30 Ağustos 2004 21:00

Yurdumdan 'köye dönüş'
   manzaraları

Kars Kağızman'da "güvenlik" gerekçesiyle boşaltıldıktan sonra "şartlı geri dönüş" izni verilen köylüler, köy yolu heyelan ve sel suları nedeniyle bozulunca zor durumda kaldılar.

Paylaş
Kars'ta Dibekkaya köyü ile Güven ve Kızıltaş Mahallelerini Kağızman'a bağlayan 40 kilometrelik yolun 2 kilometresi heyelan ve sel suları nedeniyle bozulunca, köylüler zor duruma düştü. 1993 yılında güvenlik gerekçesiyle boşaltılan ve 4 yıl sonra ilkbahar-sonbahar mevsimleri arasında, süre bitiminde ilçe merkezine dönme koşuluyla geçişi serbest bırakılan köylerin yolları, bu yıl yağan yoğun kar yağışı nedeniyle bozuldu. Yolun bozulan 2 kilometrelik kısmının yapılması için yaptıkları başvurulardan sonuç alamayan köylüler, kendi imkânlarıyla yolu yapmaya çalışıyor. 40 haneden oluşan iki mahalle ile 50 hanelik Dibekkaya köyünden bir araya gelen kadın, erkek, genç, yaşlı yaklaşık 100 kişilik grup, bozulan yolu kazma ve küreklerle onarmaya çalışıyor. Köyün erkekleri yol yaparken, küçük kızlar çalı çırpı yakarak onlara çay demliyor, kadınlar ise hem kazma sallıyor hem de yemek yapıyor. Köylüler 4 gün içinde, bozulan 2 kilometrelik yolun ancak 500 metresini yapabildiler. Ağaç dallarının üstüne kum dökülerek yapılan yol, yumuşak olduğu için araçların geçişine izin vermiyor. Kumlu yolda patinaj yapan minibüsleri, bazı yolcular iple çekerek bazıları da arkadan iterek tepeye çıkarabiliyor.

'Eşek yolu bile yok' Yolları bozulan ve dağda mahsur kalan Dibekaya köylüsü Reşat Boztaş, şunları söyledi: "Bizim köyümüz 1993 yılında güvenlik nedeniyle boşaltıldı. Ancak 1997 yılından sonra biz her yıl ilkbaharda köyümüze gidip tarlalarımız ekip biçiyorduk, sonbaharda ilçemize geri dönüyorduk. Bu yıl yağan yoğun kar yağışı nedeniyle yollarımız bozuldu biz başvurmadığımız yer bırakmadık İlçe Kaymakamı'na, Karayollarına, Köy Hizmetleri'ne hiçbir yerden olumlu bir yanıt alamadık. Karayolları bize güvenlikleri olmadığı için yolları açamayacaklarını söylüyorlar. Bu ne biçim adalet, bir yanda AKP Hükümeti her yana duble yol yaptığını söylüyor. Bizim köyümüze bir eşek gidip gelecek yolu çok görüyorlar, biz nasıl yaşayacağız. 100 milyarlık zararımız olacak. Biz kendi çabalarımızla yolumuzu açmaya çalışıyoruz."

Yetkililer 'güvenlik' dedi DİHA muhabirinin konuya ilişkin sorusu üzerine Kaymakamlık bilgi vermezken, Karayolları yetkilileri de "O bölgede gereken güvenlik sağlanmalı ki gidebilelim, çalışanların güvenliği sağlanmadan oraya kimse gitmez" açıklamasında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Taslak statükoyu koruyor

SONRAKİ HABER

GÜNDEMDEKİ DOSYA -1
   (Barış için...)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...