları bulan varlığı nedeniyle sermayenin iştahını kabartıyor. Ancak bu fabrika aynı zamanda bölgenin en önemli geçim kaynağı. Bu nedenle eyleme hazır olduğunu bildiren Afyon halkı bölge milletvekilleri de dahil olmak üzere her türlü girişimde bulunuyor. Fabrika çok uzun zamandan beri özelleştirme kıskacında. 1500 işçinin çalıştığı fabrikada zorunlu emeklilik ve sürgünlerle sürekli işçi sayısı azaltılıyor. Yemekhanesi taşerona verilen işletmenin hayvancılık bölümü de kapatıldı. Taşeron işçiler her türlü haktan mahrum çalıştırılıyor. İşlerin görülebilmesi için geçici işçi alınıyor ama burada da partizanca uygulamalar hayata geçiriliyor. Bölge milletvekilleri bu yolla siyasi rant elde ediyorlar. Milletvekilleri ise şu anda bütün işlerin kendilerine yakın büyük firmalara devredilmesi için çalışıyorlar. Şeker-İş Sendikası'nın suskunluğu sürüyor.

İşçi eylem istiyor İşçiler ise tedirginler. Çünkü işten atılmak ya da Eskişehir, Ankara ya da Türkiye'nin herhangi bir yerindeki şeker fabrikasına sürgün edilme tehlikesiyle karşı karşıyalar. Taşeron işçilerin bu şansı da yok. Hedefe konma korkusuyla isimlerinin yazılmasını istemeyen işçiler "Olup bitenden sendikamız sorumlu. Sadece makine bölümü kapatılmayacak. Bu işin altında özelleştirme idaresi var. Fabrikanın tümü kapatılmak isteniyor. Sendikamız zaten özelleştirmeden yana. Şubemizde ses yok. Sendikamız işçilerle toplantı yapıp eylem kararı almıyor, özelleştirmeci partilerin milletvekillerinden medet umuyor" dediler. Başka illerdeki fabrikalara gitmenin kendileri ve ailelerini zor duruma düşüreceğini ifade eden işçiler, fabrikanın kapatılması için gösterilen "İşçilerin aldıkları ücretlerden dolayı fabrika zarar ediyor" gerekçesinin komik olduğunu söylediler. Fabrikanın söylenenin aksine kâr ettiğini kaydeden işçiler, yaşanan sorun karşısındaki suskunluğun bozulmasını istiyor.


Esnaf: Yok oluruz Afyon Şeker Fabrikası'na ait makine fabrikasında çalışan işçilerin büyük çoğunluğu fabrikaya ait lojmanlarda, Çobanlar ilçesinde, İşıklar ve Sülmenli beldelerinde oturuyor. Fabrikanın önemli geçim kaynağı olduğunu belirten esnaflar, pancar ekiminden ve işçilerin yaptığı alışverişten yıllık ortalama 8-9 trilyon gelir elde ettiklerini ifade ediyorlar. Özelleştirmenin bölge esnafını iflasın eşiğine getireceğini anlatan esnaflar, fabrikanın kapatılmasını engellemek çin harekete geçmeye hazır olduklarını bildirdiler.

ÖNCEKİ HABER

Bombalı tuzak

SONRAKİ HABER

Kazanana kadar grevdeler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...