30 Ağustos 2004 21:00

Putin'in kızları geliyor

1948 yılında, bir grup genç kızın "Bir Huş Ağacı (Beriozka) Vardı" şarkısı eşliğinde, adım atmaktan çok adeta kayarak yaptıkları gösteriyle serüvenine başlayan Beriozka Dans Topluluğu, Türkiye'ye geliyor.

Paylaş
Türk-Rus Kültür Derneği'nin davetlisi olarak 1- 8 Eylül tarihlerinde gösteri yapmak üzere ülkemize gelecek olan "Beriozka Dans Topluluğu" Rusya'da, Devlet Başkanı Viladimir Putin'in kızları olarak anılıyor. 1948 yılında kurulan topluluk bugüne kadar 5 kıtada , 65 ülkede seyirci ile buluşmuş.

İsmini seyirci vermiş 1948 yılında, bir grup genç kızın "Bir Huş Ağacı (Beriozka) Vardı" şarkısı eşliğinde, adım atmaktan çok adeta kayarak yaptıkları gösteri seyirciyi çok etkilemişti. Ellerinde salladıkları göklerin mavisini ve Huş ağacının (Beriozka'nın) dallarını hatırlatan eşarplarıyla doğanın güzelliğini anlatıyorlardı. Seyirci dönerek yapılan bu danstan çok etkilenmiş ve bu dansa, Rusya bölgesinin sembolü olan beyaz gövdeli Huş ağacından esinlenerek "Beriozka" ismini vermiş. Daha sonra bu dans, topluluğun özgün sanat stili haline gelmiş ve topluluğa da adını vermiş. Beriozka dans topluluğu, sadece profesyonel dans gösterisi sunmuyor, aynı zamanda Rusya'nın çağlar öncesinden günümüze değin süregelen zengin kültürünü, bu kültür içinde yer alan efsanelerini, Rus geleneklerini, insanını ve yaşama bakışını gözler önüne seriyor.

Etkinlik programı Beriozka Dans Topluluğu, ilk etkinliğini Rusya Devlet Başkanı Putin'in Türkiye'de bulunduğu 2 Eylül tarihinde Ankara'da gerçekleştirecek. Etkinlik saat 20.30'da Büyük Sahne'da sahneye konuluyor. İkinci gösteri ise 3 Eylül'de aynı saatte İzmir Sabancı Kültür Merkezi'nde olacak. Gösterilerin üçüncü ayağında ise İstanbul yer alıyor. Bu kentteki gösteriler 4 ve 5 Eylül tarihlerinde saat 20.30'da Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Topluluğun son gösterisi ise 8 Eylül Çarşamba günü Antalya'da Aspendos Antik Tiyatro'da.

Kapsamlı etkinlik hazırlığı Öte yandan Türk-Rus Kültür Derneği Başkanı Alev Alatlı tarihin iniş çıkışlarına birlikte tanıklık ettiğimiz, Cengiz Han'dan Lenin'e kadar, pek çok ismi paylaştığımız, masallarımızdaki Kaf Dağı'ndan soframızdaki mantıya kadar yaşamın lezzetlerine ortak duğumuz, kadim komşumuz Rusya Federasyonu ile daha iyi tanışmak ve ülkelerimizin misli görülmemiş ortak mirasını temel alan karşılıklı anlayışı daha da güçlendirmek amacıyla Türk-Rus Kültür Derneği'ni faaliyete geçirdiklerini hatırlatarak; ilk olarak "Beriozka Devlet Akademik Koreografik Dans Topluluğu'nu" davet ettiklerini belirtti. Alatlı, ekim ayı için daha kapsamlı bir program hazırlığı içinde olduklarını da sözlerine ekledi. Bu etkinliklerden bazıları; Rus filmleri gösterimi, Rus tiyatrosundan örnekler, devamlı sergiler, bale resitalleri, konserler, Rus yazarları etüdleri, "Kuzey'deki Komşu" başlığı altında Rus Federasyonu'nun genel tanıtımı, Rus dili kursları, eğitim, satranç, spor, sivil Toplum örgütleriyle ortak projeler şeklinde gerçekleştirilecek.

ÖNCEKİ HABER

Katliamlar protesto edildi

SONRAKİ HABER

Başkanın alerjisi mi var?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...